Årets julklapp från Johan & Nyström

går till Long Miles Coffees solcellsprojekt i Burundi

Jul. Förutom knäck, Kalle Anka, sju sorters sill och Stilla natt handlar julen mycket om omtanke. Ett tillfälle att stanna upp mitt i stöket och tänka lite extra på våra medmänniskor - både de nära och de som vi kanske inte ens känner. 

Från oss alla till en kaffeproducent

Vi, Johan & Nyström, brukar också passa på att ge lite extra så här i juletid. Flera av våra kaffeproducenter, som vi har långa och nära relationer med, verkar i länder och områden som får kämpa på ett annat sätt än de flesta av oss här i Norden behöver göra. Att tillsammans med er, våra kunder och kaffeentusiaster, kunna bidra lite extra känns därför himla bra! 

Kaffebären sorteras på kvällen

Kaffeodlarna i Burundi jobbar hela dagarna med att plocka kaffebär på sina gårdar. När kvällen kommer går de med dagens skörd till Long Miles tvättstation där bären ska sorteras, tvättas och sedan torkas. Vid det här laget har det hunnit bli mörkt och belysning behövs vid sorteringsborden för att de ska kunna se vilka bär som håller rätt kvalitet och vilka som behöver plockas bort. Denna process kräver såklart elektricitet! Det gör även vattenpumpar och andra maskiner, till exempel de som separerar bönorna från fruktköttet.

Elektricitet - en bristvara

Idag används dieselgeneratorer för att få el, med då det är svårt att få tag på bränsle blir driften väldigt opålitlig. Bränslet är dessutom dyrt och miljömässigt ohållbart! 

Solceller - en väg framåt! 


Tillsammans med Long Miles har vi startat ett projekt där vi ska bygga solceller på taket av tvättstationen. Tack vare den energi solen då kan generera ska driften bli både stabilare och billigare. Och samtidigt bättre för miljön! 

20 kr per kilo sålt julkaffe går till projektet

För oss på Johan & Nyström är kaffeproducenterna de viktigaste vi har och det känns härligt att kunna ge lite extra så här i jul. Och det finaste av allt är att ni också är med och bidrar! Ju mer julkaffe vi säljer 2022 desto närmare kommer Long Miles Coffee Project i Burundi ljusa, hållbara kvällar. 

 

jobba på J&N nyhet ursprung

← Äldre inlägg Nyare inlägg →