RECEPT FÖR

KAFFEBRYGGARE

Även med helt automatiska maskiner finns det knep för att brygga den allra godaste koppen kaffe. Vi har delat upp vårt recept i tre olika nivåer, så att du kan hitta ett recept som passar dig och din utrustning. Eller kanske att du vill våga dig på att prova på något lite mer avancerat? Lycka till!

Detta är vårt bästa recept och ger ca. 6 koppar kaffe. Självklart funkar det lika bra om du vill brygga mer eller mindre, bara att kika i tabellen för att hitta rätt relation mellan kaffe och vatten.

Hitta grunden

  • Köp färskrostat malet specialkaffe så har du de bästa förutsättningarna

  • Mät upp 45g kaffe, vilket enligt tabellen är ca 7,5 matskedar, och lägg i filtret. Eftersom ljusrostat och mörkrostat kaffe väger lite olika mycket kan du använda en gnutta mer om du har ett mörkrostat kaffe, kanske en halv matsked till (men alltså ingen “extra till bryggaren”).

  • Fyll upp vattenbehållaren med 7,5 deciliter vatten, ofta till märkningen ”6 koppar” på vattenbehållaren, och knäpp på. Tänk på att använda en ren kanna för att hälla i vattnet i bryggaren – en annan kanna än den du brygger kaffet i alltså.


Avancera upp

  • Väg ditt kaffe istället för att lita på måttet. Receptet är 6g kaffe per 100g vatten, och genom att väga kaffet istället för att lita på ett mått så skapar du de allra bästa förutsättningarna för en god kopp kaffe. 

  • Innan du lägger i kaffet sköljer du igenom filtret en sväng, detta gör att du får bort lite av ”papperssmaken”. Funkar jättebra att göra under kranen.

  • Om du har tid, och vill förbättra förutsättningarna ytterligare, kan du köra igenom kaffebryggaren med några deciliter vatten innan du lägger kaffet i filtret. Detta sköljer filtret noggrant och gör dessutom att både kannan och maskinen värms upp innan det är dags att brygga på riktigt. Kom ihåg att tömma ur vattnet innan du brygger kaffet bara!


Bli en hemmabarista

  • Investera i en kvarn och köp hela bönor - nymalet kaffe smakar alltid bäst. Det finns både små manuella kvarnar och lite större – men inte jättestora – automatiska som förenklar jobbet avsevärt. Läs gärna vår guide om kvarnar här.

  • Mal ditt kaffe med en malningsgrad som gör att konsistensen liknar mannagryn. Testa att justera malningsgraden innan du ändrar mängden kaffe, ett för grovt malet kaffe kan ofta smaka lite tunt. Såklart har vi en guide till malningsgrad med.

  • Vårt bästa hemmatips för en god kopp är att starta din bryggare och låta vattnet rinna över kaffet i filtret några sekunder, slå sedan av bryggaren och rör om i kaffet. Vänta ca 30 sekunder och sätt sedan igång bryggningen igen. Detta kallas ”blomning” och gör att kaffet bryggs jämnare vilket ökar både smak och fyllighet.


Vi har samlat våra generella grundrecept för bryggning, men halva nöjet är att experimentera sig fram för att hitta ett eget favoritrecept. Prova lite olika och testa dig fram, det allra viktigaste är faktiskt att du tycker kaffet är gott!

SNABBGUIDE

DOSERA BRYGGKAFFE

Grundregeln när vi ska brygga och dosera kaffe är att använda 6 gram kaffe på deciliter vatten. Vare sig du doserar du för bryggkaffe, french press, Chemex, V60 eller Aeropress kan du använda dessa riktlinjer. Här är ett enkelt diagram som visar hur mycket kaffe vi kan använda per deciliter vatten.

LÄS VÅR GUIDE

BRYGGUIDE

Kaffebryggare

Trots att det är en automatisk maskin så finns det knep för att brygga den allra godaste koppen kaffe. Vi har delat upp vårt recept i tre olika nivåer, så att du ska hitta något som passar dig och den utrustning du har hemma, men också för att du ska våga prova på något lite mer avancerat!

LÄS VÅR GUIDE

BRYGGUIDE

AEROPRESS

Perfekt för den som tröttnat på stora maskiner, vill ha en liten kaffebryggare med sig på resan eller utfkykten, eller helt enkelt bara vill ha en riktigt god kopp kaffe.

LÄS VÅR GUIDE

Brygguide

Hario V60

En serie högklassiga filterhållare som kaffekonnässörer världen över hyllar för sina enastående egenskaper. Konens lutning, det stora hålet i botten och de skruvade ribborna längs kanterna ger en perfekt bryggning och en fenomenal kopp kaffe.

läs vår guide

BRYGGUIDE

Espresso

För många en snabb, besk och tuff kick på morgonen. För andra en känslig produkt med fina, friska smaker. En bryggmetod som öppnar en värld av smaker, tävlingar och tekniker.

läs vår guide

brygguide

chemex

Detta är bryggmetoden där form möter funktion, stil möter smak och upplevelse möter ögongodis. Lika älskad för sitt utseende som för sitt sätt att brygga kaffe. Möjligheten att brygga ner i samma karaff som kaffet serveras i gör den ensam i sitt slag.

läs vår guide

BRYGGUIDE

MATCHA

Denna tidlösa och eleganta dryck har nu tagit plats i smakvärldens strålkastarljus. Det finns ingen motsvarighet. Vi dricker vår matcha klassiskt samt varm eller kall med mjölk.

LÄS VÅR GUIDE