Perkulator kaffe - favoriten hos många

Vad gäller kaffe så blir det sällan så tydligt att vi har olika smaker. Vissa älskar processen med kokkaffe, andra föredrar en snabb kopp bryggkaffe medan vissa finsmakare inte kan tänka sig någonting annat än en kopp med nymalet och handbryggt kaffe. Här har vi heller inte ens gått in på det faktum att det finns olika rostningar och en mängd olika variationer vad gäller kaffebönor att välja mellan. Kort sagt: kaffe kan lätt bli mer av en livsstil om man verkligen vill sätta sig in i ämnet.

Vill man däremot bara ha en välsmakande kopp kaffe så fort man vaknar på morgonen så är perkulator kaffe någonting som rekommenderas. Perkulator kaffe är en klar favorit hos många och det finns en massa olika skäl till detta. Dels så handlar det om en smidig användning och dels så handlar det också om att det kaffe som framställs blir väldigt gott.

Då det dessutom handlar om ganska enkel användning och en snabb väg från brygg till kopp så är det ännu en fördel som bör nämnas. En perkulator är dessutom ett ganska snyggt inredningselement att ha framme i köket. Det rostfria gör sig ofta väldigt bra till den övriga designen. Kort och gott: det finns anledningar till varför många föredrar perkulator kaffe.

 

Perkulator kaffe - tänk på detta

Ska man se perkulator kaffe ur ett rent användnings-perspektiv så finns det vissa saker att tänka på. En perkulator instruktion kan vara på sin plats och vi börjar med att beskriva principen med en perkulator. Det utgår från att kaffe och vatten ligger i samma behållare, men där kaffet ligger i ett filter på toppen och vattnet i sin tur ligger nedanför.

Vattnet värms upp börjar koka i samband med att slår på startknappen och det kokande vattnet leds upp via ett rör upp till kaffet där det silas. Vattnet kommer att strömma genom silen flera gånger innan det nått sin absoluta kokpunkt och kaffet är klart.

Detta är en skillnad mot exempelvis bryggkaffe där vattnet rinner igenom en gång. En annan skillnad - och klar fördel - är att du slipper ett kaffefilter och det otyg som kan upplevas med att hantera ett sådant. Med perkulator kaffe så är det bara att diska den sil som kaffet ligger i - efter att du tömt det svalnade innehållet i sopkorgen, givetvis.

 

Perkulator - vilken kaffesort är godast?

Vilken kaffesort är då godast? Perkulator kaffesort och vilken av dessa som smakar bäst är nästan lika svårt att svara på som den eviga frågan om hur långt ett snöre är. Smaken är personlig och du kan med fördel experimentera dig fram. Ett litet tips kan dock ge viss vägledning. Mörkrostade kaffen ger en kraftfullt, bittersöt och nästan lite rökig smak och är förmodligen vad de flesta är vana vid. Mellanrostade kaffen är ofta fylliga, ha lite nötiga och chokladiga toner och vara välbalanserade. Kaffen med en ljusare rost är ofta pigga, åt det sötare hållet och med en lite lätt fruktig kopp.

När det är dags att dosera perkulatorkaffe är det en kaffeskopa (6-7 gram) till 1 dl vatten som gäller. Men som vanligt: hitta din favorit och den dosering som passar dig bäst!

 

Köp vårt kvalitetskaffe online här!

 

FAQ

Vad är en perkulator?

En perkulator är en kaffebryggare där vattnet silas genom kaffet flera gånger och där man slipper filter. Du brygger ditt kaffe i samma enhet, men med olika insatser. En perkulator ger en bra smak och du kan även hålla kaffet uppvärmt utan att det blir pannbränt.

Vilken sorts kaffe till en perkulator?

Vanligt bryggkaffe brukar rekommenderas, men det fungerar även med lite mer grovmalt kaffe. Vi rekommenderar att du köper en kvarn så kan du välja på hela vårt sortiment av kaffen till din perkulator!

Kan man använda bryggkaffe till en perkulator?

Ja, det går alldeles utmärkt!

Hur gör man kaffe i en perkulator?

Du häller kallt vatten i behållaren och skopar sedan i kaffe i filtret/silen. Därefter stoppar du röret i silen och ser till att detta fäster i ringen i botten av perkulatorn. Lägg på locket. Slå på din perkulator och du får inom kort en härlig kopp kaffe att avnjuta.

← Äldre inlägg Nyare inlägg →