Brygguide: Hario V60

V60 från Japanska Hario, en filterhållare som hyllas världen runt för sina enastående bryggegenskaper, är kanske den mest klassiska handbryggningsmetoden idag. Konens lutning, det stora hålet i botten och de skruvade ribborna längs kanterna ger perfekta förutsättningar för en utmärkt bryggning och en fenomenal kopp kaffe.

Recept för: 4 koppar
Kaffe: 30 g
Vatten: 500 g, 95 °C
Malning: Bryggkaffemalet, finjustera alltid malningsgraden i förhållande till det kaffe du använder.
Bryggtid: 3:30 – 4:00 min
  1. Skölj igenom filtret, detta gör du för att undvika papperssmak och för att värma upp V60-filtret och kannan som kaffet ska bryggas i. Kom ihåg att hälla ut vattnet som samlas i botten av kannan – detta är annars ett klassiskt nybörjarmisstag!

  2. Lägg ner 30 g kaffe i filtret, jämna sedan till ytan på kaffet. Använd färskt nymalet kaffe och investera gärna i en kvarn så att kaffet kan malas direkt vid bryggtillfället. Använd helst våg för att väga både vatten och kaffe.

  3. Placera din V60 med filter på en kanna och ställ allt på vågen. Kom ihåg att nollställa vågen innan du börjar hälla. Börja med att hälla i ca 90 gram vatten – du kan tänka att det är mängden kaffe x 3 om du justerar ditt recept upp eller ner. Lyft upp och rör sedan din V60 i försiktiga cirkulära rörelser i ca 3 sek. 

    För att förstå detta moment kan man tänka på varm choklad: om man blandar chokladpulvret med all mjölk direkt så bildas det massa klumpar. Om man istället blandar med hälften av mjölken, rör runt, och sedan häller på resten av mjölken så blandas allt pulver med vätskan. Samma sak vill man uppnå här, med kaffet.

  4. Låt kaffet blomma i max 45 sekunder. Var noga med att vattnet har rätt temperatur, ca 95 °C. Du kan se små bubblor komma upp ur kaffebädden. Blomningen förbättrar kaffets smak eftersom du låter koldioxid släppas. Koldioxid förhindrar kaffets fulla aromer komma fram så det vill vi ha bakom oss innan vi fortsätter bryggningen. Vi rekommenderar varmt att vara så noggrann som möjligt, det ger alltid en ännu bättre smakupplevelse.

  5. Häll i vattnet i en cirkulär, lugn och konsekvent rörelse för att verkligen utnyttja V60-filtrets räfflor och öka turbulensen. Vi rekommenderar att hälla vattnet medsols och följa formen på filtret, börja i mitten och jobba dig utåt. Var noga med att inte hälla på pappersfiltret kant, då smiter vattnet igenom på utsidan av kaffet utan att bryggas. Häll vatten upp till 300 g och ta sedan paus i 10 sekunder innan du häller i resterande vatten upp till det totala 500 g.

  6. När du har hällt i allt vattnet rekommenderar vi att åter snurra din V60 i försiktiga cirkulära rörelser i ca 3 sekunder för att jämna ut kaffebädden och därmed få en jämnare bryggning.

  7. När allt vattnet har runnit igenom är bryggningen klar. Snurra kannan för att blanda din bryggning väl. Vi rekommenderar att låta kaffet svalna några grader innan du avnjuter det, då framträder samtliga smaker i kaffet ännu mer. Drick och njut!

← Äldre inlägg Nyare inlägg →