Vår kaffevärld

nyheter & berättelser

Här delar vi med oss av vad som händer i vår kaffevärld. Nyheter från rosteriet, berättelser från våra resor och projekt vi driver tillsammans med våra producenter. Alltid med samma mål – bättre kaffe, för alla inblandade.

nyhet


Framtidens fika - J&N x Naima

 

Tillsammans vill vi utmana den traditionella fikan. Vi på Johan & Nyström gör det med hantverksrostat specialkaffe. Naima med galet god fika som också är bra för dig. Idag lanserar vi stolt två raw snacks tillsammans!

Först ut är Naimas Chokladboll, gjord med ett av våra absoluta favoritkaffen i receptet! Kaffet kommer från Croce-familjen och FAF Coffees i Brasilien, där en mix av varieteterna Bourbon, Mundo Novo och Catuai odlats och processats enligt den bärtorkade metoden. Resultatet är en fruktig och komplex smakprofil men som kräver en otrolig expertis och omsorg, något som teamet på FAF Coffees verkligen har. Familjen Croce brinner för hållbarhet och har gjort deras gård, Fazenda Ambiental Fortaleza, till en fristad för både människor och miljö.

De insåg tidigt att deras ansträngningar var begränsade om deras grannar inte också ändrade sina sätt att arbeta, så de bildade ett nätverk av likasinnade kaffeproducenter som alla prioriterar kvalitet och hållbarhet. FAF Coffees innefattar idag ett nätverk av bönder, ett centrum för kaffestudier och ett exportföretag som fraktar kaffe över hela världen! Vi på J&N har köpt kaffe från Familjen Croce sedan 2010 och den relationen vi har är precis i linje vår inköpsfilosofi och Direct Trade-program.

Vår andra produkt är en Matcha Cheesecake, gjord med vår Modest Matcha från Dear Tea Society. Matcha är en unik och mångsidig ingrediens som maximerar smaken och hälsofördelarna av hela det gröna tebladet. Vår ekologiska Modest Matcha är en njutning i sig själv, fullproppad av antioxidanter!

Vi tror på  att kombinationen av det bästa från två världar kan leda till otroliga skapelser, och det här är inget undantag! Båda produkterna kommer såklart att finnas på våra kaffebarer, men finns också tillgängliga för andra caféer, restauranger, hotell och kontor via Naima och deras återförsäljare!

Läsa mer om produkterna och Naima här!

Läs mer →

Nyheter i portföljen

Vår filosofi är att alltid erbjuda kaffe av högsta kvalitet till rätt pris och att ha långa och nära relationer med våra producenter. När omständigheter utanför vår kontroll gör detta svårt, granskar vi sortimentet och våra produkter för att göra nödvändiga justeringar.
Läs mer →

Årets julklapp från Johan & Nyström

går till Long Miles Coffees solcellsprojekt i Burundi

Jul. Förutom knäck, Kalle Anka, sju sorters sill och Stilla natt handlar julen mycket om omtanke. Ett tillfälle att stanna upp mitt i stöket och tänka lite extra på våra medmänniskor - både de nära och de som vi kanske inte ens känner. 

Från oss alla till en kaffeproducent

Vi, Johan & Nyström, brukar också passa på att ge lite extra så här i juletid. Flera av våra kaffeproducenter, som vi har långa och nära relationer med, verkar i länder och områden som får kämpa på ett annat sätt än de flesta av oss här i Norden behöver göra. Att tillsammans med er, våra kunder och kaffeentusiaster, kunna bidra lite extra känns därför himla bra! 

Kaffebären sorteras på kvällen

Kaffeodlarna i Burundi jobbar hela dagarna med att plocka kaffebär på sina gårdar. När kvällen kommer går de med dagens skörd till Long Miles tvättstation där bären ska sorteras, tvättas och sedan torkas. Vid det här laget har det hunnit bli mörkt och belysning behövs vid sorteringsborden för att de ska kunna se vilka bär som håller rätt kvalitet och vilka som behöver plockas bort. Denna process kräver såklart elektricitet! Det gör även vattenpumpar och andra maskiner, till exempel de som separerar bönorna från fruktköttet.

Elektricitet - en bristvara

Idag används dieselgeneratorer för att få el, med då det är svårt att få tag på bränsle blir driften väldigt opålitlig. Bränslet är dessutom dyrt och miljömässigt ohållbart! 

