Här kan du läsa om vilka steg du som barista kan tänka på för en jämnare kvalité på din espresso. I tidigare inlägg har du läst om hur du kalibrerar din espresso och hur du ändrar malningsgrad. Men vad mer kan du göra?
- Rent och fint: Efter du slagit ut den gamla kaffepucken så torkar du rent filterkorgen med en torr handduk eller trasa innan du tar nytt kaffe. Är det smutsigt och gammalt kaffe kvar i filterkorgen kommer din espresso ta smak av det. Det vore ju verkligen synd.
- Fördelning: Efter dosering från kaffekvarnen. Se till att fördela kaffepulvret jämnt i filterkorgen. En ojämn fördelning kan leda till ojämn bryggning. Vattnet tar alltid den lättaste vägen ut och då bryggs inte allt kaffe likadant.
- Tampning: Tampa kaffepulvret rakt och jämnt. Använda ett konstant och ordentligt tryck. Behöver inte vara jättehårt. Inkonsekvent eller sned tamptryck kan resultera i ojämn bryggning.
- Handtaget: Var försiktiga när du sätter in handtaget i grupphuvudet. Är du vårdslös eller slamrar för mycket riskerar du att kaffepucken släpper inuti filterkorgen och vattnet tar genvägen runt kaffet. Leder till en ojämn bryggning.
- Starten: Starta espresso direkt efter du satt i handtaget. Annars riskerar du att kaffet bränns i det varma grupphuvudet.
- Observation: Titta hur espresson rinner. Leta efter tecken på:
a. Kanalisering. Det är när vattnet hittar en väg med minsta motstånd genom kaffepucken. Syns lättast på hur kaffet rinner från pipen. Om det plötsligt forsar mitt i bryggningen eller rinner ojämnt.
b. Blondering. Där färgen på espresson blir tydligt ljusare mot slutet av bryggningen och skapar vita fläckar i espressons crema. - Smak: Smaka på espresson för att bedöma dess smakprofil. Var uppmärksam på aspekter som syra, sötma, bitterhet och balansen mellan dom. Mikrojusteringar på malningsgrad och dosering kan göras efter smakpreferenser. Ex. rinner din espresso på 30 sekunder smakar den något mer syrligt än om den rinner på 25 sekund.
Genom att följa dessa steg och ständigt förfina din teknik kan du uppnå jämnare och högre kvalité på din espresso.