JOHAN & NYSTRÖM

VÅR FILOSOFI & VISION

VÅR STYRKA

ETT STOLT URSPRUNG

Vi är ett vi med våra leverantörer, inget vi och dem. Vi jobbar tillsammans. Ibland är det ett kooperativ med flera producenter och ibland är det en enskild familjeägd gård vi köper av direkt. Oavsett är det människor som alla odlar och exporterar kaffe på ett hållbart sätt. Tillsammans blir vi starka.

Relationer! Det är A och O. Vi har tät och nära kontakt som bygger på en ärlig och transparent dialog. Tack vare denna inblick i varandras vardag byggs ömsesidig tillit och vi kan landa långsiktiga överenskommelser och åtaganden. Vi och våra leverantörer delar en vilja att själva bli bättre och samtidigt hjälpa varandra att bli det. Flera gånger om året besöker vi därför ursprungsländer och gårdar och vi har även uppskattade
besök på rosteriet från dem när de berättar om sin verksamhet och sina mål.
Tillsammans förbättrar och utvecklar vi vårt jobb att förse världen med kaffe som gör gott. För gommen, människan och planeten.

Tullinge. Ett litet ställe söder om söder. Det var där vi drog igång i början av 2000-talet. Eller, det var då en gammal dröm började förverkligas på riktigt. Några vänners dröm om ett eget litet rosteri, där enbart det bästa kaffet fick komma in som de sedan skulle rosta enligt konstens alla regler. Kaffehantverk. Allt som behövdes då fick plats på liten yta – en rost, en plats att handpacka kaffet och ett skrivbord. Drivkraften var passionen för kaffe och dess ursprung och visionen var att alla skulle få dricka bättre kaffe - specialkaffe. En kafferevolution var startad! Det gick som tåget från start och snart började nya drömmar ta form – en var att bygga Europas modernaste specialkafferosteri.

I juni 2017 klippte vi stolt bandet till vårt nya rosteri med adress i Länna och vi slår oss lite extra mycket på bröstet över att några av oss varit med och utvecklat detta stora (i J&N mått mätt) rosteri från allra första idéskiss. Utöver ett det toppmoderna rosteriet har vi nu råkaffelager, produktlager, kreativa kontorsplatser och gott om ”hej-och-välkommen-utrymmen” för att ta emot gäster och sprida kunskap. Snacka om att kunna dela visionen om ”bättre kaffe till folket”! I samma veva fick en av Sveriges största kafékedjor upp ögonen för detta framgångsrika lilla rosteri där alla älskar specialkaffe. Det blev inledningen på en ny era. Nu kan vi leverera ännu mer specialkaffe till ännu fler kaffeälskare, sprida kunskapen om bättre kaffe ännu bredare och ge våra producenter ännu bättre förutsättningar – utan att någonsin tumma på kvalitén. Stolta igen!

Så - vi är inte längre det lilla rosteriet, men heller inte det stora. Johan & Nyström är det stora, lilla rosteriet som alltid kommer ha sitt hjärta i bra kaffe på riktigt. I alla led.

VÅRT LÖFTE

ETT OMFATTANDE ANSVAR FÖR GOTT KAFFE

När säckarna med råkaffe kommer till rosteriet i Länna vet vi vilken gård det kommer ifrån och vem som driver den. Vi vet att det är kaffe av högsta kvalitet. Med det kommer ett
ansvar att fortsatt hantera kaffet lika bra, hela vägen till koppen i någons hand. Kaffet rostas omsorgsfullt utifrån sina specifika egenskaper. Det packas på ett sätt som bevarar smaken och kvalitén och levereras sedan miljövänligt till någon av alla våra kunder.

Men ansvaret tar inte slut där – vi vill att den som till slut dricker kaffet ska känna kvalitén och smaken. Därför har vi våra utbildare! De finns alltid till hands för att kontinuerligt utbildar och uppdaterar dem som serverar vårt kaffe.

En kopp kaffe från oss kan alltid spåras till producent, när det kom, när och av vem det rostades. Vi tar vårt ansvar på allvar. Vårt ansvar att ta hand om planeten på det sätt vi kan. Och inte minst ansvaret för att kaffet alltid ska smaka gott, även för samvetet!