Solceller - en väg framåt! 


Tillsammans med Long Miles har vi startat ett projekt där vi ska bygga solceller på taket av tvättstationen. Tack vare den energi solen då kan generera ska driften bli både stabilare och billigare. Och samtidigt bättre för miljön! 

20 kr per kilo sålt julkaffe går till projektet

För oss på Johan & Nyström är kaffeproducenterna de viktigaste vi har och det känns härligt att kunna ge lite extra så här i jul. Och det finaste av allt är att ni också är med och bidrar! Ju mer julkaffe vi säljer 2022 desto närmare kommer Long Miles Coffee Project i Burundi ljusa, hållbara kvällar. 

 

Läs mer →

Our new roastery celebrates 5 years

The first roast in June 2017 marked the start of our new roastery in Länna, south of Stockholm, which besides its custom-built speciality coffee roasting process also houses our  green coffee storage, warehouse of finished goods, office workspace and visitors’ area for all people sharing our vision of bringing better coffee to the people.

Text by Anders Boajé

The dream of building the most modern speciality coffee roastery in Europe was more than a decade old once it was finally realised, as we started dreaming of this quite soon after Johan & Nyström was started back in 2004. Our first roastery, located in Tullinge south of Stockholm, started out small with a tiny room for a small roaster, a hand-packing station, and a desk for admin work. With the rapid growth of Johan & Nyström and our speciality coffee revolution, we quickly expanded to adjacent rooms in the old factory building where we resided and stepwise custom built a roastery to our own liking. There was lots of charm, mistakes, learnings and “thermal events” (a.k.a. fires).

Soon enough, we realized that the old factory building had its physical limitations and that our dreams were much larger. So, we started planning for building the roastery that would define Johan & Nyström for this and coming generations of coffee lovers, big words but in our view, this was the only roastery dream worth dreaming.  

Our Head of Production Joakim Ahlund actually designed the whole roastery process, in MS Paint.

After many years of planning, we could finally start building Europe’s most modern speciality coffee roastery in 2016 and completed the task by mid-2017. The ambition was not only to move our production and team to a new facility, but to enable an immediate doubling of coffee volumes since we had been given the responsibility for all of Espresso House’s coffee, serving some 1 million guests daily in 500 cafés, and to prepare the roastery for doubling these combined volumes many times over in the coming years and decades.

As a workplace, we want the roastery to be an open and inviting place that encourages the teamwork that is essential for delivering speciality coffee with a strong connection to our producers in origins across the world.

The roastery process is custom-built to our own design, which we developed from learnings in our first roastery but also from extensive travels to roasteries in Europe and US. What distinguishes our roastery is its combination of:
  • Full flexibility with every new roast batch: every 12 minutes a roast batch is completed and a new one begins, for which we have full flexibility to blend green beans before or after roasting, send beans to any roaster, use the grinder or bypass for whole beans, and send any batch to any of our packaging machines. This enables full flexibility for every batch and enables us to always roast the coffee on order and deliver freshly roasted coffee.
  • Full traceability of every coffee bean’s journey: with our automated transport system we have eliminated all manual handling steps while also introduced lots of checkpoints with data capture along the way so that we can trace any green coffees and roast batches completed in minute detail.
  • Full transparency along the roasting process: all visitors can follow the roasting process and interact with the production staff, there are no hidden steps.

For a visitor, we want you to feel welcomed to share our vision of bringing better coffee to the people and we happily share all our knowledge from origin travels, coffee buying, roasting process, packaging, and delivery to all that are interested. The roastery has visits daily from customers, partners, coffee producers and coffee-interested consumers. Some come for the experience, some to be educated on espresso machines, some come to discuss coffee blends and some to help us develop further – but all should leave with fond memories of having visited a fantastic roastery, tasted great coffee and met some truly passionate coffee lovers. 

Läs mer →

Ny förpackningsdesign för våra superlimiterade kaffen

Hur paketerar man ett av världens dyraste kaffen på ett sätt som tydligt förmedlar den exceptionella kvaliteten? I samband med dagens mycket limiterade släpp av Los Lajones Geisha från Panama, lanserar vi även en helt ny design som gör just det. Nyfiken på den kreativa processen och vägen dit? Läs mer här.
Läs mer →

Horeca

Retail

OFFICE