JOHAN & NYSTRÖM

HÅLLBARHET & DIRECT TRADE

Hållbarhet – en självklarhet

HÅLLBARHET I ALLA LED

Det absolut viktigaste för oss är att kaffeproduktionen är hållbar, hela vägen. Det börjar med plantan som vill ha bördig och näringsrik jord och det kräver en blandad växtlighet. Kort och gott en natur som får växa och leva som den vill, inte som massproduktion tvingar den till. De som kan detta allra bäst, som känner och kan kaffeodling, är våra producenter. Människor som, precis som vi, delar passionen för kaffe. Plantor som får växa, skördas och förädlas med kärlek!

Jutesäckar fulla med råkaffe av bästa slag kommer till oss i Länna och här tar vi över ansvaret för den hållbara och varsamma behandlingen. Våra rostar drivs av biogas och vi använder vattenkraft i produktionen, små men viktiga steg i att göra vårt fotavtryck så litet som möjligt. Även sista biten, leveransen ut till våra kunder, sker naturligtvis med en partner som klimatkompenserar 100%.

Vi bryr oss om vår planet och jobbar med producenter och partners som också gör det. Nu och för alltid!

BÄTTRE KAFFE

PLANTA TILL KOPP

Verifierat av tredje part

Enveritas

Vi vet att vi köper kaffe på ett bra sätt, litar på våra producenter och känner att våra kunder litar på oss. Ändå vill vi få det verifierat av en oberoende tredje part.

Enveritas är en NPO, non profit organisation, som jobbar med kaffeproducenter runt om i världen. Deras uppgift är att belysa och förbättra producenternas villkor och försörjning, samtidigt som de förespråkar hållbarhet i kaffeindustrin. Två saker som går hand i hand. Arbetet baseras på FNs utvecklingsprogram (UNDP) och bekostas av oss – kafferostaren – den enskilde producenten behöver alltså inte betala något. Enveritas ringar också in och visar på luckor i de olika certifieringar som finns inom kaffeindustrin idag.

Utöver att jobba direkt med bönderna kan inköpare och rosterier få hjälp att hitta kaffe som odlats hållbart och etiskt – denna del kallas Enveritas Verified. Bra för alla som vill bidra till en bättre värld!

www.enveritas.org

NÄRA RELATIONER

DIRECT TRADE

Vi vill att fler människor ska kunna dricka riktigt gott och hållbart kaffe och är övertygade om att vägen dit grundar sig på transparens i hela värdekedjan. Från plantan. Till koppen. För att nå dit måste vi titta på förutsättningarna som de är idag och bemöta och i många fall förbättra dem. Och det gör vi. Genom att köpa direkt från producenten kan vi vara säkra på att allt går rätt till – där finns inga mellanhänder som kan orsaka otydlig information.

Men vi nöjer oss inte där! Utöver transparens och tydlighet har vi adderat ytterligare två kriterier för att vi skall märka ett kaffe med Direct Trade: långsiktighet och nära relationer. Tillsammans med våra Direct Trade-producenter utvärderar vi kaffet och planerar för framtiden. På det viset stärker vi både våra egna och varandras verksamheter. Tillsammans blir vi bättre!

Här kan du läsa mer

DIRECT TRADE

PROJEKT

Sättet vi jobbar på, sida vid sida med våra producenter, ger ett intresse och ett engagemang som vi verkligen gillar. Och det är ömsesidigt.

Det finns mängder av projekt som pågår, allt för att förbättra ”nu” och säkerställa ”sen”. Alla projekt är förstås beroende av att vi och andra köper kaffe från gårdarna, men vi har också valt att ge lite extra stöd till vissa av dem. En del över lång tid och vissa för en specifik och tidsbegränsad kampanj.

Det extra fina här är att även våra kunder kan bidra genom
att köpa och dricka kaffen där viss förtjänst går raka vägen till projektet.
Alla kan göra bättre!

J&N x FAF Coffees

LÅT FÅGLARNA SJUNGA

Bobolinken är en liten, finkliknande fågel som spenderar sina vintrar i sydamerika. När den metalliskt, bubblande ramsan som utgör dess
sång hördes alltmer sällan kände kaffebönderna att något måste göras – skövlingen av skog för att odla kaffe (bland annat) stal fågelns hem. Där startade Bob-o-link projektet.

