KONSTEN ATT BRYGGA KALLT KAFFE

Det kanske inte låter så svårt, att få till en kopp kallt kaffe. Men det kan faktiskt vara knepigare än man tror. Vi har väl alla nån gång druckit en kopp kaffe som stått sådär länge att den blivit kall. Kall och bitter och sur. Det är ju ungefär raka motsatsen till vad man är sugen på, och egentligen tänker på, när solen gassar.

Kallt kaffe är dock otroligt enkelt att få till, om man bara följer några enkla steg. Häng med så får ni mina bästa tips! Text av Catrine Gyllensten

  1. Färskt kaffe. Om jag får välja helt själv (och det får jag ju eftersom det är mitt blogginlägg) så blir det allra godast med ett fruktigt kaffe med mycket sötma. Rent krasst kan du ju såklart kallbrygga ett mörkrostat kaffe av tvivelaktig kvalitet men eftersom du ändå är här och läser denna texten så vågar jag säga att du nog inte kommer tycka om det.

  2. Rätt recept. Att bara brygga kaffe och lägga i is kommer göra att du får ett urvattnat och blaskigt kaffe – inte vad vi är ute efter här. Se därför till att du har ett korrekt recept där det är den slutgiltiga ration mellan kaffe och vatten (inklusive eventuell smält is) vi kikar på.

  3. Välj din metod. Olika bryggmetoder kommer att ge dig olika kaffeupplevelse. En Cold Brew smakar inte lika dant som en iskaffe. Och en Iskaffe gjord i en V60 smakar inte riktigt lika dant som om du gör den i en Aeropress.

  4. Du skall hitta din favorit. I slutändan spelar det inte jättestor roll vad jag tycker, det är du som skall dricka kaffet, eller bjuda på det, och därför är det ditt slutgiltiga recept som är det absolut bästa för dig! Labba runt lite och se hur smakerna förändras och vad du fastnar för!

 

HUR BRYGGER MAN?

Sådär ja, då har vi lagt grunden. Nu då, hur brygger man egentligen kallt kaffe? Om du har god tid på dig kan du välja att göra en Cold Brew. Principen är den samma som kokkaffe, det är den långa tiden som kaffet extraheras i vattnet som tar fram all dess smak. Därför vill vi ha grovt malt kaffe så att extraktionsytan blir stoooooor (motsvarigheten är t.ex en espresso där vi vill ha kaffet finfinfinmalt och litenlitenliten extraktionsyta eftersom vattnet är hett, och passerar genom kaffet fort och med tryck) och att alla smaker långsamt får komma fram. Cold Brew är dock en väldigt förlåtande bryggmetod, så har du bara färdigmalet kaffe funkar det också.


Man kan göra cold brew i lite vadsomhelst, en pressokanna, en hink eller en vas. Det enda är att du kommer behöva sila din dryck innan du kan dricka den. Alltså är det absolut enklaste sättet att använda en Cold Brew flaska från Hario (japp vi säljer den, finns i tre olika färger tillomed) som har ett inbyggt filter så att det blir suuuuperenkelt. Väljer du den enklaste plug and play versionen så kan jag även berätta att en fylld flaska rymmer just 800 g vatten, så det är den flaskan vi baserat vårt recept på.

 

Cold Brew

55 g kaffe
800 g vatten


1. Mal kaffet riktigt grovt
2. Häll allt kaffe i filtret (eller bara rakt ner i din vas om du tänkte använda den)
3. Fyll upp med kallt vatten
4. Låt stå i kylen runt 8 h (se till att du har på nåt form av lock)
5. Ta fram och servera i ett glas med is (kom ihåg att filtrera först om du inte bryggt i något med inbyggt filter.)

Kika även in vår Lilla Drinkbok som vi gjort med bartenderteamet på Restaurang Surfers för inspo på några sjukt goda kaffedrinkar.

ISKAFFE

Om du istället är varm NU och vill ha ditt kalla kaffe på direkten så är någon variant av iskaffe nåt för dig! Poängen är att man ersätter en del av vattnet man vanligtvis använder för att brygga med is, och brygger på så sätt ett mer koncentrerat kaffe ner över isen. Resultatet är ett kallt kaffe som blir perfekt utspätt.

Jag sa ju att de olika bryggmetoderna även skulle förändra smakupplevensen lite. Det stämmer såklart. Vi har valt att highlighta Hario V60, Aeropress och Chemex, dels för att de är de tre vanligaste bryggmetoderna men också för att de ger lite olika typer av kopp.

En Chemex med sitt relativt tjocka pappersfilter ger dig en lätt, ren och ”filtrerad” kopp. En Aeropress kan du leka med med och justera med olika recept och de kommer alla att ge dig lite mer konsistens och saftighet. En klassisk V60-kopp är generellt ”renare” än en Aeropress, men med lite mer djup och sötma än en Chemex. 



V60 över is

35 g kaffe
300 g vatten
200 g isbitar

1. Förbered 200 g is i en kanna.
2. Mal kaffet något finare än bryggkaffemalet.
3. Skölj igenom filtret och häll sen ut vattnet.
4. Häll i kaffet i din V60 och brygg med det varma vattnet.
5. När allt kaffe runnit ner i behållaren, blanda runt tillsammans med isen.
6. Häll kaffet i ett glas med några isbitar. Njut!

 

Aeropress över is

20 g kaffe
150 g vatten
100 g isbitar i en mugg

1. Förbered 100 g is i en mugg eller liknande.
2. Mal kaffet något finare än bryggkaffemalet och häll i det i den inverterade Aeropressen.
3. Häll i det varma vattnet, låt det dra i ca 1 min.
4. Vänd på din Aeropress och placera den på muggen med is.
5. Tryck igenom. Detta ska ta ca 30 sek.
6. Häll kaffet i ett glas med några isbitar. Njut!

 

Chemex över is

50 g kaffe
450 g vatten 
300 g isbitar i en Chemex

1. Förbered 300 g is i en Chemex, helst 6 koppar storleken
2. Mal kaffet något finare än det du brukar för en Chemex.
3. Skölj igenom filtret och häll sen ut vattnet.
4. Häll i kaffet i filtret och brygg det med det varma vattnet.
5. När allt kaffe runnit ner i behållaren, blanda runt tillsammans med isen.
6. Häll kaffet i ett glas med några isbitar och njut!

Nu hoppas jag att du blivit lite klokare, lite mer pepp på att brygga gott kallt kaffe och framförallt sugen på att börja labba! Här hittar du också lite av mina bästa tips och prylar du kan behöva! 

 

← Äldre inlägg Nyare inlägg →