tips för att brygga bättre

Brygguide - V60

En serie högklassiga filterhållare som kaffekonnässörer världen över hyllar för sina enastående egenskaper. Konens lutning, det stora hålet i botten och de skruvade ribborna längs kanterna ger en perfekt bryggning och en fenomenal kopp kaffe.

1 kopp
15 g kaffe
250 g vatten
3 minuter

1. SKÖLJ IGENOM FILTRET – För att undvika papperssmak och för att värma upp ditt V60-filter och kannan som kaffet ska bryggas i. Glöm inte att hälla ut vattnet som samlas i botten av kannan, ett klassiskt första-gången-misstag!

2. LÄGG NER 15 G KAFFE I FILTRET – Och jämna ut ytan på kaffet. Använd färskt nymalet kaffe och investera gärna i en kvarn så att kaffet kan malas direkt inpå bryggningen. Använd våg för att väga både vatten och kaffe.

3. FUKTA KAFFET MED LITE AV VATTNET – Sätt V60 med filter på en kanna, placera allt på vågen och nollställ innan du börjar hälla. Var noga med att vattnet har rätt temperatur, ca 95°C. Häll sedan på 50 g vatten. Detta kommer öka smak, jämnhet och upplevelse. Allt blir bättre om du är noggrann när du brygger kaffe.

4. RÖR RUNT I KAFFET – Tänk på varm choklad: Om man blandar chokladpulvret med all mjölk direkt så bildas det massa klumpar. Om man istället blandar med hälften av mjölken, rör runt, och sedan häller på resten av mjölken så blandas allt pulver med vätskan. Samma sak vill man uppnå här med kaffet.

5. FYLL PÅ 100 G VATTEN I EN CIRKELRÖRELSE – Detta utnyttjar V60-filtrets räfflor på insidan och ökar turbulensen. Häll vattnet i en cirkelrörelse medsols för att följa formen på filtret, börja i mitten och jobba dig utåt.

6. LÅT RINNA TILLS VATTENYTAN ÄR I HÖJD MED KAFFET – Kaffet ska bryggas jämnt, så fort bryggningen avstannar är det svårt att kontrollera bryggningen. När du nästan ser det malda kaffet i filtret tränga igenom vattenytan är det dags att fortsätta hälla.

7. FYLL PÅ RESTERANDE 100 G VATTEN – Återigen ska man hälla från mitten och utåt i en cirkulär rörelse medsols. När kaffet skymtar under vattenytan ger du kaffet en skjuts medsols med en sked. Plocka upp filtret och släpp försiktig ner det för att knacka ner det bryggda kaffe som kan sitta kvar på kanterna av filtret. När bryggningen är klar ska det vara en slät kaffebädd.

SNABBGUIDE

DOSERA BRYGGKAFFE

Grundregeln när vi ska brygga och dosera kaffe är att använda 6 gram kaffe på deciliter vatten. Vare sig du doserar du för bryggkaffe, french press, Chemex, V60 eller Aeropress kan du använda dessa riktlinjer. Här är ett enkelt diagram som visar hur mycket kaffe vi kan använda per deciliter vatten.

LÄS VÅR GUIDE

BRYGGUIDE

Kaffebryggare

Trots att det är en automatisk maskin så finns det knep för att brygga den allra godaste koppen kaffe. Vi har delat upp vårt recept i tre olika nivåer, så att du ska hitta något som passar dig och den utrustning du har hemma, men också för att du ska våga prova på något lite mer avancerat!

LÄS VÅR GUIDE

BRYGGUIDE

AEROPRESS

Perfekt för den som tröttnat på stora maskiner, vill ha en liten kaffebryggare med sig på resan eller utfkykten, eller helt enkelt bara vill ha en riktigt god kopp kaffe.

LÄS VÅR GUIDE

Brygguide

Hario V60

En serie högklassiga filterhållare som kaffekonnässörer världen över hyllar för sina enastående egenskaper. Konens lutning, det stora hålet i botten och de skruvade ribborna längs kanterna ger en perfekt bryggning och en fenomenal kopp kaffe.

läs vår guide

BRYGGUIDE

Espresso

För många en snabb, besk och tuff kick på morgonen. För andra en känslig produkt med fina, friska smaker. En bryggmetod som öppnar en värld av smaker, tävlingar och tekniker.

läs vår guide

brygguide

chemex

Detta är bryggmetoden där form möter funktion, stil möter smak och upplevelse möter ögongodis. Lika älskad för sitt utseende som för sitt sätt att brygga kaffe. Möjligheten att brygga ner i samma karaff som kaffet serveras i gör den ensam i sitt slag.

läs vår guide

BRYGGUIDE

MATCHA

Denna tidlösa och eleganta dryck har nu tagit plats i smakvärldens strålkastarljus. Det finns ingen motsvarighet. Vi dricker vår matcha klassiskt samt varm eller kall med mjölk.

LÄS VÅR GUIDE