Bättre kaffe

Specialkaffe

För att kunna jämföra och bedöma kvalitét på ett rättvist sätt, över hela världen, har den internationella kaffeorganisationen SCA tagit fram en 100-gradig skala. Allt kaffe som får 80 poäng eller mer kvalar in som specialkaffe.

För att nå upp till 80 poäng eller mer krävs det att kaffet besitter olika attribut. Ju mer komplexa smaker och aromer kaffet har, desto högre poäng får det.

Smak är ju något subjektivt, men vi vågar ändå påstå att den stora skillnaden på ”bättre” och ”sämre” kaffe” sitter i just smaken. Specialkaffet blir sötare och renare, oavsett om du väljer att dricka ett som är mörkare eller ljusare rostat. Kvalitén på bönorna påverkar också smaken förstås. I många fall kan man till och med se på dem om de är bättre eller sämre. Bra råkaffe består av bönor som är hela, lika stora och har en jämn och likadan färg – lite ljust gröna. Ett enkelt sätt att känna skillnad är att smaka på kaffet när det svalnat – ett bra kaffe smakar gott även när det är kallt!

Vi älskar kaffe

Och vi vill att du ska känna likadant. Vi, det stora lilla kafferosteriet, drivs av att kaffet hela tiden ska smaka godare, kännas roligare och bli bättre. Vi rostar kaffe som utmanar både kaffeindustrin och oss själva, varje dag. En förutsättning för det är våra långsiktiga och nära relationer med några av världens bästa kaffeodlare. Människor lika dedikerade som vi. Som också vet hur viktigt ekosystemet är för kvaliteten och framtiden. Resultatet är bättre kaffe, för alla.

LÄS MER OM VÅR FILOSOFI

DIRECT TRADE

Sättet vi jobbar på, sida vid sida med våra producenter, ger ett intresse och ett engagemang som vi verkligen gillar. Och det är ömsesidigt. Det finns mängder av projekt som pågår, allt för att förbättra ”nu” och säkerställa ”sen”. Alla projekt är förstås beroende av att vi och andra köper kaffe från gårdarna, men vi har också valt att ge lite extra stöd till vissa av dem. En del över lång tid och vissa för en specifik och tidsbegränsad kampanj. Det extra fina här är att även våra kunder kan bidra genom att köpa och dricka kaffen där viss förtjänst går raka vägen till projektet. Alla kan göra bättre!

LÄS MER OM DIRECT TRADE

HÅLLBARHET I ALLA LED

Det absolut viktigaste för oss är att kaffeproduktionen är hållbar, hela vägen. Det börjar med plantan som vill ha bördig och näringsrik jord och det kräver en blandad växtlighet. Kort och gott en natur som får växa och leva som den vill, inte som massproduktion tvingar den till. De som kan detta allra bäst, som känner och kan kaffeodling, är våra producenter. Människor som, precis som vi, delar passionen för kaffe. Plantor som får växa, skördas och förädlas med kärlek!

Jutesäckar fulla med råkaffe av bästa slag kommer till oss i Länna och här tar vi över ansvaret för den hållbara och varsamma behandlingen. Våra rostar drivs av biogas och vi använder vattenkraft i produktionen, små men viktiga steg i att göra vårt fotavtryck så litet som möjligt. Även sista biten, leveransen ut till våra kunder, sker naturligtvis med en partner som klimatkompenserar 100%.

Vi bryr oss om vår planet och jobbar med producenter och partners som också gör det. Nu och för alltid!

LÄS MER OM HÅLLBARHET

Vill du läsa mer

Vår vision

Vår vision handlar om mer än bara gott kaffe, den handlar om att bidra till en bättre värld – för människan och planeten. Vårt verktyg för att kunna göra det är kaffet.

LÄS MER

Brygguider

Här har vi våra grundläggande guider till hur du lyckas med ditt kaffe, allt från hur du ställer in den rätta malningsgraden, till hur många skopor du egentligen skall ha i din kaffebryggare.

Kolla in guiderna

Köp hem vårt kaffe

Vi har fyra olika kaffeserier. Från House där smakerna är mer familjära, till Prime som erbjuder är den absoluta toppen av specialkaffekvalitet.

KÖP KAFFE HÄR