RECEPT FÖR

V60

V60 från Japanska Hario, en filterhållare som hyllas världen runt för sina enastående bryggegenskaper, är kanske den mest klassiska handbryggningsmetoden idag. Konens lutning, det stora hålet i botten och de skruvade ribborna längs kanterna ger perfekta förutsättningar för en utmärkt bryggning och en fenomenal kopp kaffe.

Recept för: 4 koppar
Kaffe: 30 g
Vatten: 500 g, 95 °C
Malning: Bryggkaffemalet, finjustera alltid malningsgraden i förhållande till det kaffe du använder.
Bryggtid: 3:30 – 4:00 min


  1. Skölj igenom filtret, detta gör du för att undvika papperssmak och för att värma upp V60-filtret och kannan som kaffet ska bryggas i. Kom ihåg att hälla ut vattnet som samlas i botten av kannan – detta är annars ett klassiskt nybörjarmisstag!

  2. Lägg ner 30 g kaffe i filtret, jämna sedan till ytan på kaffet. Använd färskt nymalet kaffe och investera gärna i en kvarn så att kaffet kan malas direkt vid bryggtillfället. Använd helst våg för att väga både vatten och kaffe.

  3. Placera din V60 med filter på en kanna och ställ allt på vågen. Kom ihåg att nollställa vågen innan du börjar hälla. Börja med att hälla i ca 90 gram vatten – du kan tänka att det är mängden kaffe x 3 om du justerar ditt recept upp eller ner. Lyft upp och rör sedan din V60 i försiktiga cirkulära rörelser i ca 3 sek. 

    För att förstå detta moment kan man tänka på varm choklad: om man blandar chokladpulvret med all mjölk direkt så bildas det massa klumpar. Om man istället blandar med hälften av mjölken, rör runt, och sedan häller på resten av mjölken så blandas allt pulver med vätskan. Samma sak vill man uppnå här, med kaffet.

  4. Låt kaffet blomma i max 45 sekunder. Var noga med att vattnet har rätt temperatur, ca 95 °C. Du kan se små bubblor komma upp ur kaffebädden. Blomningen förbättrar kaffets smak eftersom du låter koldioxid släppas. Koldioxid förhindrar kaffets fulla aromer komma fram så det vill vi ha bakom oss innan vi fortsätter bryggningen. Vi rekommenderar varmt att vara så noggrann som möjligt, det ger alltid en ännu bättre smakupplevelse. 

  5. Häll i vattnet i en cirkulär, lugn och konsekvent rörelse för att verkligen utnyttja V60-filtrets räfflor och öka turbulensen. Vi rekommenderar att hälla vattnet medsols och följa formen på filtret, börja i mitten och jobba dig utåt. Var noga med att inte hälla på pappersfiltret kant, då smiter vattnet igenom på utsidan av kaffet utan att bryggas. Häll vatten upp till 300 g och ta sedan paus i 10 sekunder innan du häller i resterande vatten upp till det totala 500 g.

  6. När du har hällt i allt vattnet rekommenderar vi att åter snurra din V60 i försiktiga cirkulära rörelser i ca 3 sekunder för att jämna ut kaffebädden och därmed få en jämnare bryggning. 

  7. När allt vattnet har runnit igenom är bryggningen klar. Snurra kannan för att blanda din bryggning väl. Vi rekommenderar att låta kaffet svalna några grader innan du avnjuter det, då framträder samtliga smaker i kaffet ännu mer. Drick och njut! 

SNABBGUIDE

DOSERA BRYGGKAFFE

Grundregeln när vi ska brygga och dosera kaffe är att använda 6 gram kaffe på deciliter vatten. Vare sig du doserar du för bryggkaffe, french press, Chemex, V60 eller Aeropress kan du använda dessa riktlinjer. Här är ett enkelt diagram som visar hur mycket kaffe vi kan använda per deciliter vatten.

LÄS VÅR GUIDE

BRYGGUIDE

Kaffebryggare

Trots att det är en automatisk maskin så finns det knep för att brygga den allra godaste koppen kaffe. Vi har delat upp vårt recept i tre olika nivåer, så att du ska hitta något som passar dig och den utrustning du har hemma, men också för att du ska våga prova på något lite mer avancerat!

LÄS VÅR GUIDE

BRYGGUIDE

AEROPRESS

Perfekt för den som tröttnat på stora maskiner, vill ha en liten kaffebryggare med sig på resan eller utfkykten, eller helt enkelt bara vill ha en riktigt god kopp kaffe.

LÄS VÅR GUIDE

Brygguide

Hario V60

En serie högklassiga filterhållare som kaffekonnässörer världen över hyllar för sina enastående egenskaper. Konens lutning, det stora hålet i botten och de skruvade ribborna längs kanterna ger en perfekt bryggning och en fenomenal kopp kaffe.

läs vår guide

BRYGGUIDE

Espresso

För många en snabb, besk och tuff kick på morgonen. För andra en känslig produkt med fina, friska smaker. En bryggmetod som öppnar en värld av smaker, tävlingar och tekniker.

läs vår guide

brygguide

chemex

Detta är bryggmetoden där form möter funktion, stil möter smak och upplevelse möter ögongodis. Lika älskad för sitt utseende som för sitt sätt att brygga kaffe. Möjligheten att brygga ner i samma karaff som kaffet serveras i gör den ensam i sitt slag.

läs vår guide

BRYGGUIDE

MATCHA

Denna tidlösa och eleganta dryck har nu tagit plats i smakvärldens strålkastarljus. Det finns ingen motsvarighet. Vi dricker vår matcha klassiskt samt varm eller kall med mjölk.

LÄS VÅR GUIDE