Den gyllene regeln när vi ska brygga och dosera kaffe är att använda 6 gram kaffe per deciliter vatten. I de flesta fall är kaffemåttet en bra riktlinje, men dessvärre kan det vara både inkonsekvent och lite oberäkneligt.
Antal matskedar malt bryggkaffe är ett begrepp vi kan använda - om vi saknar möjlighet att väga kaffet. Det absolut bästa är dock att väga, så det kanske kan vara en idé att köpa en våg eller använda den där köksvågen som många av oss har liggandes någonstans. Fördelen med att väga är att du vet att det blir exakt rätt gram, eftersom olika kaffen kan både väga olika och ha olika densitet.
Vare sig du doserar för bryggkaffe, fransk press, Chemex, V60 eller Aeropress kan du använda våra riktlinjer.
Denna enkla tabell visar hur mycket kaffe du ska använda per deciliter vatten.
Vatten: 1 dl = 100 gKaffe: 1 msk = 6 g
Vatten |
Kaffe |
Kaffe |
Märkning |
100 g | 6 g | 1 msk | |
200 g | 12 g | 2 msk | |
300 g | 18 g | 3 msk | |
400 g | 24 g | 4 msk | |
500 g | 30 g | 5 msk | "4 koppar" |
600 g | 36 g | 6 msk | |
700 g | 42 g | 7 msk | |
750 g | 45 g | 7,5 msk | "6 koppar" |
800 g | 48 g | 8 msk | |
900 g | 54 g | p msk | |
1000 g | 60 g | 10 msk | "8 koppar" |