VÄLKOMMEN TILL
JULEN & NYSTRÖM
Kaffet som gör julen bättre
Vårt julkaffe börjar sin resa i Brasilien och Honduras, hos producenter lika dedikerade till hållbarhet och kvalitet som vi.
I Brasilien är det två producenter – familjen Naimeg på Fazenda Pantano och familjen Sanchez på Fazenda Dois Irmãos. I Honduras samarbetar vi med Benjamin Paz, en framstående man i den honduranska kaffeindustrin.
Varsågod, här får du våra smarrigaste recept och fiffigaste julklappstips. Allt för att maxa din goda jul!
Julkaffe
Vårt julkaffe börjar sin resa i Brasilien och Honduras, hos producenter lika dedikerade till hållbarhet och kvalitet som vi. Med tydliga chokladtoner och en hint av torkade frukter blir detta hela julen i en kopp.
I Brasilien är det två producenter – familjen Naimeg på Fazenda Pantano och familjen Sanchez på Fazenda Dois Irmãos. I Honduras samarbetar vi med Benjamin Paz, en framstående man i den honduranska kaffeindustrin.
Familjen Sanchez har drivit sin gård Fazenda Dois Irmãos, i Cerrado Mineiro-regionen, i över 30 år. Idag är det med dottern Maria Gabriela i spetsen som blandar tradition med innovation i en perfekt balans. Familjen Sanchez är pionjärer inom etisk och spårbar kaffeodling och vida kända för sitt fokus på regenerativt jordbruk och engagemang för bärtorkat kaffe.
Familjen Naimeg har varit i kaffebranschen i nästan 60 år och förutom kaffe odlar de även grönsaker, sköter boskap och producerar egen ost. Efter att ha flyttat från Paraná på grund av flera år med frostskador, började de om i denna region. De är oerhört dedikerade och har, bland annat, lyckats med utmaningen att återskapa sin processtation efter en förödande brand. I sin strävan efter självförsörjning har de initierat produktion av egen solenergi och organiskt gödningsmedel.
Benjamin Paz är stolt ägare av två kaffegårdar och samarbetar med flera småskaliga bönder i det högbelägna Santa Barbara-området i nordvästra Honduras. Här drar man nytta av ett unikt mikroklimat. Området är ofta insvept i tät dimma, vilket skyddar kaffeträden från den starka solen och förlänger bärens mognad. Resultatet är ett exceptionellt sött kaffe. På sina egna gårdar odlar Benjamin varieteter som är väldigt sällsynta i Honduras, till exempel Geisha och SL-28. Utöver driften av sina egna gårdar har Benjamin en nyckelroll i Beneficio San Vicente, familjens processtation och exportverksamhet. Denna verksamhet har varit avgörande för att främja Santa Barbara som en ledande kafferegion och möjligheten att stötta lokala bönder att nå framgångar i tävlingar som Cup of Excellence.
Från oss alla, till din kopp. Njut vårt julkaffe och känn smaken av hantverket och passionen bakom. Det här är mer än bara kaffe, det är en jultradition.
ALLA GODA JULGREJER
VÅRA GODASTE
JULRECEPT MED KAFFE
Spännande smaker. Oväntade – och ibland överraskande – kombinationer. Att äta gott. Att dricka gott (såklart). Att samarbeta med duktiga smakkreatörer. Att uppleva nytt för flera sinnen. Det är några av de saker vi på J&N gillar riktigt riktigt mycket!
Vår julklapp till dig är därför dessa smarriga recept som våra kompisar tagit fram. Linn Utbults tolkning av julbak är magiskt och teamet på Restaurang Surfers har trollat fram fantastiska drinkrecept. Men, säga vad man vill – en klassiker är alltid en klassiker! Därför har vi med några tidlösa, varma kaffedrinkar också. Håll till godo!
RECEPT AV LINN UTBULT
JULKOLA MED KAFFEKROSS
Vår favorit-Linn har en massa förföriskt goda julrecept på sin blogg saltsomsocker.se. Här kommer ett smakprov!
GODASTE JULDRINKEN
ORANGE SMORANGE
Kryddig. Söt. Och helt oemotståndligt god! En fantastiskt cocktail som kan förgylla varenda middag i vinter!
VÅRT KLASSISKA JULKAFFE
Årets godaste nyhet är tillbaka! Här kommer vårt klassiska julkaffe! Maximal njutning får du om du tar 6 gram per dl vatten och brygger det i valfri kaffebryggare. För fler råd och tips gällande bryggning och dosering av kaffe är du välkommen att kika på våra guider!
