Americano - en släkting till svenskt bryggkaffe

Har man hyfsad koll på kaffe så vet man att de flesta kaffedrycker har sitt ursprung i Europa och primärt då i Italien, Spanien och Frankrike. Man kan även rent historiskt se att Wien och cafékulturen där haft ett finger med i skapandet av många drycker med kaffe som bas.

Vad gäller övriga världen? Inte lika mycket. Ett undantag kan göras för den nya - och ytterst populära - drycken Flat White som kommer från Australien - eller Nya Zeeland (dessa båda länder bråkar fortfarande om vilken som var först) - och som tagit världen med storm. I övrigt är det ganska tomt och en oskriven canvas.

 


Americano - långt ifrån amerikansk

Vad gäller USA? Många har hävdat att kaffe latte uppfanns där, men det har också visats att drycken uppfanns cirka 100 år tidigare i Italien. Men en Americano då - den måste väl ändå vara amerikansk? Nej, inte ens där får de älskade Förenta Staterna någon medalj.

En americano har sitt ursprung Italien och det handlar om en kopp kaffe som skapats för amerikaner - men som egentligen, och i ärlighetens namn, faktiskt inte är speciellt amerikanskt.

Det påminner mer om en kopp hederlig, svensk bryggkaffe än en kopp amerikansk snutkaffe. Det sistnämnda - den svaga, blaskiga kaffekoppen känd från olika kriminalfilmer - kan kanske anses vara USA:s bidrag till den globala kaffekulturen. Vilket kanske inte är fy skam heller, om man tänker efter.

 

 

Americano - för soldater under andra världskriget

Americanon har sitt ursprung från Andra Världskriget då amerikanska soldater positionerade i Italien ansåg espresson vara för stark. Genom att spä ut den med hett vatten så fick man en lite mildare smak - en smak som, som sagt, påminner mycket om bryggkaffe. Därför är det inte konstigt att många svenskar har fått en ny favorit, särskilt på utlandsresor, i form av en americano.

Americano vs Bryggkaffe är egentligen inget att skapa någon upphetsning kring. Det är en match som till mångt och mycket slutar oavgjort: smakerna påminner för mycket om varandra. Man kan säga att en americano, tack vare bryggmetoden, kan kännas lite mer lyxig.

Americano kaffe recept och americano kaffe hemma då? Har du en espressobryggare så är det hela enkelt: brygg en espresso och värm sedan vatten på spisen. Då vattnet kokat upp så häller du det i din espresso och voila: du har en americano att avnjuta.

 

Beställ kaffe som passar till Americano!Faq - Americano


Vad är en americano?

Du brygger en espresso och späder sedan ut den med hett vatten. Drycken skapades i Italien för amerikanska soldater som fann espresso för stark.

Hur gör man en americano?

Du brygger en espresso och spär sedan ut med hett vatten. Skillnaden mellan en americano och en lungo är att den senare så blandas vatten direkt - en americano späs ut med vatten efteråt.

Vad innehåller en americano?

En americano innehåller två ingredienser: Espresso och hett vatten.

← Äldre inlägg Nyare inlägg →