Mjölkskumning

Att få till den perfekta mjölken är inte alltid lätt. När den blir silkeslen och krämig med alldeles perfekt mäng luft i. Här går vi igenom vilka tekniker du behöver och vilken temperatur för att få till den där perfekta mjölken.

Först måste du ta reda på vilken dryck på menyn du skummar mjölken till. I en cappuccino är målet att ge mjölken rätt mycket luft. 33% extra volym från när du började är riktigt bra. Blåser du in mer än så kommer kvalitén på texturen bli sämre och det kommer bli svårt att hälla. Till resten av menyn skummar du lattemjölk och därmed blåser du in mindre luft. Då blir drycken fort krämig men utan det där tjocka lagret skum som du har på din cappuccino

Hur gör jag?

  1. Fyll upp mjölk till halva kannan. Oavsett storlek, så häller du till halva kannan. Ett annat bra riktmärke är upp till där pipen start. Anpassa kanna till hur mycket mjölk du vill skumma.
  2. Placera ångröret inte mer än 1 cm in i mjölken
  3. Vrid (inte vicka) kannan så att ångröret är närmre mjölkkannans vägg än den är mot mitten av kannan. Du vill skapa en virvel med så hög hastighet som möjligt. Därför är din placering superviktig för att ge mjölken fart i en cirkel.

  4. Dags att starta. Slå på ångröret och koncentrera dig på virveln. Under de första 5 sekunderna bestämmer du dig vilken typ av mjölk du ska göra. Är det en cappuccino så är du nära ytan längre och därmed blåser in extra mycket luft. Är det en lattemjölk du vill skapa så blåser du bara in lite.

  5. Så fort du är nöjd med mäng luft, det avgör du genom att se hur mycket mer volym du fått i kannan. Max 33%. Då ska du skjuta in pipen in i mjölken ca 1 cm. Inte mer för då hänger inte alla bubblor på ytan med och du spinner bara runt mjölk i botten av kannan. Detta är för att inga nya bubblor ska skapas och ge dig en ojämn konsistens på mjölken. Inte en enda ny bubbla vill du skapa. Fokusera på virveln i så högt men kontrollerat tempo som möjligt. Virvelns fart pressar alla bubblor mot mjölkkannans vägg och pressar luften in i mjölken. Det är så man får den där krämiga tjocka mjölken.
  6. Stäng av ångröret när mjölkens temperatur är mellan 60-65°C. Ta en termometer för att kontrollera hur varmt det är. Vi brukar säga att den ska mitt i mellan att du kan hålla mjölkkannan och att den är för varm för att hålla. Precis på gränsen då det blir obekvämt varmt innan du bränner dig.

 

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Är du inte kund ännu?