Allt om Bryggkaffe

Vi på J&N jobbar med några väl utvalda kaffebryggare som vi tycker förädlar kaffet på bästa möjliga sätt. Du som kund har troligen en bryggare av märket BUNN eller Bonamat.

Varför kan man fråga sig? Jo, för att de är temperaturstabila, de ger en jämn vattenspridning över kaffet, de är enkla att programmera så att de hela tiden doserar rätt mängd vatten, samt att de är enkla att hålla rena.

Att brygga kaffe med en helautomatisk bryggare är inte så komplicerat men det är några parametrar som måst vara rätt, dessa är följande:

 1. Rätt mängd: Rätt mängd kaffe samt rätt mängd vatten är det som styr kaffets styrka och som är nödvändigt för en balanserad smak. För att få en balanserad styrka rekommenderar vi 60 g per liter vatten, alltså följande ratio: 1:17. Om du köper våra kaffepåsar med 120 g färdigmalet kaffe så ska du använda 2 liter vatten till denna bryggning.
 2. Vattenkvalitet: Var alltid noga och kontrollera att det vatten du använder är av god kvalité. Vi rekommenderar alltid att använda ett vattenfilter (ex. Everpure). Genom att du investerar i ett vattenfilter så minskar du risken för onödiga servicekostnader på din maskin.
 3. Malningsgraden: Det är den parameter som styr hur länge vattnet och kaffet är i kontakt med varandra, alltså hur mycket smak som vattnet extraherar från kaffet. När du köper färdigmalet kaffe från oss får du alltid rätt malningsgrad på ditt bryggkaffe. Om du köper helböna från oss är det viktigt att du ställer in rätt malningsgrad. Läs mer om malningsgraden här.
 4. Vattentemperatur: Kontrollera alltid att du har rätt temperatur på din kaffebryggare. Generellt riktmärke är 95 C. Vattentemperaturen är en viktig parameter för att vattnet ska kunna extrahera smakerna ur kaffet på ett optimalt sätt.
 5. Ren utrustning: Se alltid till att din bryggare och termos är rena. På en kaffebryggare ska du fokusera på att hålla rent brygghuvudet samt filterkorgen. Din termos blir lätt smutsig p.g.a. fetterna som finns i kaffet. Se därför till att rengöra den minst en gång i veckan med clean express. Du kan beställa samtliga rengöringsprodukter genom oss.

Se följande filmer för tydligare hjälp:
BUNN SmartWAVE:


BUNN ICB:

6. Kontrollera: Du kan kontrollera att den vattenmängd bryggaren (BUNN ICB) är programmerad med stämmer överens med vad som kommer ut från bryggaren. Du kontrollerar detta genom att följa denna guide:


7. Specialkaffe: När du köper kaffe från oss får du alltid ett färskrostat kaffe av väldigt hög kvalité, även kallat specialkaffe: https://johanochnystrom.se/pages/vision. Därmed är dina förutsättningar optimala för att kunna brygga en god kopp kaffe om du ser till att alla övriga parametrar stämmer.

Så här brygger du ditt kaffe:

 1. Ta ut filterkorgen. Placera ett passande filter i filterkorgen. Skölj filtret med vatten för att på sätt så sätt undvika eventuella bismaker från pappersfiltret.
 2. Öppna en påse som innehåller 120 g och häll i den i filterkorgen. Se till att jämna till kaffebädden så att bryggningen blir så jämn som möjligt.
 3. Sätt in filterkorgen i bryggaren. Tryck på den bryggknappen som är programmerad med en vattenmängd på 2 liter. Detta gäller för en BUNN ICB samt BUNN SmartWAVE. Använder du dig av en Bonamat TH-10 så doserar du vattenmängden manuellt genom att hälla den i den övre delen av bryggaren.
 4. Låt bryggning slutföras. Placera pumpröret i termosen och stäng locket. Rör termosen försiktigt så att allt kaffet blandas. Detta för att få en mer balanserad smak på kaffet.
 5. Servera alltid kaffet när det är nybryggt. Håll koll på att kaffet inte står för länge i termosen med hjälp av en timer. Vi rekommenderar att brygga om efter ca 1 ½ timme.
 6. Sist men inte minst, smaka alltid på kaffet du har bryggt, se till att smaken stämmer överens med den smakbeskrivning som är angiven eller som du själv känner känns relevant. Om du använder dig av hela bönor, tänk då alltid på att känna dig fri att experimentera med malningsgraden så att du finjusterar bryggningen så att kaffet smakar så bra som det bara är möjligt.

Vad gör man om kaffet inte smakar som det ska?

Här kommer några vanliga fel som kan uppstå när du brygger kaffe.

 • Kaffet smakar blaskigt/tunt

  Kontrollera så att du har använt rätt mängd kaffe i förhållande till vatten. Du har antagligen doserat för lite kaffe i förhållande till mängden vatten. Vi rekommenderar 60 g per liter, ratio 1:17.

 • Kaffet smakar för starkt

  Kontrollera så att du har använt rätt mängd kaffe i förhållande till vatten. Du har antagligen doserat för mycket kaffe i förhållande till mängden vatten. Vi rekommenderar 60 g per liter, ratio 1:17.

 • Kaffet för bittert och kärvt

  Du har antagligen använt dig av för fin malningsgrad och därmed har den totala bryggtiden blivit för lång. Du har genom detta överextraherat för mycket smak. Vi rekommenderar att du justerar till en större malningsgrad och därmed får du en kortare bryggtid.

 • Kaffet för surt och för lite sötma

  Du har antagligen använt dig av för stor malningsgrad och därmed har den totala bryggtiden blivit för kort. Du har genom detta underextraherat för lite smak. Vi rekommenderar att du justerar till något finare malningsgrad och därmed får du en längre bryggtid.

 • Kaffet smakar inte som det brukar, kaffet har en lite smutsig smak
  Du har antagligen glömt att rengöra någon av följande delar: brygghuvudet, filterkorgen eller termosen. I dessa delar utsöndras fetter från kaffet. Därför är det extra viktigt att se över dessa delar dagligen. Använd lämpligt rengörningsmedel (Clean Express) för rengöringen. Var noga med att skölja delarna med vatten så att allt medel har avlägsnats innan du börjar brygga igen. 

← Äldre inlägg

Är du inte kund ännu?