En cykeltur till italien ledde till ett eget kaffe för gladare barn

Lisa Nordén startar sin egen stiftelse och lanserar idag en espresso tillsammans med oss på Johan & Nyström för att berätta om den.

Vi är många som följt Lisas karriär och när vi sett henne korsa mållinjen stilla tänkt ”hur orkar hon?!” För er som missat detta kan vi berätta att Lisa är en magisk idrottskvinna som tillhör den absoluta världseliten inom triathlon. Sveriges första kvinnliga triathlet till OS – och dessutom olympisk medaljör! Och en person som tycker att alla barn och ungdomar ska få möjlighet att idrotta och vill dra sitt alldeles egna strå till den stacken. 

FRÅN HÄSTRYGG TILL CYKELSADEL

Som liten och många år efter det var Lisa hästtjej och duktig ryttarinna – starkt påhejad av sin engagerade mamma. Det var också hon som, när Lisa var i de övre tonåren, bestämde att de skulle köpa varsin cykel och dra till Italien. På cykel! En resa som skulle få större påverkan på Lisas liv än vad någon kanske kunnat ana. Efter de 210 milen i sadeln var Lisa fast. Det var lite som kärlek vid första ögonkastet, Lisa och cykeln klickade och var som gjorda för varandra. Snart kom idrottandet att innefatta även simning och löpning och hästarna fick snällt ställa sig åt sidan för satsningen på triathlon.

BLOD, SVETT OCH TÅRAR. OCH KAFFE!

Att vara elitidrottare kräver sin person, det är många, långa tuffa pass och ett inrutat och genomtänkt liv för att få kropp och knopp att leverera. Men, inte ens dessa superpresterare är mer än människor och även de behöver lite avkoppling och en känsla av att fira ibland. Då en klassisk AW, ett glas och sena kvällar, passar dåligt ihop med elitidrottande har en kaffestund med kompisarna efter passet blivit guldkanten på tillvaron. Och då ska det vara gott kaffe! Lisa medger att cyklister är något av prylnördar, man ska ha rätt utrustning och lista ut det absolut bästa sättet att använda dem. Därifrån är vägen till specialkaffe, bryggmetoder, malningsgrader och ursprung kort. Och njutningen av resultatet en målgång så god som någon. 

MED ELLER UTAN ENGAGERADE FÖRÄLDRAR

Lisa kan i mångt och mycket tacka sina delaktiga och supportande föräldrar för sitt idrottande sedan unga år. Lisa vet hur viktigt det är med idrott och rörelse, i alla åldrar, och vill ge alla barn den möjligheten – även de vars föräldrar av olika anledningar har svårt att stötta och hjälpa. Att hitta något som känns kul är viktigt, något som passar just det enskilda barnet, och då är det så bra med triathlon – både löpning, simning och cykling kan vara en favoritsyssla. Och nöjer man sig med en av grenarna går det också bra, Lisa kan ju allt. 

TRAMPAR IGÅNG SIN STIFTELSE MED DRAGHJÄLP AV OSS PÅ JOHAN & NYSTRÖM

Lisa har i många år, på olika sätt, stöttat stiftelser och initiativ som främjar barns idrottande. Nu tar hon steget och startar ett alldeles eget. Som lansering av Lisa Nordén Foundation tar hon tillsammans med Johan & Nyström fram ett cykelkaffe, guldkanten på en ofta tuff träningsvardag. Vinsten vid försäljningen av kaffet går raka vägen till stiftelsen och varje krona förverkligar möjligheten för ytterligare ett barn att hitta glädjen och sammanhållningen inom idrotten eller en junior att kunna satsa och komma vidare.

 

LISA NORDÉN FOUNDATION

Triathonglädje och början på ett livslångt idrottande. Stiftelsen möjliggör hållbart idrottande i ett positivt sammanhang genom triathlonträning för barn och ungdomar, hela vägen från ett första möte med sporten till en möjlighet att satsa på hög nivå. Tid i naturen, bättre hälsa, rörelseglädje och psykiskt välmående får de på köpet!

Stiftelsens mål:

 • Ge fler möjlighet till en lekfull första kontakt med idrotten
 • Vara en stöttepelare under idrottarens uppväxt och utveckling inom idrotten
 • Bidra till ett livslångt, hållbart idrottande.

  SLIPSTREAM ESPRESSO

  Detta är en mörkrostad espresso i italiensk stil med en chokladig eftersmak. En kopp kommer att fånga vinden åt dig, göra ditt steg lite lättare och få dina hjul att rulla lite längre. Kaffet är en blandning med två olika ursprung från producenter som vi på Johan & Nyström båda har långa relationer med. Det är ett tvättat kaffe från Luis Balladarez i Nicaragua som vi har haft det stora nöjet att samarbeta med sedan 2010, vilket gör honom till en av de producenter vi har arbetat med under längst tid. Andra kaffet är bärtorkat och kommer från Sergio Francisco på Fazenda Agua Limpa i Brasilien som vi handlat med sedan 2015. Båda kaffena är 100% arabica och såklart av specialkaffekvalitet.

  Hela vinsten från försäljningen av kaffet, som kommer att säljas både i vår webbshop och våra kaffebarer, går direkt till stiftelsen för att skapa möjligheter för barn att hitta glädje och gemenskap inom idrott eller hjälpa en junioridrottare att följa sina drömmar.

  Kaffet hittar du här.

  ← Äldre inlägg Nyare inlägg →