RECEPT FÖR

Aeropress

En AeroPress är perfekt för dig som vill ha en liten kaffebryggare med på resan eller utflykten, eller helt enkelt bara vill ha en riktigt god kopp kaffe. Väldigt enkel att använda och med möjlighet till gränslösa variationer. Här har vi det perfekta standardreceptet att utgå från.

Recept för: 2 kopp
Kaffe: 17 g
Vatten: 250 g
Malning: Något finare än bryggkaffemalet, finjustera alltid malningsgraden i förhållande till det kaffe du använder.
Bryggtid: 1:30 min

  1. Lägg i pappersfiltret och skölj i vatten, använd hett vatten som sköljer filtret bättre och värmer upp filterhållaren. Detta gör också att filtret fastnar och ligger still när man skruvar ihop filterhållaren med Aeropressen. Har du inte lust att använda pappersfilter hela tiden så finns det stålfilter att köpa.

  2. Lägg ner 17 g kaffe. Kom ihåg att alltid använda färskt nymalet kaffe och investera gärna i en kvarn så att kaffet kan malas direkt vid bryggtillfället. Malningen ska vara något finare än bryggkaffemalet. Använd gärna våg för att väga både vatten och kaffe.

  3. Häll i 95 gradigt vatten ända upp till kanten på Aeropressen, totalt 250 g vatten till 17g kaffe. Rör sedan runt i kaffet så att allt kaffe blandas med vattnet. Medan du häller i vattnet kommer du se att det kommer droppa ner lite vätska ner i koppen, det fixar vi i nästa steg.

  4. Sätt sedan på kolven direkt, då avstannar droppandet och kaffet går från en droppfas till en extraktionsfas. Här kan du experimentera med olika extraktionstider. Börja med runt 1 min och prova dig fram till vad som passar dig bäst.

  5. Pressa ut allt kaffe, pressa ned kolven med jämnt och stabilt tryck så kaffet pressas genom filtret. Om du pressar för hårt blir kaffet lätt lite grumligt, målet är att få ett så klart kaffe som möjligt. Lägg på lite kroppstyngd för att spara på armbågarna när du trycker, de tar annars rätt mycket stryk av denna o-ergonomiska bryggställning. Brygg gärna kaffet rakt ner i din favoritkopp för en ännu härligare smakupplevelse!

  SNABBGUIDE

  DOSERA BRYGGKAFFE

  Grundregeln när vi ska brygga och dosera kaffe är att använda 6 gram kaffe på deciliter vatten. Vare sig du doserar du för bryggkaffe, french press, Chemex, V60 eller Aeropress kan du använda dessa riktlinjer. Här är ett enkelt diagram som visar hur mycket kaffe vi kan använda per deciliter vatten.

  LÄS VÅR GUIDE

  BRYGGUIDE

  Kaffebryggare

  Trots att det är en automatisk maskin så finns det knep för att brygga den allra godaste koppen kaffe. Vi har delat upp vårt recept i tre olika nivåer, så att du ska hitta något som passar dig och den utrustning du har hemma, men också för att du ska våga prova på något lite mer avancerat!

  LÄS VÅR GUIDE

  BRYGGUIDE

  AEROPRESS

  Perfekt för den som tröttnat på stora maskiner, vill ha en liten kaffebryggare med sig på resan eller utfkykten, eller helt enkelt bara vill ha en riktigt god kopp kaffe.

  LÄS VÅR GUIDE

  Brygguide

  Hario V60

  En serie högklassiga filterhållare som kaffekonnässörer världen över hyllar för sina enastående egenskaper. Konens lutning, det stora hålet i botten och de skruvade ribborna längs kanterna ger en perfekt bryggning och en fenomenal kopp kaffe.

  läs vår guide

  BRYGGUIDE

  Espresso

  För många en snabb, besk och tuff kick på morgonen. För andra en känslig produkt med fina, friska smaker. En bryggmetod som öppnar en värld av smaker, tävlingar och tekniker.

  läs vår guide

  brygguide

  chemex

  Detta är bryggmetoden där form möter funktion, stil möter smak och upplevelse möter ögongodis. Lika älskad för sitt utseende som för sitt sätt att brygga kaffe. Möjligheten att brygga ner i samma karaff som kaffet serveras i gör den ensam i sitt slag.

  läs vår guide

  BRYGGUIDE

  MATCHA

  Denna tidlösa och eleganta dryck har nu tagit plats i smakvärldens strålkastarljus. Det finns ingen motsvarighet. Vi dricker vår matcha klassiskt samt varm eller kall med mjölk.

  LÄS VÅR GUIDE