Macchiato - den nya favoriten

Macchiato har seglat upp som en klar favorit hos många svenskar och det är heller inte så konstigt. Det är en blandning mellan kaffe och mjölk som är lite starkare i smaken än vad både en cappuccino och en kaffe latte är och det är dessutom en enkel dryck att både tillaga - och att dricka i farten. Vi skulle baserat på detta säga att en macchiato är ett svårslaget sätt att börja dagen med.

Som med de flesta andra kaffedrycker så härstammar macchiaton från landet där man tar kaffe på lika stort allvar som påven och fotboll: Italien.

Namnet macchiato betyder bokstavligen 'fläckig' på italienska, vilket ger en ledtråd om dryckens utseende. En macchiato kan även kallas för espresso macchiato om du befinner dig på ett café och känner ett plötsligt sug efter denna fantastiska lilla dryck och vill beställa.

Om man jämför styrkan mellan en cappuccino, en kaffe latte och en macchiato kan man rangordna dem så här: en kaffe latte innehåller mest mjölk av de tre, en cappuccino är mellanliggande, och en macchiato är den starkaste eftersom den endast innehåller lite mjölk för att balansera espressons smak. Samtliga tre kan emellertid med fördel placeras in i samma familj och innehåller lika mycket kaffe.
Kan jag göra en macchiato hemma?

Macchiato recept är en smal sak att memorera och lägga på minnet. Det handlar om två ingredienser; kaffe - gärna en espresso - och varm mjölk. That´s it. Det enkla är ibland det absolut bästa och gällande just en macchiato får man anse att den devisen verkligen stämmer.


De få ingredienserna och den enkla tillredningen gör också att du själv med lätthet kan skapa en ny morgonrutin och kickstarta dina framtida dagar. Kaffet är väl allra viktigast och enligt recept ska du ha espresso som bas. Saknar du en espressobryggare så kan du köpa dig en liten moka-pot. Det är en klassisk gammal italiensk grunka som du ställer direkt på spisen och brygger en stark liten kaffe som påminner om espresso. I värsta fall, om du är okej med att det inte blir en macchiato som på ett café, kan du använda bryggkaffe istället. Med det sagt, här är receptet för att göra en macchiato hemma:

  1. Brygg en dubbel espresso (eller liknande). Det bör bli ca 40 gram vilket i runda slängar är 4 cl. Häll i en liten kopp.
  2. Ånga eller värm mjölk. Har du ingen möjlighet att ånga så kan du värma mjölk i en kastrull och sedan vispa det skummigt efteråt. Mjölken ska nå en temperatur om ungefär 65 grader.
  3. Slå i en liten sked av den varma mjölken över espresson och njut.

 

Beställ ditt kaffe här!

 

FAQ - Macchiato

Hur gör man en espresso macchiato?

Du börjar med att göra en dubbel espresso och värma mjölk till 65 grader och vispa du den skummig. Slå i en liten sked av den varma mjölken över espresson och du är klar. Drycken blir fläckig vilket också är exakt vad namnet Macchiato betyder på italienska.

Hur gör man en latte macchiato?

En latte macchiato görs på exakt samma sätt som en espresso macchiato. Skillnaden ligger i hur blandningen mellan espresso och mjölk ser ut. Vid en vanlig macchiato så är espresso den huvudsakliga ingrediensen och mjölken används för att runda av kanterna lite. En latte macchiato görs tvärt om, med mjölk som bas och där espresson adderas för att ge mjölken lite smak. I Italien så serveras ibland Latte Macchiato till barn som substitut för varm choklad. I Sverige så är det en perfekt inkörsport för nybörjaren att upptäcka kaffets underbara värld.

Vad är skillnaden på Kaffe Latte och Latte Macchiano?

Skillnaden mellan en Kaffe Latte och en Latte Macchiato är mängden kaffe i förhållande till mjölk. Latte Macchiato är skummad och varm mjölk med en enkel espresso, medans en Kaffe Latte görs av en dubbel espresso blandad med skummad och varm mjölk. Dryckerna är emellertid väldigt lika och således är även en Kaffe Latte en perfekt dryck att vänja smaklökarna vid i samband med att man börjar dricka kaffe.

← Äldre inlägg Nyare inlägg →