Kaffet i den här påsen är, som allt vårt kaffe, av allra högsta kvalitet - så kallat specialkaffe. Det innebär att det har fått över 80 poäng på en 100-gradig skala. För att uppnå så höga poäng krävs att bönderna tar noga hand om sina gårdar och sina kaffeträd. Vi köper bara in riktigt bra kaffe och till ett rättvist pris, eftersom det är med efterfrågan på kvalitet vi kan visa vägen framåt för kaffeindustrin. När kaffet kommer till oss tar våra superduktiga rostmästare hand om det och rostar det varsamt på vårt rosteri utanför Stockholm. I den här påsen är det gjort enligt vårt juligaste recept och rostprofil. Vi tror stenhårt på att hög kvalitet är framtiden för kaffe och att vi tillsammans kan skapa en bättre kaffevärld!
Julkaffe
Vårt julkaffe börjar sin resa i Brasilien och Honduras, hos producenter lika dedikerade till hållbarhet och kvalitet som vi. Med tydliga chokladtoner och en hint av torkade frukter blir detta hela julen i en kopp.
I Brasilien är det två producenter – familjen Naimeg på Fazenda Pantano och familjen Sanchez på Fazenda Dois Irmãos. I Honduras samarbetar vi med Benjamin Paz, en framstående man i den honduranska kaffeindustrin.
Familjen Sanchez har drivit sin gård Fazenda Dois Irmãos, i Cerrado Mineiro-regionen, i över 30 år. Idag är det med dottern Maria Gabriela i spetsen som blandar tradition med innovation i en perfekt balans. Familjen Sanchez är pionjärer inom etisk och spårbar kaffeodling och vida kända för sitt fokus på regenerativt jordbruk och engagemang för bärtorkat kaffe.
Familjen Naimeg har varit i kaffebranschen i nästan 60 år och förutom kaffe odlar de även grönsaker, sköter boskap och producerar egen ost. Efter att ha flyttat från Paraná på grund av flera år med frostskador, började de om i denna region. De är oerhört dedikerade och har, bland annat, lyckats med utmaningen att återskapa sin processtation efter en förödande brand. I sin strävan efter självförsörjning har de initierat produktion av egen solenergi och organiskt gödningsmedel.
Benjamin Paz är stolt ägare av två kaffegårdar och samarbetar med flera småskaliga bönder i det högbelägna Santa Barbara-området i nordvästra Honduras. Här drar man nytta av ett unikt mikroklimat. Området är ofta insvept i tät dimma, vilket skyddar kaffeträden från den starka solen och förlänger bärens mognad. Resultatet är ett exceptionellt sött kaffe. På sina egna gårdar odlar Benjamin varieteter som är väldigt sällsynta i Honduras, till exempel Geisha och SL-28. Utöver driften av sina egna gårdar har Benjamin en nyckelroll i Beneficio San Vicente, familjens processtation och exportverksamhet. Denna verksamhet har varit avgörande för att främja Santa Barbara som en ledande kafferegion och möjligheten att stötta lokala bönder att nå framgångar i tävlingar som Cup of Excellence.
Från oss alla, till din kopp. Njut vårt julkaffe och känn smaken av hantverket och passionen bakom. Det här är mer än bara kaffe, det är en jultradition.
EFTER JULMIDDAGEN
JULKAFFE APERTIF
Låt oss presentera en framtida klassiker inom kategorin efter-maten-drinkar: smarrig, sprallig och lite spritig cocktail med en karaktär som inte går av för hackor
RECEPT AV LINN UTBULT
MJUK PEPPARKAKA MED KAFFEGLASYR
"Mjuk pepparkaka med kaffeglasyr är en kaka som jag kommer baka ofta här hemma. Ni vet när hela familjen går och nallar en bit och vips så är den slut. Självklart är det kaffe i både smeten och glasyren. Kaffeglasyr alltså, vilken grej." /Linn
JULRECEPT MED KAFFE
CHOKLADKOLA MED KAFFEKROSS
"Tänk på att ni kan variera smaken på flera sätt med samma sats kola här är mitt bästa recept toppat med med julkaffekrisp."
