Förutom att Linn är vår gamla kollega och kaffenörd deluxe, är hon dessutom vinnare av hela Sverige bakar. Så vem ber man om ett recept som innehåller kaffe? Linn Utbult, förstås. Garanterat att det kommer bli gott.
Ni vet ju sen tidigare att jag är en riktig kaffenörd, så ingen skitkvalité på kaffet här inte. Pepparkaka funkar fint året om, och det är otroligt mycket barndomsminnen som ploppar upp när jag äter det. Doften som sprider sig i hela huset och retas med grannarna. Älskart!
Mjuk pepparkaka med kaffeglasyr är en kaka som jag kommer baka ofta här hemma. Ni vet när hela familjen går och nallar en bit och vips så är den slut. Självklart är det kaffe i både smeten och glasyren. Kaffeglasyr alltså, vilken grej.
Recept av Linn Utbult – saltsomsocker.se


Mjuk pepparkaka med julkaffe
Ingredienser
-
150 g brynt smör
-
3 ägg
-
2 dl strösocker (180 g)
-
1 dl brunt farin (90 g)
-
4 dl vetemjöl (240 g)
-
3 msk kanel
-
2 tsk nystött kardemumma
-
1 tsk mald nejlika
-
2 tsk mald ingefära
-
1 tsk bikarbonat
-
150 g turkisk yoghurt, gräddfil eller annan fet yoghurt
-
1 dl lingonsylt
-
½ dl kallt julkaffe
-
Rumsvarmt smör och vetemjöl till formen
Kaffeglasyr
-
2 dl florsocker (90 g)
-
Ca 3 tsk kallt julkaffe
Så här gör du
-
Sätt ugnen på 175°C varmluft. Pensla formen med smör och bröa med vetemjöl.
-
Vispa upp ägg med strösocker och farinsocker i ca 3–5 minuter tills smeten är luftig.
-
Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke. Häll i äggsmeten och tillsätt smör och yoghurt. Rör ihop tills smeten är jämn.
-
Tillsätt lingonsylt och kaffe, rör tills allt är väl blandat.
-
Häll smeten i formen och grädda i 25–30 minuter. Låt svalna i formen ca 10 minuter innan du vänder upp den på ett fat.
-
Rör ihop florsocker och kaffe till en jämn glasyr. Ringla över när kakan svalnat.
-
Garnera gärna med krossade julkaffebönor.








