Mjuk pepparkaka med julkaffe

Förutom att Linn är vår gamla kollega och kaffenörd deluxe, är hon dessutom vinnare av hela Sverige bakar. Så vem ber man om ett recept som innehåller kaffe? Linn Utbult, förstås. Garanterat att det kommer bli gott.

Ni vet ju sen tidigare att jag är en riktig kaffenörd, så ingen skitkvalité på kaffet här inte. Pepparkaka funkar fint året om, och det är otroligt mycket barndomsminnen som ploppar upp när jag äter det. Doften som sprider sig i hela huset och retas med grannarna. Älskart!

Mjuk pepparkaka med kaffeglasyr är en kaka som jag kommer baka ofta här hemma. Ni vet när hela familjen går och nallar en bit och vips så är den slut. Självklart är det kaffe i både smeten och glasyren. Kaffeglasyr alltså, vilken grej.

Recept av Linn Utbult – saltsomsocker.se


Mjuk pepparkaka med kaffeglasyr
Pepparkaka med kaffeglasyr

Mjuk pepparkaka med julkaffe

 

Ingredienser
  • 150 g brynt smör

  • 3 ägg

  • 2 dl strösocker (180 g)

  • 1 dl brunt farin (90 g)

  • 4 dl vetemjöl (240 g)

  • 3 msk kanel

  • 2 tsk nystött kardemumma

  • 1 tsk mald nejlika

  • 2 tsk mald ingefära

  • 1 tsk bikarbonat

  • 150 g turkisk yoghurt, gräddfil eller annan fet yoghurt

  • 1 dl lingonsylt

  • ½ dl kallt julkaffe

  • Rumsvarmt smör och vetemjöl till formen


Kaffeglasyr
  • 2 dl florsocker (90 g)

  • Ca 3 tsk kallt julkaffe


Så här gör du
  1. Sätt ugnen på 175°C varmluft. Pensla formen med smör och bröa med vetemjöl.

  2. Vispa upp ägg med strösocker och farinsocker i ca 3–5 minuter tills smeten är luftig.

  3. Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke. Häll i äggsmeten och tillsätt smör och yoghurt. Rör ihop tills smeten är jämn.

  4. Tillsätt lingonsylt och kaffe, rör tills allt är väl blandat.

  5. Häll smeten i formen och grädda i 25–30 minuter. Låt svalna i formen ca 10 minuter innan du vänder upp den på ett fat.

  6. Rör ihop florsocker och kaffe till en jämn glasyr. Ringla över när kakan svalnat.

  7. Garnera gärna med krossade julkaffebönor.


Julkaffe pepparkaka
Mjuk pepparkaka med glasyr

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Kaffedrinkar & Juliga bakverk

RSS
Julkaffe
Julkaffe
Julkaffe
Julkaffe
Julkaffe
Julkaffe
Julkaffe
Julkaffe
Julkaffe
Julkaffe
Julkaffe
Julkaffe
Julkaffe
Julkaffe

Julkaffe

130.00 NICE PRICE Spara
Format Hela bönor
Innehåll 250 g
Språk Svenska

Med tydliga chokladtoner och en hint av torkade frukter blir detta hela julen i en kopp.

Vårt julkaffe börjar sin resa i Brasilien och Honduras, hos producenter lika dedikerade till hållbarhet och kvalitet som vi. I Brasilien är det två producenter – familjen Naimeg på Fazenda Pantano och familjen Sanchez på Fazenda Dois Irmãos. I Honduras samarbetar vi med Benjamin Paz, en framstående man i den honduranska kaffeindustrin.

Från oss alla, till din kopp. Njut vårt goda julkaffe och känn smaken av både hantverket och passionen bakom. Det här är mer än bara kaffe, det är en jultradition.

FAMILJEN SANCHES har drivit sin gård Fazenda Dois Irmãos, i Cerrado Mineiro-regionen, i över 30 år. Idag är det med dottern Maria Gabriela i spetsen som blandar tradition med innovation i en perfekt balans. Familjen Sanchez är pionjärer inom etisk och spårbar kaffeodling och vida kända för sitt fokus på regenerativt jordbruk och engagemang för bärtorkat kaffe.

FAMILJEN NAIMEG har varit i kaffebranschen i nästan 60 år och förutom kaffe odlar de även grönsaker, sköter boskap och producerar egen ost. Efter att ha flyttat från Paraná på grund av flera år med frostskador, började de om i denna region. De är oerhört dedikerade och har, bland annat, lyckats med utmaningen att återskapa sin processtation efter en förödande brand. I sin strävan efter självförsörjning har de initierat produktion av egen solenergi och organiskt gödningsmedel.

BENJAMIN PAZ är stolt ägare av två kaffegårdar och samarbetar med flera småskaliga bönder i det högbelägna Santa Barbara-området i nordvästra Honduras. Här drar man nytta av ett unikt mikroklimat. Området är ofta insvept i tät dimma, vilket skyddar kaffeträden från den starka solen och förlänger bärens mognad. Resultatet är ett exceptionellt sött kaffe. På sina egna gårdar odlar Benjamin varieteter som är väldigt sällsynta i Honduras, till exempel Geisha och SL-28. Utöver driften av sina egna gårdar har Benjamin en nyckelroll i Beneficio San Vicente, familjens processtation och exportverksamhet. Denna verksamhet har varit avgörande för att främja Santa Barbara som en ledande kafferegion och möjligheten att stötta lokala bönder att nå framgångar i tävlingar som Cup of Excellence.

This content type will accept rich text to help with adding styles and links to additional pages or content. Use this to add supplementary information to help your buyers.

You can use product metafields to assign content to this tab that is unique to an individual product. Use tabs to highlight unique features, sizing information, or other sales information.