JULIGA KAFFEDRINKAR
Vare sig du är sugen på en Irish Coffee, Kaffe Karlsson eller Kaffe Baylies är det ju såklart kaffet som gör drinken! Här har vi samlat de klassiska recepten som perfekt avslutar vinterns middagar!
MJUK PEPPARKAKA MED KAFFEGLASYR
Du bara måste testa Linns saftiga mjuka pepparkaka med julkaffe i både smeten och glasyren.
VILL DU GE BORT
JULKAFFE I JULKLAPP?
Vill du hellre ge bort julkaffet som en julklapp är det ju helt perfekt till kaffe-älskaren. Vare sig det är en julklapp till mamma, julklapp till henne, julklapp till honom, julklapp till anställda, personalgåva* eller en present till dig själv så lovar vi att den blir uppskattad!
*Hör av dig till oss om du vill veta mer om våra julklappar till företag! Vi ser alltid till att ha några bra förslag där priset ligger en bra bit under Skatteverkets rekommendationer så det blir perfekt som företagsgåva!
ALLA GODA JULGREJER
VANLIGA FRÅGOR OM JULKAFFET
Julkaffet är ett klassiskt bryggkaffe, det finns dessutom både som malet eller helböna så du kan brygga det precis hur du vill! Vill du ha våra go-to recept och bästa doseringstips hittar du dem bland vår brygguider.
Ja du, frågan borde kanske va "hur kan annat kaffekosta hälften så mycket som ert kaffe?" En väldigt stor del av kaffet som produceras i världen är inte hållbart. För att kaffet ska kunna kosta så lite som det gör i mataffären, behöver onekligen råkaffet ha köpts in till ett väldigt lågt pris. I de flesta fall, till ett pris där
kaffeproducenterna inte kan tjäna några pengar på sin produkt, eller i värsta fall, till och med förlora pengar. Det kaffe vi köper är av högre kvalitet (specialkaffe), men vi betalar också ett högre pris för det, ofta långt högre än marknadspriset. Läs gärna mer om vår inköpsfilosofi och vårt Direct Trade arbete så hoppas jag du får svar på din fråga.
Kvaliteten på kaffe bedöms med hjälp av en 100-gradig skala som är definierad av den internationella kaffeorganisation SCA. Detta betyder alltså att kvaliteten bedöms på samma sätt över hela världen. Allt kaffe som får över 80 poäng kvalificeras som specialkaffe. För att nå upp till 80 poäng eller mer krävs det att kaffet besitter olika attribut och ju mer komplexa smaker och aromer kaffet har, desto högre poäng får det. Läs mer här.
Vi vet att vi köper kaffe på ett bra sätt, litar på våra producenter och känner att våra kunder litar på oss. Ändå vill vi få det verifierat av en oberoende tredje part.
Enveritas är en NPO, non profit organisation, som jobbar med kaffeproducenter runt om i världen. Deras uppgift är att belysa och förbättra producenternas villkor och försörjning, samtidigt som de förespråkar hållbarhet i kaffeindustrin. Två saker som går hand i hand. Arbetet baseras på FNs utvecklingsprogram (UNDP) och bekostas av oss – kafferostaren – den enskilde producenten behöver alltså inte betala något. Enveritas ringar också in och visar på luckor i de olika certifieringar som finns inom kaffeindustrin idag.
Utöver att jobba direkt med bönderna kan inköpare och rosterier få hjälp att hitta kaffe som odlats hållbart och etiskt – denna del kallas Enveritas Verified. Bra för alla som vill bidra till en bättre värld!
Det absolut viktigaste för oss är att kaffeproduktionen är hållbar, hela vägen. Det börjar med plantan som vill ha bördig och näringsrik jord och det kräver en blandad växtlighet. Kort och gott en natur som får växa och leva som den vill, inte som massproduktion tvingar den till. De som kan detta allra bäst, som känner och kan kaffeodling, är våra producenter. Människor som, precis som vi, delar passionen för kaffe. Plantor som får växa, skördas och förädlas med kärlek!
Jutesäckar fulla med råkaffe av bästa slag kommer till oss i Länna och här tar vi över ansvaret för den hållbara och varsamma behandlingen. Våra rostar drivs av biogas och vi använder vattenkraft i produktionen, små men viktiga steg i att göra vårt fotavtryck så litet som möjligt. Även sista biten, leveransen ut till våra kunder, sker naturligtvis med en partner som klimatkompenserar 100%.
Vi bryr oss om vår planet och jobbar med producenter och partners som också gör det. Nu och för alltid!