Presskaffe - möjligt att experimentera med smaken

Presskaffe är en riktig klassiker och en stor favorit hos många kaffedrickare. Detta är långt ifrån någon slump då det ofta anses vara den variant som på bästa sätt tar fram kaffets arom, smaker och inneboende egenskaper. Det är dessutom väldigt snarlikt det sätter hela kaffevärlden provar och betygsätter kaffen - koppningen.

Presskaffe bygger på en princip där man låter malet kaffe dra i ett rykande hett vatten varpå man sedan pressar allt ned till botten med hjälp av ett metallfilter. Smaken blir fyllig och ser man till själva konsistensen så kan den upplevas som lite grumligare än om man dricker ett vanligt bryggkaffe. Bryggningen pågår så länge du vill och avtar i och med att du häller upp den första koppen.

Presskaffe är det givna valet för finsmakaren och för dig som önskar dig det lilla extra av tillvaron. Det är också en bryggmetod som öppnar upp väldigt mycket för lite egna initiativ och experiment. Det är både enkelt och roligt att nörda in sig ordentligt. Hur ser din favoritkopp ut?

 

Presskaffe - välj rätt kaffe och dosering

Ser man till presskaffe så är det en av få bryggmetoder där en överdosering faktiskt kan va okej. Presskaffe dosering skiljer sig mot exempelvis dosering av bryggkaffe. Den senare kaffesorten kräver ofta ett absolut gehör mot angivna mått. Häller du i för mycket så får du en besk historia i din kaffekopp - häller du i för lite kaffe så blir det svagt och av ungefär samma kaliber som man ser i amerikanska polisers kaffekoppar.

Med presskaffe däremot kan en överdosering föra med sig en fylligare, mer intressant smak. Presskaffe mått är alltså mer svävande och mer personligt, även om det naturligtvis heller inte handlar om en renodlad frijazz. Man ska ändå alltid börja utifrån grundreceptet där 1 kaffemått, alltså 6-7 gram - ska hällas i 1 deciliter vatten.

Vad gäller temperatur på vattnet så är allt mellan 92-96 grader det som rekommenderas. Ett tips är att alltid låta kaffet blomma upp lite efter att du pressat ner det - låt det dra i några minuter innan du häller upp det i koppen: det kommer att löna sig sett till smaken och aromen som bildas.

 

Välj rätt presskanna

Du har säkerligen hört ordet franskpress och kanske då också funderat på skillnaden mellan en presskanna och den franska varianten?

Sanningen är den att det handlar om samma sak. Presskaffe och presskannan har sitt ursprung i Frankrike, men har genom åren kommit att byta namn. Kärt barn har, helt enkelt, många namn.

Rådet är att du väljer din presskanna med omsorg. Den kommer att förgylla dina morgnar i framtiden och bidra till att du får bästa tänkbara starten på dagen.

 

Utforska vårt specialkaffe online här!

 

FAQ

Vad är presskaffe?

Presskaffe är en bryggmetod där man maler sitt kaffe lite grövre än vanligt bryggkaffe. Detta ger en mer distinkt smak och av många är det ansett som det bästa sättet att avnjuta en kopp kaffe. Presskaffe doseras i hett vatten och pressas sedan ner mot botten genom ett metallfilter - allt detta sker i en speciell presskanna.

Kan man använda vanligt bryggmalet kaffe i en kaffepress?

Ja, men det kommer inte att ge samma goda smak. Hemligheten ligger i att presskaffe har en grövre malning och att denna visar sig i form av en rundare smak.

Hur gör man gott kaffe i en kaffepress?

Det finns några viktiga detaljer till en lyckad kopp kaffe. 1) se till att välja rätt kaffe och mal det lite grövre än vanligt. 2) ta friskt vatten från kranen och koka upp detta till mellan 92-96 grader. 3) häll i kaffepressen och rör om med en sked 4) pressa ned och låt dra i ungefär fyra minuter. 5) Håll upp i en kopp och njut.

← Äldre inlägg Nyare inlägg →