Kalibrera espresso

Får du inte till din espresso? Smakar dåligt eller rinntiden är allt annat än 25-30 sekunder. Följ dessa steg för att kalibrera din espresso.

Först tar du redan på hur stor filterkorg du har. Du kan ta loss den från handtaget och se om det står på sidan av filterkorgen. Det är så mycket kaffe du vill få malet och doserat varje gång du gör espresso. Vanligtvis är det 18 eller 20 grams filterkorg.

En balanserad espresso bygger på tre parametrar:

  1. Hur mycket kaffe maler kvarnen till dig? Vi kallar det kaffe IN
  2. Hur mycket espresso får du i koppen? Vi kallar det kaffe UT
  3. Hur lång bryggtid?

Vi rekommenderar att följa ration 1:2,25 som är perfekt för våra espressokaffen.
Dvs. 1 (kaffe IN) till 2,25 (kaffe UT)

Svaret på en perfekt balanserad espresso i en 20 grams filterkorg är:

  1. 20 gram kaffe IN
  2. 45 gram kaffe UT
  3. På 25-30 sekunder rinntid

Svaret på en perfekt balanserad espresso i en 18 grams filterkorg är:

  1. 18 gram kaffe IN
  2. 40 gram kaffe UT
  3. På 25-30 sekunder rinntid

När vi installerar våra espressomaskiner så ställer vi oftast in att bryggningen stoppas efter att 45 gram kaffe har runnit ut. Ibland finns det fler knappar som ger olika mycket espresso. Bästa sättet att veta hur mycket det rinner är att ställa en kopp på en våg och mäta vikten av en hel färdig espresso och prova de olika knapparna. Eller så tar du ett decilitermått (1 milliliter = 1 gram)


Q: Vad gör jag om kaffet IN och kaffet UT stämmer men espresso rinner klart på endast 20 sekunder?
A: Finare malning = längre tid. Om du ökar motståndet genom att mala finare kommer vattnet ta längre tid på sig att rinna igenom kaffepucken.

Q: Vad gör jag om kaffet IN och kaffet UT stämmer men espresso rinner klart på mer än 35 sekunder?
A: Grövre malning = kortare tid. Om du minskar motståndet genom att mala grövre kommer vattnet ta kortare tid på sig att rinna igenom kaffepucken.

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Är du inte kund ännu?