Planta till kopp

Vi är delaktiga i kaffets väg hela vägen från plantan till kaffekoppen. Kvalitet är extremt viktigt för oss, och vi jobbar hela tiden för att höja kvaliteten på allt kaffe vi köper. Tack vare långsiktiga relationer kan vi ha en kontinuerlig dialog med bonden där vi förklarar vad vi eftersträvar och hur vi kan nå dit, samtidigt som bonden känner trygghet i att våga utvecklas. Högre kvalitet innebär också att bonden får ännu bättre betalt. Här kan du se vår video, och läsa, om resan från Planta till Kopp.

 

 

PLANTSKOLA

Kaffeträdet är ett resultat av en planterad kaffeböna som sätts i välgödslad jord för att gro. Efter 3–4 månader bildas ett skott och en planta växer upp ur jorden, med kaffebönan längst upp i toppen. Från den porösa bönan vecklas sen de första bladen ut.

 

PLANTERING

9–15 månader efter plantskolan sätts kaffeplantan ut på odlingarna. Här växer den sig stark, helst placerad i skuggan av andra träd för att kunna växa optimalt. Genom att odla många olika typer av växter och träd får man i förlängningen ett mer hållbart och diversifierat jordbruk, vilket i sin tur ökar den biologiska mångfalden.

 

BLOMNING

Efter 2–3 år sker, på det som nu är ett kaffeträd, den första blomningen. Det är regnet och en något lägre temperatur som aktiverar blomningen, det är därför den är som vanligast förekommande efter en torr period. Blommorna liknar jasminblommor och doftar även likaså. Genom självpollinering av blomman, börjar sedan sakta men säkert kaffebäret att utvecklas.

 

BÄRETS MOGNAD

I takt med bärets mognad tilltar även sockerhalten som mäts noga med hjälp av en refraktometer (vissa producenter är så säkra på sina bär att de bara smakar på dem och vet när de är perfekta). Det tar 7–9 månader för ett kaffebär att bli helt moget och genom att selektivt plocka i omgångar, får man den bästa kvalitén på kaffet. En utmaning inom kaffeindustrin är att bönderna ofta får betalt för mängden kaffebär i säcken, och inte nödvändigtvis kvalitén på de kaffebären, någonting som vi självklart vill vara en del i att förändra! Att handplocka bären när de har uppnått rätt mognadsgrad är en förutsättning för en riktigt god kopp kaffe. Bär med en naturligt högre sockerhalt ger smakprofiler fulla av karaktär och spännande smaker.

 

SKÖRDEN

Skördeperioderna varierar mellan olika ursprung, höjd över havet och breddgrad. Det skördas i stort sett kaffe någonstans på jorden, året runt, men inget ställe skördar jämt. En skördeperiod, eller plockningsperiod, är ungefär 3–4 månader lång och varje träd plockas flera gånger för att säkerställa att bara mogna bär plockas, samt att alla bär tas till vara på. Bären mognar inte samtidigt, utan plockarna går tillbaka till samma träd 3–4 gånger. En erfaren plockare kan komma upp i 50–100 kilo om dagen. Detta är självklart en otrolig generalisering, vissa träd har naturligt en större avkastning och andra mindre. Att tillägga till det är att 100 kilo kaffebär resulterar i ca 20 kg rostat kaffe.

 

PROCESSMETOD TVÄTTAT

Skal och fruktkött sköljs och avlägsnas i en så kallad ”pulper”, en skalmaskin, och bönorna läggs därefter i kärl och det naturliga sockerlagret, mucilaget, fermenteras bort tack vare kontakten med vattnet. En vanlig variant av denna metod som inte är lika vattenkrävande är maskiner som direkt avlägsnar mucilaget på mekanisk väg, ”eco-pulpers”. I båda varianterna sköljs sedan kaffebönorna med vatten efteråt. Kaffe processat med denna metod ger en ren smakprofil med elegant karaktär, och något mer profilerad syrlighet.

 

PROCESSMETOD: BÄRTORKAT

Högröda bär med både skal och fruktkött läggs ut att torka i solen på torkbäddar. Den naturliga sötma som finns i bärets fruktkött torkar i takt med bären in i bönorna och skapar ett sött och bärigt kaffe. Metoden är vanlig i länder med begränsad tillgång till vatten, exempelvis Etiopien och Brasilien men sprider sig idag till andra delar av den kaffeproducerade världen. Många uppskattar inte bara de smaker som den naturliga torkningen ger kaffet, utan också att den inte kräver något vatten.

 

PROCESSMETOD: PULPED NATURAL & HONEY

Skal och fruktkött avlägsnas i en ”pulper” och bönorna går sedan, i sitt omgärdande mucilage, direkt upp på afrikanska torkbäddar. Hur mycket av sockret man väljer att spara beror oftast på vilken karaktär man eftersträvar. Ju mindre socker, desto klarare syra. Sparas allt mucilage på bönorna så kallas metoden för Honey och kaffet blir då fylligt och karamelligt sockersött.

 

SORTERING

Oavsett processmetod kräver högkvalitativt kaffe en rigorös sortering. Här avlägsnas alla defekta och omogna bönor. Sorteringsprocessen är ofta till stor del manuell och därför tidskrävande, men det är det bästa tillfället för en producent att säkerställa kvaliteten och få bättre betalt för sitt kaffe.

 

PACKNING & LEVERANS

Sista ledet i ursprungslandet är packningen. Traditionellt sett har råkaffe alltid packats i jutesäckar men på senare år har nya förpackningar dykt upp för de bättre lotterna. Här ingår både vakuum-förpackning och t.ex GrainPro som hjälper till att behålla kvalitén på kaffet. Sist packas kaffet i containrar och skeppas till vårt kafferosteri.

 

ROSTNING

Varje kaffe kommer till rosteriet med enormt mycket hantverk bakom sig och med en egen story. Därför kräver varje kaffe en unik rostning. Vi rostar vårt kaffe i små upplagor med olika temperaturer och tider för att varje kaffe ska utveckla sina säregna smaker. Det gör att nyanserna från respektive ursprung och skörd lyfts fram på bästa sätt.

 

FÖRPACKNING

Kaffet packas på vårt rosteri i syrefria påsar direkt efter rostningen. Varje påse har en ventil, som möjliggör för koldioxiden (en biprodukt av rostningen) att lämna påsen, samtidigt som syret hålls borta. På så sätt håller sig kaffet färskt och gott så länge som möjligt. Förvara ditt kaffe mörkt och svalt antingen i en burk med tätslutande lock, eller kvar i påsen.

 

MALNING & BRYGGNING

För att på bästa sätt lyckas med ditt kaffe, rekommenderar vi att du maler bönorna precis innan bryggning. Använd friskt, kallt vatten – uppvärmt till runt 95° C. Tänk på att alltför finmalet kaffe lätt blir bittert medan alltför grovmalet kan bli vattnigt och tunt. Läs gärna våra brygguider för att säkerställa att du får till ett riktigt gott kaffe.