Chemex är en bryggmetod där form möter funktion och stil möter smak. Lika älskad för sitt utseende som för sitt sätt att brygga kaffe. Möjligheten att brygga ner i samma karaff som kaffet serveras i gör metoden ensam i sitt slag.
Recept för: 6 koppar
Kaffe: 45 g
Vatten: 750 g 95 °C
Malning: Grovmalet som kok kaffe, finjustera alltid malningsgraden i förhållande till det kaffe du använder.
Bryggtid: 4:30 – 5:00 min
-
Skölj igenom filtret för att undvika papperssmak och för att värma upp kannan. Kom ihåg att hälla ut vattnet som samlas i botten av kannan – detta är annars ett klassiskt nybörjarmisstag!
-
Lägg ner 45 g kaffe i filtret och jämna till ytan på kaffet. Använd färskt nymalet kaffe och investera gärna i en kvarn så att kaffet kan malas direkt vid bryggtillfället. Se till så att Malningen är något grövre än bryggkaffemalet och använd våg för att väga både vatten och kaffe.
-
Ställ hela Chemexen på vågen och nollställ den innan du börjar hälla. Häll sedan i 150 g av vattnet och snurra din Chemex i försiktiga cirkulära rörelser i ca 3 sek.
För att förstå detta moment kan man tänka på varm choklad: om man blandar chokladpulvret med all mjölk direkt så bildas det massa klumpar. Om man istället blandar med hälften av mjölken, rör runt, och sedan häller på resten av mjölken så blandas allt pulver med vätskan. Samma sak vill man uppnå här, med kaffet.
-
Var noga med att kontrollera att vattnet har rätt temperatur, ca 95 °C. Låt kaffet sedan blomma i ca 45 sek. Detta ökar smaken, jämnheten och upplevelsen. Allt blir bättre om du är noggrann när du brygger kaffe!
-
Fortsätt att hälla upp vatten tills du har nått ca 500 g. Var noga med att hälla med jämn hastighet, sprida vattnet över hela bädden och undvika att hälla längs kanterna.
-
Pausa hällningen ca 30 sek, fortsätt sedan att hälla tills du har nått 750 g. När allt vattnet har runnit igenom är bryggningen klar. Vi rekommenderar att låta kaffet svalna några grader innan du avnjuter det, då framträder samtliga smaker i kaffet ännu mer. Drick och njut!
DROPPKAFFE - HANTVERKET OCH SMAK
Droppkaffe är inte bara ett sätt att brygga kaffe, det är ett hantverk. En metod där du som bryggare har fullständig kontroll över varje moment, från vattnets temperatur till hur det möter det nymalda kaffet. Det är din chans att verkligen locka fram och definiera de där specifika, underbara smakerna som finns gömda i bönan.
Principen är enkel och elegant där färskt nymalet kaffe placeras omsorgsfullt i ett filter i en bryggtratt. Sedan handlar det om precision och känsla när du långsamt och medvetet häller hett vatten över kaffet, och ser hur den magiska extraktionen tar form, droppe för droppe.
Visst, grundidén påminner om den klassiska kaffebryggaren som många har hemma. Men den stora skillnaden – och hela poängen – ligger i handen och hantverket. Istället för en automatiserad process är det du som styr flödet, fördelningen av vattnet och extraktionstiden. Denna direkta kontakt och möjligheten att finjustera varje bryggning är precis vad som gör droppkaffet till en favorit bland kaffenördar och smakjägare. Det är vägen till en exceptionellt ren, klar och nyanserad kopp kaffe, bryggd med omsorg och närvaro.