God Morgon Baton

Vi lät vår vän och före detta kollega Linnea testa alla produkterna i den nya Baton-serien i två veckor för att sen dela med sig av sina tankar. Produkterna är helt nya och kommer från kvalitetssäkra Hario och Genom att använda naturliga material som kaffesump och bambu i dessa produkter har plastanvändningen minskat med cirka 50%!

Text: Linnea Lerman

 

Några saker slår mig när jag får prova nya grejor. Det första är att det fortfarande är så barnsligt roligt att öppna en orörd kartong, att vara den första som drar i den där lille kartongflärpen. Det frasar svagt om pappkartongen och det kärvar lite, eller ja, nästan märkligt mycket med tanke på hur många kartonger jag måste ha öppnat i mina dagar. Är inte den där kartongflärpen lite för stor på alla kartonger? Det krävs tvåhandsfattning och viss koncentration, även fast jag är vuxen. Ofta tänker jag på min kollega som fick en ny jobbdator och snabbt stoppade näsan i kartongen, blundande, så snart han öppnat den för att känna doften av nytt. Jag gör det inte själv men visst är det något speciellt med saker som luktar nytt och oanvänt.

Det blir också mer speciellt när konsumtionen av nytt ska glesas ut och bli än mer exklusivt. 

Det andra jag tänker på är att en vardagssyssla plötsligt blir tio gånger roligare för att man adderar något nytt däri. Just i det här fallet morgonbryggningen. Nu är det mörkt ute när jag smyger upp, lyckas jag riktigt bra vaknar ingen och jag kan stänga sovrumsdörren om tre sovande kroppar och ta mig ut i en mörk lägenhet för att få starta dagen alldeles själv. Sen följer tio minuter av muskelminne innan hjärnan kommit ifatt kroppen och morgonradion håller sällskap när det börjar ljusna ute.

Och det är nu det kommer! En vana måste brytas och det kittlar till lite i kroppen när jag kommer på det. Raffs raffs i skåpet och fram med lilla kartongen. Skrapljud från kartongflärpen och upp med locket. Nej men hej du viskar jag till mitt nya lilla kaffefilter. God morgon! Va rolig du ser ut tänker jag och vänder på cylindern, den ligger lätt i handen och är av ett material som är mjukt och skönt att hålla i. Måste kolla på kartongen igen för den ser ut att vara i något hållbart material och ja det stämmer ju. Kul!

Det blir så mycket lättare att motivera ett nytt köp om det är ett köp framtaget hållbart ju. 

En annan sak jag tänker på med att testa nya saker är att ens gamla saker av naturlig anledning blir lite tråkigare att använda. När jag bryggt kaffe i Batonfiltret påminns jag om hur gott och rent kaffet smakar när en brygger utan pappersfilter. Jag är ingen expert men min gissning är att filtret fångar upp något som ger smak? Ytan på kaffet jag tittar ner i är lite glansigt så kanske är det någon liten olja från kaffebönan som fastnar i pappersfilter men som smiter genom metallfilter? Förutom att det är extra gott att brygga i metallfilter så är det också väldigt tillfredställande att slippa använda pappersfilter.  Få saker är ju så stressande som tomma kaffefilterkartonger. Tänk att slippa försöka komma ihåg att köpa kaffefilter i affären, det måste jag börja med i god tid för de första gångerna jag är i affären kommer jag på det där med filter precis efter att jag betalat i kassan.

Nu står jag här i pyjamasen i halvmörkret och känner jag mig oövervinnerlig. 

Den sista saken jag tänker på för nu är hur gott allt är på morgonen. Inget är så gott som den allra första koppen kaffe. För min del får koppen gärna ha stått en liten stund så att kaffet inte är så hett. Jag vill absolut inte bränna mig på kaffet, och jag vill att det ska vara så svalt att kaffet smakar som mest. Det är också en amatörgissning, men jag tycker att ett riktigt gott kaffe blir ännu godare när det inte är så varmt. Att glömma koppen i en fem minuter ungefär är lagom. Med Batonfiltret brygger jag kaffet rätt ner i koppen, vänta lite tick tick tick tre munnar kaffe in och mmm, nu får resten av familjen vakna.  

God morgon!

 

BATON-serien representerar Harios engagemang för hållbarhet med hänsyn tagen till det så kallade "kaffe-problemet 2050". För att möta och påverka de klimatförändringar som hotar kaffeproduktionen har Hario tagit ett steg mot en grönare framtid. Genom att använda naturliga material som kaffesump och bambu i dessa produkter har plastanvändningen minskat med cirka 50%! De pappersfria bryggarna och miljövänliga produkterna främjar inte bara planeten – de gör även din kaffeupplevelse bättre. Tillsammans kan vi med gott samvete lämna över stafettpinnen för att säkerställa en framtid fylld med bättre kaffe. 

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

HARIO BATON

DRIPPER 01

DRIPPER 02

HARIO BATON