RECEPT FÖR

Chemex

Chemex är en bryggmetod där form möter funktion och stil möter smak. Lika älskad för sitt utseende som för sitt sätt att brygga kaffe. Möjligheten att brygga ner i samma karaff som kaffet serveras i gör metoden ensam i sitt slag.

Recept för: 6 koppar
Kaffe: 45 g
Vatten: 750 g 95 °C
Malning: Grovmalet som kok kaffe, finjustera alltid malningsgraden i förhållande till det kaffe du använder.
Bryggtid: 4:30 – 5:00 min

  1. Skölj igenom filtret för att undvika papperssmak och för att värma upp kannan. Kom ihåg att hälla ut vattnet som samlas i botten av kannan – detta är annars ett klassiskt nybörjarmisstag!

  2. Lägg ner 45 g kaffe i filtret och jämna till ytan på kaffet. Använd färskt nymalet kaffe och investera gärna i en kvarn så att kaffet kan malas direkt vid bryggtillfället. Se till så att Malningen är något grövre än bryggkaffemalet och använd våg för att väga både vatten och kaffe.

  3. Ställ hela Chemexen på vågen och nollställ den innan du börjar hälla. Häll sedan i 150 g av vattnet och snurra din Chemex i försiktiga cirkulära rörelser i ca 3 sek.

    För att förstå detta moment kan man tänka på varm choklad: om man blandar chokladpulvret med all mjölk direkt så bildas det massa klumpar. Om man istället blandar med hälften av mjölken, rör runt, och sedan häller på resten av mjölken så blandas allt pulver med vätskan. Samma sak vill man uppnå här, med kaffet.
  4. Var noga med att kontrollera att vattnet har rätt temperatur, ca 95 °C. Låt kaffet sedan blomma i ca 45 sek. Detta ökar smaken, jämnheten och upplevelsen. Allt blir bättre om du är noggrann när du brygger kaffe!

  5. Fortsätt att hälla upp vatten tills du har nått ca 500 g. Var noga med att hälla med jämn hastighet, sprida vattnet över hela bädden och undvika att hälla längs kanterna.

  6. Pausa hällningen ca 30 sek, fortsätt sedan att hälla tills du har nått 750 g. När allt vattnet har runnit igenom är bryggningen klar. Vi rekommenderar att låta kaffet svalna några grader innan du avnjuter det, då framträder samtliga smaker i kaffet ännu mer. Drick och njut!

SNABBGUIDE

DOSERA BRYGGKAFFE

Grundregeln när vi ska brygga och dosera kaffe är att använda 6 gram kaffe på deciliter vatten. Vare sig du doserar du för bryggkaffe, french press, Chemex, V60 eller Aeropress kan du använda dessa riktlinjer. Här är ett enkelt diagram som visar hur mycket kaffe vi kan använda per deciliter vatten.

LÄS VÅR GUIDE

BRYGGUIDE

Kaffebryggare

Trots att det är en automatisk maskin så finns det knep för att brygga den allra godaste koppen kaffe. Vi har delat upp vårt recept i tre olika nivåer, så att du ska hitta något som passar dig och den utrustning du har hemma, men också för att du ska våga prova på något lite mer avancerat!

LÄS VÅR GUIDE

BRYGGUIDE

AEROPRESS

Perfekt för den som tröttnat på stora maskiner, vill ha en liten kaffebryggare med sig på resan eller utfkykten, eller helt enkelt bara vill ha en riktigt god kopp kaffe.

LÄS VÅR GUIDE

Brygguide

Hario V60

En serie högklassiga filterhållare som kaffekonnässörer världen över hyllar för sina enastående egenskaper. Konens lutning, det stora hålet i botten och de skruvade ribborna längs kanterna ger en perfekt bryggning och en fenomenal kopp kaffe.

läs vår guide

BRYGGUIDE

Espresso

För många en snabb, besk och tuff kick på morgonen. För andra en känslig produkt med fina, friska smaker. En bryggmetod som öppnar en värld av smaker, tävlingar och tekniker.

läs vår guide

brygguide

chemex

Detta är bryggmetoden där form möter funktion, stil möter smak och upplevelse möter ögongodis. Lika älskad för sitt utseende som för sitt sätt att brygga kaffe. Möjligheten att brygga ner i samma karaff som kaffet serveras i gör den ensam i sitt slag.

läs vår guide

BRYGGUIDE

MATCHA

Denna tidlösa och eleganta dryck har nu tagit plats i smakvärldens strålkastarljus. Det finns ingen motsvarighet. Vi dricker vår matcha klassiskt samt varm eller kall med mjölk.

LÄS VÅR GUIDE