Brygguide: Espresso

Espresso är för många en snabb, besk och tuff kick på morgonen. För andra en mild, rund kopp med fina friska smaker. Oavsett vad är detta en bryggmetod som öppnar en värld av smaker, tävlingar och tekniker. Vi älskar och brinner för den perfekta espresson! Hitta din favorit bland våra espresso här.

Utgå från receptet 1 till 2,25. Det är ration från hur mycket malet kaffe som ska bli färdig espresso. Använd gärna en våg eller mät kaffet i cl som rinner ut. Vi har utgått från 18 g kaffe i receptet nedan, men mängden kaffe är helt beroende på vilken storlek du har på ditt portafilter.

Recept för: Dubbel espresso
Kaffe: 18 g
Espresso: 40 g, 93 °C
Malning: Finmalet, finjustera alltid malningsgraden i förhållande till det kaffe du använder.
Bryggtid: 25 - 30 sek från att man trycker på knappen. 
  1. En ren maskin och en ren station är nödvändigt när vi ska brygga espresso, se därför till att alltid rengöra efter varje gång du använt maskinen.

  2. Skölj ur grupphuvudet på espressomaskinen genom att trycka igång bryggningen och låta vattnet flöda i 1–3 sekunder. Detta spolar bort det kaffe som fastnat från föregående bryggning. 

  3. Mal alltid ditt espressokaffe precis vid bryggtillfället. Se till att ha full kontroll på hur många gram kaffe du ska brygga din espresso med, gärna med hjälp av timerfunktionen på kvarnen eller med hjälp av en våg. Vi rekommenderar 18 g kaffe för en dubbel espresso. 

  4. Pressa kaffet med en tamper mot kanten av bänken, ett rakt och jämt tryck, ca 12 kg. Bra tips är att använda din kroppstyngd som att du lutar dig mot bänken.

  5. Sätt handtaget i espressomaskinen och sätt igång bryggningen på en gång. Om brygghandtaget med kaffe sitter i maskinen utan att bryggas så kan kaffet lätt brännas vid eftersom grupphuvudet ofta är väldigt varmt.

  6. Utgå från receptet 1 till 2,25 när du skall brygga din espresso. 18 g malet kaffe ska brygga till 40 g färdig espresso. Använd gärna en våg eller mät espresson i cl som rinner ut.

    En optimal bryggtid för detta är 25 - 30 sek från att man trycker på knappen. Brygger man längre än 30 sek smakar kaffet bara mer beskt. Prova dig fram till vilket recept som passar dig. Ju mer noggrann du är desto mer kan du påverka smaken.

  7. Vi rekommenderar att alltid låta kaffepucken sitta kvar i brygghandtaget om du har en hög frekvens på bryggningarna. Om du brygger espresso hemma däremot, där det blir färre bryggningar, är det bättre att slå ut pucken eftersom kaffets fetter lätt torkar in i filterkorgen om den får sitta kvar för länge.

← Äldre inlägg Nyare inlägg →