RECEPT FÖR

Brygguide - Matcha

Denna tidlösa och eleganta dryck har nu tagit plats i smakvärldens strålkastarljus. Det finns ingen motsvarighet. I en matcha får man ta del av de gröna tebladen i sin absoluta helhet. Vi dricker vår matcha klassiskt samt varm eller kall med mjölk. Matcha är inte bara otroligt gott, utan också fullproppad av antioxidanter och något av det nyttigaste du kan dricka i teväg.

1 kopp
1,5 g matcha
80 g vatten

1. Värm skålen – Fyll matchaskålen med ca 1/3 hett vatten. Placera sedan chasen, alltså den specifika matchavispen, i skålen för att på så sätt mjuka upp vispens toppar. Häll ut det varma vattnet när skålen har blivit tillräckligt varm. Torka sedan skålen samt ställ vispen vid sidan av skålen.

2. Väg upp matchan – Du behöver 1,5 g matcha, det är ungefär en tesked. Vi rekommenderar att sila matchan för att få bort eventuella klumpar. 

3. Tillsätt vatten – Istället för att sila matchan kan man först tillsätta ca 10 g kallt vatten. När man blandar matchan med det kalla vattnet försvinner eventuella klumpar. Tillsätt sedan resten av vattnet, ca 70 g vatten med en temperatur på ca 80°C. Temperaturen på matchan kommer genom det redan tillsatta kalla vattnet gå ner till en drickbar temperatur.

4. Vispa matchan – Att använda chasen på rätt sätt är en konst. Man brukar säga att man vill röra vispen i ett mönster som liknar ett W, på så sätt kan man lyckas skapa ett tjockt skumtäcke med fina bubblor.

 

MATCHA LATTE 

1,5 g matcha
Använd lite socker om du gillar sött

1. Skumma varm mjölk och häll i lite i taget.
2. Vispa så att det blandar sig väl.

 

ISMATCHA LATTE

1,5 g matcha
150 g mjölk
Använd lite socker om du gillar sött

1. Släng i allt i en shaker och skaka ordentligt.
2. Häll upp i glas med is. Voilá!

SNABBGUIDE

DOSERA BRYGGKAFFE

Grundregeln när vi ska brygga och dosera kaffe är att använda 6 gram kaffe på deciliter vatten. Vare sig du doserar du för bryggkaffe, french press, Chemex, V60 eller Aeropress kan du använda dessa riktlinjer. Här är ett enkelt diagram som visar hur mycket kaffe vi kan använda per deciliter vatten.

LÄS VÅR GUIDE

BRYGGUIDE

Kaffebryggare

Trots att det är en automatisk maskin så finns det knep för att brygga den allra godaste koppen kaffe. Vi har delat upp vårt recept i tre olika nivåer, så att du ska hitta något som passar dig och den utrustning du har hemma, men också för att du ska våga prova på något lite mer avancerat!

LÄS VÅR GUIDE

BRYGGUIDE

AEROPRESS

Perfekt för den som tröttnat på stora maskiner, vill ha en liten kaffebryggare med sig på resan eller utfkykten, eller helt enkelt bara vill ha en riktigt god kopp kaffe.

LÄS VÅR GUIDE

Brygguide

Hario V60

En serie högklassiga filterhållare som kaffekonnässörer världen över hyllar för sina enastående egenskaper. Konens lutning, det stora hålet i botten och de skruvade ribborna längs kanterna ger en perfekt bryggning och en fenomenal kopp kaffe.

läs vår guide

BRYGGUIDE

Espresso

För många en snabb, besk och tuff kick på morgonen. För andra en känslig produkt med fina, friska smaker. En bryggmetod som öppnar en värld av smaker, tävlingar och tekniker.

läs vår guide

brygguide

chemex

Detta är bryggmetoden där form möter funktion, stil möter smak och upplevelse möter ögongodis. Lika älskad för sitt utseende som för sitt sätt att brygga kaffe. Möjligheten att brygga ner i samma karaff som kaffet serveras i gör den ensam i sitt slag.

läs vår guide

BRYGGUIDE

MATCHA

Denna tidlösa och eleganta dryck har nu tagit plats i smakvärldens strålkastarljus. Det finns ingen motsvarighet. Vi dricker vår matcha klassiskt samt varm eller kall med mjölk.

LÄS VÅR GUIDE