Ett litet delprojekt i detta stora, långsiktiga projekt är ”For a healthy soil” som vi driver tillsammans med FAF Coffees. Pengarna går till agronomer som på plats hjälper Bob-o-link producenterna att hålla jorden
på sin mark bördig och välmående över tid. Målet är att minska beroendet av konstgödsel och istället hitta mer effektiva och hållbara sätt att jobba med jorden. Agronomerna utvecklar individuella planer tillsammans med varje producent och dessa utvärderas årligen.

Utöver en startsumma för att kicka igång projektet så går alltid 5 kr/kilo sålt kaffe av Bob-o-Link espresso dit.

Läs mer här

J&N x LONG MILES COFFEE

SOLCELLER I JULKLAPP

Julprojektet 2022 var att tillsammans med Long Miles Coffee i Burundi bygga solceller på taket av deras tvättstationer. Syftet var att säkerställa den superviktiga elförsörjningen. De som jobbar på dagen plockar bären och när kvällsskiftet tar över vid tvättstationen är det mörkt. Utöver belysning krävs energi till vattenpumpar, separeringsmaskiner och annan utrustning – mycket står och faller med elen.

Tidigare har all el kommit från dieselgeneratorer och att få tag på diesel. Att få tag på diesel är svårt, tidskrävande, osäkert och dyrt. Att istället ta vara på solens energi är en vinst för alla, inklusive miljön.
Light is coming! Det var den glada och spontana kommentaren från våra vänner och producenter i Burundi när de fått julklappen från Johan & Nyström. 20 kr/kg sålt julkaffe plus en istället-för-julklappar-summa från oss blev 80.000 kr och solcellerna är på plats!

Dieseldunkarna? De står i ett hörn och samlar damm.

VÅRT MANIFEST

Vi älskar kaffe

Och vi vill att du ska känna likadant. Vi, det stora lilla kafferosteriet, drivs av att kaffet hela tiden ska smaka godare, kännas roligare och bli bättre. Vi rostar kaffe som utmanar både kaffeindustrin och oss själva, varje dag. En förutsättning för det är våra långsiktiga och nära relationer med några av världens bästa kaffeodlare. Människor lika dedikerade som vi. Som också vet hur viktigt ekosystemet är för kvaliteten och framtiden. Resultatet är bättre kaffe, för alla.

VILL DU LÄSA MER

VÅRA PRODUCENTER

Våra producenter finns där kaffe finns - i kaffebältet. Det sträcker sig 20 breddgrader norr och söder om ekvatorn och omfattar bland annat Centralamerika, Sydamerika och Afrika. 

SÄG HEJ

VAD ÄR SPECIALKAFFE?

För att kunna jämföra och bedöma kvalitét på ett rättvist sätt, över hela världen, har den internationella kaffeorganisationen SCA tagit fram en 100-gradig skala. Allt kaffe som får 80 poäng eller mer kvalar in som specialkaffe.

LÄS MER

FILOSOFI & VISION

Vi är ett vi med våra leverantörer, inget vi och dem. Vi jobbar tillsammans. Ibland är det ett kooperativ med flera producenter och ibland är det en enskild familjeägd gård vi köper av direkt. Oavsett är det människor som alla odlar och exporterar kaffe på ett hållbart sätt. Tillsammans blir vi starka.

LÄS MER

VÅRA KAFFEBARER

Våra tre kaffebarer i Stockholm och den i Helsingfors är oaser för alla som gillar bättre kaffe. Vare sig du kan allt om kaffe och söker ny inspiration eller om du bara vill ha en god kopp så hittar du det här.

LÄS MER

KÖP HEM VÅRT KAFFE

Vi har fyra olika kaffeserier. Från House där smakerna är mer familjära, till Prime som erbjuder är den absoluta toppen av specialkaffekvalitet.

KIKA PÅ KAFFET

Brygguider

Här har vi samlat våra grundläggande guider till hur du lyckas med din bryggning, allt från malningsgraden om du har en egen kvarn, till hur många skopor du egentligen skall ha i din kaffebryggare.

KOLLA IN GUIDERNA