Cappuccino - en kärlekshistoria mellan kaffe och mjölk

Cappuccino är en kaffedryck som spridits över hela världen och som är mångas absoluta favorit att beställa på caféet - eller att göra i det egna hemmet. Det många inte vet är att cappuccino har sitt ursprung i Italien och att själva namnet kommer från Cappuccinermunkarna vars klädsel inspirerade till detta.

En cappuccinermunk går klädd i en vitbrun dräkt som påminner om den färg som man får fram då man blandar mjölk och kaffe enligt ett äkta cappuccino recept. Översätter man namnet cappuccino mer ordagrant så betyder detta på svenska Liten Kapuschong och där finns således ännu en koppling till nämnda munkar i allmänhet och de huvor som dessa har i synnerhet.

Den första äkta cappuccinon sägs ha serverats i 1800-talets Wien - och då med espresso, skummad mjölk och varm mjölk. De tidigare italienska varianterna innehöll även socker, men i samband med att Wienarna tog bort det söta så föddes den cappuccino som vi än idag dricker över hela världen.

 

Hur gör man en cappuccino?

Vi svenskar har ofta en förkärlek för att snabbt uppvaknande under morgonen - vilket är synonymt med en kopp svart kaffe med en lite rivigare karaktär. Cappuccino och andra mjölkbaserade kaffedrycker intas ofta lite senare på dagen.

Cappuccino är trots allt en dryck som fungerar lika bra när som helst på dygnet och för dig som vill njuta av en härlig start på dagen så är följande cappuccino recept det du ska prova! Men, måste man verkligen ha en espressomaskin? Det enkla svaret är ja, det behöver man, men vi skall se om vi inte kan hitta på lite trix.

Om vi börjar med mjölken så är det bara att ta valfri mjölksort du gillar bäst. Har du ingen espressomaskin hemma och kan ånga mjölken så kan du värma den, på spis eller i t.ex micro och sen antingen vispa den med en sån där liten elektrisk visp eller typ hälla den i en glasburk, skruva åt locket riktigt hårt och sen skaka, skaka, skaka.

Kaffet är väl allra viktigast och enligt recept ska du ha espresso som bas. Saknar du en espressobryggare så kan du köpa dig en liten moka-pot. Det är en klassisk gammal italiensk grunka som du ställer direkt på spisen och brygger en stark liten kaffe som påminner om espresso. Worst case och du är okej med att det inte kommer bli en cappuccino som på cafe kan du väl ta bryggkaffe då. Med allt det sagt, här kommer ett cappuccono recept:

  1. Brygg en dubbel espresso (eller liknande). Det bör bli ca 40 gram vilket i runda slängar är 4 cl. Häll i en kopp.
  2. Ånga eller värm mjölk. Har du ingen möjlighet att ånga så kan du värma mjölk i en kastrull och sedan vispa det skummigt efteråt. Mjölken ska nå en temperatur om ungefär 65 grader.
  3. Häll den varma mjölken över espresson och njut. Har du inte ångskummat mjölken är det inte så stor chans att du får till någon latte art så då är det mer proportionerna som skall bli rätt. Ser man till en riktig cappuccino så ska den innehålla ungefär 33 % kaffe blandat med 33 % varm mjölk och så 33 % skummad mjölk överst så totalt behöver du knappt en deciliter mjölk.


Lycka till, och blir det inte bra så kommer du till någon av våra butiker så gör vi en riktig cappuccino åt dig! Och om du investerat i en espressomaskin kan vi varmt rekommendera att du går en av våra kurser så går vi igenom både de teoreriska grunderna och rent praktiskt hur du gör den bästa latten!

 

Utforska vårt breda sortiment av kaffe är!

 

FAQ - Cappuccino

Cappuccino - hur mycket mjölk?

Man brukar säga att en cappuccino ska ha ungefär en tredjedel av varm mjölk, en tredjedel espresso och en tredjedel av skummad mjölk sett till proportionerna. Totalt blir det alltså två tredjedelar mjölk.

Hur gör man en god cappuccino?

Absolut godast blir det om man har riktigt bra espressobönor i grunden, möjlighet att ånga mjölken och använda en espressomaskin för kaffet. Men, det fungerar även att värma - och vispa - mjölken i en kastrull på spisen samt att använda t.ex en moka-pot.

Vad innehåller en cappuccino?

En cappuccino innehåller kaffe - en del - varm mjölk - en del - och en del skummad mjölk. Många vill även söta upp med hjälp av socker, medan andra vill ha lite kakao eller kardemumma på toppen. Du kan experimentera dig fram lite och hitta din egen favorit.

Hur mycket kaffe i en cappuccino?

En del av en cappuccino ska bestå av kaffe. Resterande två tredjedelar ska bestå av mjölk - dels varm sådan och dels skummad.

← Äldre inlägg Nyare inlägg →