Kaffe Latte - älskat världen över

Kaffe Latte, caffelatte eller Café Latte. Kärt barn har många namn och oavsett vilket man använder sig av så kan man fastslå följande: drycken har kommit att bli en succé över hela världen. Frågan är var det hela började?

Det finns en intressant tvist kring kaffe latte och denna ligger i att ett café i Berkeley i Kalifornien hävdade att de uppfunnit blandningen. Detta skedde i mitten av 50-talet och påståendet möttes nästan per omgående av motstånd - av förklarliga skäl. Det vi i Europa kallar för kaffe latte hade nämligen serverats i ungefär 50 år innan detta amerikanska café “uppfann” drycken på nytt.

 

Kaffe latte - från Italien, adopterad av USA

Kaffe latte är en italiensk dryck där man blandar kaffe med skummad mjölk - något som man kom på ungefär samtidigt som de ångdrivna espressomaskinerna såg dagens ljus. Genom ångan kunde man enkelt värma upp och skumma mjölken och genom detta också servera gäster som ansåg espresso som för starkt en dryck med lite mer sötma och rundade hörn. Exempelvis så ansågs kaffe latte som den perfekta drycken att servera barn (!).

Summa summarum: kaffe latte är långt ifrån en nyhet och det handlar, nästan som vanligt, om att själva vaggan för drycken är Italien.

USA då? Man får faktiskt delvis ge dels nämnda café i Berkeley och Starbucks en poäng i sammanhanget. Det man gjorde var nämligen dels att kapa bort prefixet Kaffe och bara använda sig av Latte som namn och dels också servera drycken i större muggar. Starbucks har genom sin version - som skiljer sig ganska rejält från en italiensk kaffe latte - skapat en av världens mest populära kaffedrycker och det är den som till stor del ligger till grund för koncernens succé. 

Besöker du en Starbucks och beställer en Latte så kommer du att få en gigantisk kopp där lejonparten av innehållet är mjölk. Besöker du ett vanligt italiensk café så kommer du att få en kaffe latte som är tillverkad med espresso, skummad mjölk och extremt mycket kärlek. Skulle du däremot, på detta italienska café, beställa en latte - ja, då skulle du få ett glas med skummad mjölk. Latte betyder nämligen, som du säkert listat ut, mjölk på italienska.

 

Så gör du kaffe latte hemma

En vanlig fråga är hur man gör en kaffe latte hemma. Måste kaffe latte mjölk vara av någon speciell sort eller fungerar det med vanlig mjölk man köper i affären? Måste man verkligen ha en espressomaskin? Det enkla svaret är ja, det behöver man, men vi skall se om vi inte kan hitta på lite trix.

Om vi börjar med mjölken så är det bara att ta valfri mjölksort du gillar bäst. Har du ingen espressomaskin hemma och kan ånga mjölken så kan du värma den, på spis eller i t.ex micro och sen antingen vispa den med en sån där liten elektrisk visp eller typ hälla den i en glasburk, skruva åt locket riktigt hårt och sen skaka, skaka, skaka.

Kaffet är väl allra viktigast och enligt recept ska du ha espresso som bas. Saknar du en espressobryggare så kan du köpa dig en liten moka-pot. Det är en klassisk gammal italiensk grunka som du ställer direkt på spisen och brygger en stark liten kaffe som påminner om espresso. Worst case och du är okej med att det inte kommer bli en cappuccino som på cafe kan du väl ta bryggkaffe då. Med allt det sagt, här kommer ett kaffe latte recept:

  1. Brygg en dubbel espresso (eller liknande). Det bör bli ca 40 gram vilket i runda slängar är 4 cl. Häll i ett högt glas. 
  2. Ånga eller värm mjölk. Har du ingen möjlighet att ånga så kan du värma mjölk i en kastrull och sedan vispa det skummigt efteråt. Mjölken ska nå en temperatur om ungefär 65 grader. 
  3. Häll den varma mjölken över espresson och njut. Har du inte ångskummat mjölken är det inte så stor chans att du får till någon latte art så då är det mer proportionerna som skall bli rätt. Ser man till en riktig kaffe latte så ska den innehålla ungefär 20 % kaffe blandat med 60 % varm mjölk och så 20 % skummad mjölk överst.

Lycka till, och blir det inte bra så kommer du till någon av våra butiker så gör vi en riktig caffe latte åt dig! Och om du investerat i en espressomaskin kan vi varmt rekommendera att du går en av våra kurser så går vi igenom både de teoreriska grunderna och rent praktiskt hur du gör den bästa latten!

 

Köp kaffe från Johan & Nyström här!

 

FAQ - Kaffe Latte 

Hur gör man kaffe latte?

Du gör en kaffe latte genom att ta en kopp espresso och där du sedan fyller på med varm - ångad - mjölk och därefter skummad mjölk på toppen. 20 % av drycken är kaffe blandad med 60 % varm mjölk och 20 % skummad mjölk.

Vad är det för skillnad på en kaffe latte och en cappuccino?

Både en kaffe latte och en cappuccino innehåller varm och skummad mjölk samt espresso. Skillnaden ligger i att man vid en cappuccino använder sig av mindre mängder av varm mjölk, alltså proportionerligt med kaffe vilket såklart ger en mer distinkt kaffesmak. Likheterna är emellertid slående och det kan vara svårt för en lekman att skilja dryckerna åt.

Vad innehåller kaffe latte?

En kaffe latte innehåller mjölk - en del varm och en del skummad - samt en espresso.

Hur gör man en kaffe latte hemma?

Saknar man en espressomaskin och något att ånga - och skumma - mjölken med så kan man använda exempelvis en moka-pot. Häll kaffe i ett högt glas, värm mjölk till 65 grader och vispa en del av detta skummigt. Häll den varma mjölken i glaset och fyll på med den skummade på slutet. Nästan som på cafe!

Hur mycket kaffe i en kaffe latte?

Grundreceptet är en dubbel espresso, alltså 40-43 g. Ungefär 20 % av en kaffe latte består av kaffe. Det går naturligtvis att experimentera och exempelvis ta en enkel espresso - kallas då latte macchiato. Eller be om en extra shot espresso. Grunden är emellertid att 20 % kaffe gäller.

← Äldre inlägg Nyare inlägg →