Förutom att Linn är vår gamla kollega och kaffenörd deluxe, är hon dessutom vinnare av hela Sverige bakar. Så vem ber man om ett recept som innehåller kaffe? Linn Utbult, förstås. Garanterat att det kommer bli gott.
Chokladkola med kaffekross och flingsalt är farligt god. Seg, mörk och full av chokladsmak, med ett krispigt kaffekross och en nypa flingsalt som gör allt komplett. Perfekt som julgodis, present – eller bara för att unna sig något riktigt gott.
Recept av Linn Utbult – saltsomsocker.se


Chokladkola med kaffekross och flingsalt
Ca 16 stora kolor
Du behöver
-
150 g mörk choklad
-
150 g smör
-
1 msk vaniljsocker eller 1 vaniljstång
-
3 dl vispgrädde
-
4 ½ dl strösocker
-
1 ½ dl mörk sirap (brödsirap funkar också)
-
1 rejäl nypa flingsalt
Garnering
-
3 msk mortlat julkaffe
-
Flingsalt efter smak
Så här gör du
-
Smält smöret på låg värme och hacka chokladen. Tillsätt chokladen och resten av ingredienserna och rör om. Koka smeten på medelvärme utan att röra för mycket i ca 20–30 minuter tills den tjocknat något. Rör om och koka sedan upp kolan till 124°C.
-
Mortla julkaffebönorna tills du får ett fint kaffekross.
-
Klä en form, ca 20×30 cm, med bakplåtspapper. Häll i chokladkolan och strö över kaffekrosset och flingsaltet.
-
Låt stelna i rumstemperatur i minst 6–8 timmar, helst över natten. Skär sen kolan i generösa bitar.








