Cortado - en spansk pärla

Då de allra flesta kaffedrycker med mjölk i har ett italiensk ursprung så tar många för givet att detta även gäller för Cortado. Där tar man fel. Cortado kommer nämligen från Spanien och även om den påminner väldigt mycket om sina italienska kusiner Macchiato och Cappuccino så finns även tydliga skillnader.

Först och främst så är det mjölkskummet som skiljer dessa drycker åt. En cortado har mindre fluffigt skum och det påminner mer om ångad mjölk en skummad. Det ger drycken en vassare karaktär än vad de båda italienarna har. Mjölken tar bort lite av den syra som en espresso har - men den låter fortfarande intensiteten från kaffet komma fram.

Cortado betyder delad på spanska, men frågan är vad som egentligen är delat? Vissa hävdar att det handlar om att mjölken skär ner - delar - kaffets styrka - andra hävdar att delningen som åsyftas är den som naturligt sker när mjölk och kaffe delar mugg. Åsikterna är, om uttrycket tillåter, delade - men drycken är lika underbar oavsett.Hur gör man en Cortado?

Cortado innehåll då? Vi har ovan nämnt att drycken innehåller espresso och mjölk och mer än då är det faktiskt inte. Ibland är det enkla det bästa. Ser man till cortado recept så handlar det även där om enkelhet. Men, det är som i idrott: det svåraste som finns är att hålla det enkelt.

Låt inte det enkla lura dig: en cortado ska alltid göras med kärlek och med respekt för råvarorna. Använd helst espresso och en skummaskin, men saknas detta så kan du använda exempelvis brygg- eller presskaffe samt värma mjölk - och vispa lätt - på spisen.

Börja med att hälla kaffet i en kopp. Vill du ha en starkare cortado så gör du en dubbel espresso. Värm sedan mjölken till 65 grader - använd gärna en termometer - och vispa den skummig. Häll mjölken i kaffet och du har en mugg av ljuvlig dryck att hugga in på. En cortado hemma på morgonen blir lätt en tradition, det lovar vi.

 

Utforska vårt kaffe som passar till cortado här!FAQ - Cortado


Vad innehåller en cortado?

En cortado innehåller espresso och varm, skummad mjölk. Saknas espresso kan man använda exempelvis brygg- eller presskaffe. Det viktiga är att man ser till att mjölken är lätt skummad. Det är den stora skillnaden mellan en Cortado och exempelvis en macchiato. Ser man till hur en cortado blandas så ska man ha lika mycket mjölk som kaffe. Med tanke på att espresso är det som används så förstår man också att det är en ganska liten och rivig dryck.

Vad betyder cortado?

Ordet cortado är spanskt och betyder delad. Det kan handla om en cortado delas mellan mjölk och kaffe - eller att mjölken skär ner på (cortat - att skära på spanska) kaffets syrlighet. Däri råder en delad (hepp!) uppfattning.

Hur mycket mjölk i en Cortado?

Det ska vara 50/50 mellan kaffe och mjölk i en äkta cortado.

← Äldre inlägg Nyare inlägg →