Ristretto - den korta i familjen Espresso

I Italien finns det få saker som tas med lika stort allvar som kaffe. På rak arm kan man väl egentligen nämna pizza, pasta och fotboll. Med detta i åtanke är det heller inte så konstigt att många av de kaffedrinkar vi idag njuter av på mer eller mindre daglig basis också har sitt ursprung i just Italien.

Kaffe är nästan en religion, och för oss kaffeälskare innebär varje nyhet från Italien på kaffemenyn en garanti för något utsökt smakrikt.


Ristretto är inget undantag från detta. Men frågan är vad en ristretto egentligen är? Till skillnad från exempelvis en Macchiato, en Kaffe Latte eller en Cappuccino så är ristretto inte en dryck som innehåller någon mjölk. Den tillhör familjen espresso och utgör i och med detta istället själva basen vid kaffedrinkar som de vi ovan nämnde - plus exempelvis en Flat White från Australien.

 


Möt medlemmarna i familjen

Ser man till La Famiglia Espresso så finns det tre stycken medlemmar. Dels espresson som är namnet både på kaffet och på bryggmetoden. Dels så har vi också en Lungo och dels så kommer alltså även ristretto.

Dessa tre medlemmar har helt olika karaktärer och personligheter. På samma sätt som i en vanlig familj. Här kan man sätta en espresso mittemellan - och som den vanliga bryggmetoden för det starka kaffet de flesta av oss både känner till och uppskattar. Lungo å sin sida är en espresso som bryggs med mer vatten och som således också blir lite mindre koncentrerad.

Ristretto görs precis på motsatt sätt: man låter mindre vatten rinna genom kaffet och får genom detta en stark, koncentrerad och intensiv smak som fungerar perfekt som bas i exempelvis en mjölkbaserad kaffedrink eller fristående och drucken på samma sätt som en klassisk espresso.

Ristretto kaffe är således en riktigt stark och liten dryck som verkligen framhäver alla smaker på ett tydligt sätt. Ser man till namnet så ges man en klar ledtråd angående storleken. Ristretto betyder nämligen förminskad - krympt - på italienska. Vi skulle definitivt säga att den faller in under devisen om liten, men naggande god.


Så gör du en ristretto hemma

Ristretto recept och ristretto hemma? Det hela handlar alltså inte så mycket om vilket kaffe man har, det handlar istället om hur pass mycket - lite - vatten du använder. Här nedan följer ett klassiskt recept på en Ristretto:

Utgå från grundreceptet för en espresso.

När ungefär halva koppen är bryggd, avbryter du processen och kan njuta av en ristretto istället för en klassisk espresso.

 

Köp vårt specialkaffe online här!


FAQ - Ristretto

Vad betyder ristretto?

Ristretto betyder förminskad eller krympt på italienska. Namnet kommer av det faktum att man använder sig av mindre vatten när man gör en ristretto än vid en espresso. Koppen blir halvfull - men smaken blir påtagligt mycket starkare och mer intensiv. Ristretto kan antingen drickas som den är eller användas som bas i exempelvis en flat white. Vill du hellre använda dig av mer vatten så skapar du en Lungo. Dessa tre – ristretto, espresso och lungo – tillhör samma familj.

Hur gör man en ristretto?

Man gör en ristretto genom att börja med en klassisk espresso, men där man avbryter tillagningen ungefär mitt i.

← Äldre inlägg Nyare inlägg →