Brygguide: AeroPress

En AeroPress är perfekt för dig som vill ha en liten kaffebryggare med på resan eller utflykten, eller helt enkelt bara vill ha en riktigt god kopp kaffe. Väldigt enkel att använda och med möjlighet till gränslösa variationer. Här har vi det perfekta standardreceptet att utgå från.

Recept för: 2 kopp
Kaffe: 17 g
Vatten: 250 g
Malning: Något finare än bryggkaffemalet, finjustera alltid malningsgraden i förhållande till det kaffe du använder.
Bryggtid: 1:30 min
  1. Lägg i pappersfiltret och skölj i vatten, använd hett vatten som sköljer filtret bättre och värmer upp filterhållaren. Detta gör också att filtret fastnar och ligger still när man skruvar ihop filterhållaren med Aeropressen. Har du inte lust att använda pappersfilter hela tiden så finns det stålfilter att köpa.

  2. Lägg ner 17 g kaffe. Kom ihåg att alltid använda färskt nymalet kaffe och investera gärna i en kvarn så att kaffet kan malas direkt vid bryggtillfället. Malningen ska vara något finare än bryggkaffemalet. Använd gärna våg för att väga både vatten och kaffe.

  3. Häll i 95 gradigt vatten ända upp till kanten på Aeropressen, totalt 250 g vatten till 17g kaffe. Rör sedan runt i kaffet så att allt kaffe blandas med vattnet. Medan du häller i vattnet kommer du se att det kommer droppa ner lite vätska ner i koppen, det fixar vi i nästa steg.

  4. Sätt sedan på kolven direkt, då avstannar droppandet och kaffet går från en droppfas till en extraktionsfas. Här kan du experimentera med olika extraktionstider. Börja med runt 1 min och prova dig fram till vad som passar dig bäst.

  5. Pressa ut allt kaffe, pressa ned kolven med jämnt och stabilt tryck så kaffet pressas genom filtret. Om du pressar för hårt blir kaffet lätt lite grumligt, målet är att få ett så klart kaffe som möjligt. Lägg på lite kroppstyngd för att spara på armbågarna när du trycker, de tar annars rätt mycket stryk av denna o-ergonomiska bryggställning. Brygg gärna kaffet rakt ner i din favoritkopp för en ännu härligare smakupplevelse!

← Äldre inlägg Nyare inlägg →