Lungo - den nya favoriten för många

Att skilja olika kaffedrycker åt är långt ifrån någon enkelt historia. Vi svenskar konsumerar mycket kaffe, men historiskt sett har det fokuserats mer på kvantitet än kvalitet. Kortfattat: finns det en kaffebryggare påslagen så är vi överlag ganska nöjda med tillvaron. 


På senare år har dock en förändring skett. Svensken tar kaffet på större allvar och med detta har också fler och fler öppnat armarna för de smaker och blandningar som finns i övriga världen. Med övriga världen kan man till mångt och mycket peka på ett enda land och detta i form av Italien. Nästan oavsett vilken kaffedryck man pekar på så är Italien själva vaggan för denna. Cappuccino, Kaffe Latte, Macchiato, Espresso… 


Listan kan göras längre, och det är precis vad vi ska göra. Här ska vi nämligen titta närmare på en ny favorit som kommit att introduceras i vårt land. Detta i form av en Lungo. 

 

 

Lungo - mer vatten genom en espresso 

Vad är då en lungo? Man kan se Espresso som både en dryck och ett sätt att brygga kaffe på. Det senare innebär att man också kan se några olika medlemmar i familjen Espresso. Dels espresson som den är och som du brygger den hemma, men dels även som en Ristretto - vilket innebär att du låter en mindre mängd vatten silas genom kaffet. Det ger en intensiv, nötig och djärv smak som många uppskattar - men som många också anser för stark. 


Väljer man istället att låta mer vatten rinna genom en espresso så har man skapat den tredje medlemmen i La Famiglia - Lungo. En lungo är alltså en espresso, men där man förlänger bryggningstiden och låter mer vatten flöda genom kaffet. Lungo Recept handlar alltså egentligen inte om några extra tillsatser: du använder mer vatten. 

 

 

Lungo - intensivare än en Americano 

En vän av ordning kanske frågar sig här och undrar om en Americano är samma sak? Varför använda namnet Lungo när det redan finns en espresso med mer vatten i sig? Rätt tänkt - men fel. 


Skillnaden mellan en lungo och en americano är att den senare får vattnet i sig senare. Man spär en espresso med hett vatten i efterhand - det ger en mildare, mindre intensiv smak. En lungo å sin sida innebär att kaffe och vatten blandas direkt och att smaken därigenom blir mer kraftfull och intensiv. 


Att göra lungo hemma är inga konstigheter. Har du en espressomaskin så är du halvvägs till målet. Brygg en espresso, men låt bryggtiden fortgå i ungefär 40 sekunder och du har en lungo att läppja på. Låt den väl smakas! 


Beställ kaffe som passar perfekt till Lungo!

 

Faq - Lungo

Vad är en lungo? 

En lungo är en espresso där man låter mer vatten silas genom kaffet. Det ger en mjukare smak än vad en klassisk espresso ger - men det ger en betydligt intensivare smak än en americano. 

Hur gör man en lungo? 

Du brygger en vanlig espresso - men du låter bryggtiden pågå i ungefär 40 sekunder. Vilket ger ungefär 50-70 ml mer vatten. 

Skillnad på espresso och lungo? 

Espresso och Lungo tillhör samma familj - liksom ristretto. Skillnaden är att en lungo har mer vatten än en espresso - och att en ristretto har mindre vatten. Espresso är något mittemellan och kan betraktas som basen.

← Äldre inlägg Nyare inlägg →