VÅR VISION

VI SKA GÖRA KAFFEVÄRLDEN GODARE OCH BÄTTRE

Vår vision handlar om mer än bara gott kaffe, den handlar om att bidra till en bättre värld – för människan och planeten. Vårt verktyg för att kunna göra det är kaffet. Tillsammans med våra producenter och leverantörer säkerställer vi en hållbar produktion och hantering, från att plantan sätts i jorden till att kaffet når en bryggare. Tack vare våra långa relationer med producenter som litar på oss får vi full insyn i alla led, vilket möjliggör vägar att skala upp produktionen och leveransen av bättre kaffe. Vi vill att det ska bli bättre för alla - kvalitén och den goda smaken är resultatet av vårt gemensamma sätt att jobba och tänka.

- Johan Morén, VD

Bättre kaffe

Vår inköpsfilosofi

Vi håller på med specialkaffe. Det betyder att allt kaffe vi köper har minst 80 poäng på en 100-gradig skala – en gradering som den internationella kaffeorganisationen SCA har satt.

Vi ställer höga krav på de producenter vi jobbar med, både när det gäller hållbarhet och kvalitet. Båda dessa kräver mer och kostar därefter och det betalar vi gärna. Rätt pris är värt vartenda öre!

10 år eller mer – så länge har vi jobbat med flera av våra producenter. Det är helt enkelt för att de är de bästa och vi känner och litar på varandra. När vi påbörjar nya samarbeten, det händer också ibland, är det med inställningen att vi ska få fira 10 år och mer även med dem. Våra nära och långa relationer bygger på en delad filosofi och önskan om att tillsammans förbättra villkoren för kaffeodlare runt om i världen. Genom hållbarhet och kvalitet!

VÅRT MANIFEST

Vi älskar kaffe

Och vi vill att du ska känna likadant. Vi, det stora lilla kafferosteriet, drivs av att kaffet hela tiden ska smaka godare, kännas roligare och bli bättre. Vi rostar kaffe som utmanar både kaffeindustrin och oss själva, varje dag. En förutsättning för det är våra långsiktiga och nära relationer med några av världens bästa kaffeodlare. Människor lika dedikerade som vi. Som också vet hur viktigt ekosystemet är för kvaliteten och framtiden. Resultatet är bättre kaffe, för alla.

Hållbarhet – en självklarhet

HÅLLBARHET I ALLA LED

Det absolut viktigaste för oss är att kaffeproduktionen är hållbar, hela vägen. Det börjar med plantan som vill ha bördig och näringsrik jord och det kräver en blandad växtlighet. Kort och gott en natur som får växa och leva som den vill, inte som massproduktion tvingar den till. De som kan detta allra bäst, som känner och kan kaffeodling, är våra producenter. Människor som, precis som vi, delar passionen för kaffe. Plantor som får växa, skördas och förädlas med kärlek!

Jutesäckar fulla med råkaffe av bästa slag kommer till oss i Länna och här tar vi över ansvaret för den hållbara och varsamma behandlingen. Våra rostar drivs av biogas och vi använder vattenkraft i produktionen, små men viktiga steg i att göra vårt fotavtryck så litet som möjligt. Även sista biten, leveransen ut till våra kunder, sker naturligtvis med en partner som klimatkompenserar 100%.

Vi bryr oss om vår planet och jobbar med producenter och partners som också gör det. Nu och för alltid!

VILL DU LÄSA MER

VÅRA KAFFEBARER

Våra tre kaffebarer i Stockholm och den i Helsingfors är oaser för alla som gillar bättre kaffe. Vare sig du kan allt om kaffe och söker ny inspiration eller om du bara vill ha en god kopp så hittar du det här. Det viktigaste för oss är att kaffet är det viktiga, bullen till är bara en liten bonus.

LÄS MER

KÖP HEM VÅRT KAFFE

Vi har fyra olika kaffeserier. Från House där smakerna är mer familjära, till Prime som erbjuder är den absoluta toppen av specialkaffekvalitet.

KIKA PÅ KAFFET

Brygguider

Här har vi samlat våra grundläggande guider till hur du lyckas med din bryggning, allt från malningsgraden om du har en egen kvarn, till hur många skopor du egentligen skall ha i din kaffebryggare.

KOLLA IN GUIDERNA