Specialkaffe -  Det är alltså inget hokuspokus, det betyder bara att kaffet är väldigt mycket godare.



Vad är specialkaffe? Ja, det undrar väldigt många.

Vi på Johan & Nyström använder oss av en kort, lätt och begriplig formulering: ”Specialkaffe är en kvalitetsbenämning där kaffet måste överstiga 80 poäng på en 100-gradig skala för att få benämnas specialkaffe.” Det är alltså inget hokuspokus, det betyder bara att kaffet är väldigt mycket godare.

SCAE använder sig även av en längre formulering men går inte in på poänggraderingen: Specialkaffe är kaffe som har odlats och skördats under ideala förhållanden och som därigenom har utvecklat en enastående karaktär. Processen att förädla moget kaffebär till råkaffe sker med största omsorg för att minimera defekter och ge högsta möjliga kvalitet. Sedan rostas kaffet varsamt för att få fram den inneboende karaktären. När kaffet bryggs med kunskap och engagemang omvandlas kaffebönan till en högkvalitativ dryck, som är både annorlunda och överlägsen marknadens norm. Den färdiga drycken skall kunna spåras tillbaka till bönornas geografiska ursprung.

Självklart har Johan & Nyström kaffen som är ekologiskt certifierade och Fairtrade-certifierade, men vi är mest stolta över den egna märkning Direct Trade. Det innebär att Johan & Nyström har ett nära direkt samarbete med kaffebönder som vi känner, litar på och vars värderingar vi delar. Vi träffar dem inte på mässor och branschtillställningar, utan där de bor, på deras gårdar och plantage; i vardagen, där de verkar och är mest naturliga. Vi betalar dem bra och besöker dem så ofta vi kan för att på så sätt skapa relationer och kunna förmedla den goda historien tillbaka till våra kunder.



Favoriter
139 kr

250G HELA BÖNOR - EKOLOGISKT - SMAKRIKT OCH SÖTT KAFFE MED TONER AV SYLT OCH RÖDA BÄR

Ethiopia Guji kännetecknar allt vad etiopiskt specialkaffe kan vara. Smakrikt, sött och med påträngande inslag av röda bär och sylt. I den lilla subregionen Guji i södra Etiopien ligger välkända och toppresterande processtationer på rad. Detta är ett unikt kaffe som varit i ropet i flera år och som är enkelt att älska. Kring stationerna odlar lokalbefolkningen kaffe på höjder av nära 2000 meter över havet. Varieteterna är som oftast i Etiopien en blandning av inhemska typer.

Efter plockning torkas bären på upphöjda bäddar och att producera dessa natural-processade kaffen av kvaliteten Grade 1 är synnerligen en utmaning. Det är en kvalitet där omogna och övermogna bär noggrant sorteras ut för att ge plats åt de med precis rätt sockerhalt. På så sätt försäkrar man sig om en sötare och renare kopp kaffe. När bären torkat till en fuktighet av endast 12% tröskas de för att ta fram de gulgröna bönorna i bärens inre. Därefter tar ytterligare sortering vid innan kaffet prepareras för export. Den aktuella processtationen varierar efter tillgång och kvalitet, och vi skriver dess namn på sidan av varje påse.

Här kan du ladda ner en PDF om Ethiopia Guji.

Läs mer

Fri frakt vid köp av tre valfria påsar.

Klarna logo for checkout Dhl service point

119 kr

San Fermin
I Planadas, Colombia enas ett 30-tal kaffeproducenter under namnet San Fermin att i en strävan att genom kvalitet – 7 dagar i veckan, 365 dagar om året  Dessa producenter har lagt ned mycket arbete för att konsekvent producera ekologiskt kaffe av hög kvalitet. Färre defekter, specialiserad trädvård, selektiv plockning, bättre torktekniker samt återinvesteringar i farmernas infrastruktur - är bara några av de åtgärder dessa kvalitetsmedvetna bönder tagit.

Om gården:
Farmerna är alla belägna på mellan 1600 och 2000 meters höjd. Dessa höga höjder, i kombination med den rika jordmånen skapar ypperliga förhållanden för bönderna att till merparten odla och förädla av varieteten Caturra. Efter skörd pulpas de högröda bären för att genomgå en cirka 24 timmar lång torrfermentering, där det sockersöta mucilaget luckras upp och för att senare tvättas rent. Torkningen sker därefter under solen på så kallade parabolic patios eller afrikanska torkbord. Huvudskörden i Planadas, Tolima äger rum under månaderna maj-augusti och tack vare närheten till ekvatorn har man möjligheten att skörda ytterligare volymer under månaderna oktober-december. Denna, till volymen mindre skörd kallas lokalt för Mitaca.

Om kaffet:
San Fermin är till smakbilden ett oerhört komplext och mjukt kaffe som representerar Tolima på bästa sätt. Vi på Johan & Nyström är oerhört stolta över att få erbjuda en ekologisk Colombia av denna kvalitet i vårt sortiment. Kaffebönorna har en smak av mandel, plommon och lätt kanderad citrus.

Läs mer

Fri frakt vid köp av tre valfria påsar.

Klarna logo for checkout Dhl service point

139 kr

250G HELA BÖNOR - 100% ARABICA - ETT SMAKRIKT OCH GODISSÖTT KAFFE MED MYCKET SVARTVINBÄR OCH KÖRSBÄR SAMT EN RIKTIGT SKÖN VINBÄRSSYRA

Gården Fram är en privat farm som ägs av James Kariruki. När James ärvde gården av sin far, var den endast 3 hektar stor. Han har sedan dess utökat arealen till att idag omfatta 12 hektar. Omkring 45 % av Kenyas kaffeproduktion utgörs av enskilda farmer, men de är oftast betydligt större än Fram. 1993 kunde James bygga sin egen tvättstation och kan idag processa kaffe åt fler bönder i området. På gården odlas endast SL28 på 1860 meters höjd. Efter skörd sorteras bären innan de skalas, sedan läggs de i vattenfyllda tankar i 16-24 timmar beroende på lufttemperatur. Kaffet tvättas sedan och sorteras efter densitet i vattenkanaler. Därefter blötläggs kaffet igen i 16-18 timmar, för att till sist torka på upphöjda bord i upp till tre veckor.

I Kenya graderas bönorna efter storlek, där AA är störst och de som historiskt har haft högst status. Därefter kommer AB och sedan C. Det är dock en förenkling att säga att det bara är bönor med AA-klassificering som kan ge hög kvalitet. Bland alla årets prover från Kenya var det två lotter som verkligen stod ut. Det visade sig att de lotterna var av graderingen AB. Vi är väldigt stolta att kunna presentera denna lot från en enskild gård, AB Fram. Dels för att det är ett grymt gott kaffe, men även för att det ger oss chansen att visa på den fantastiska mångfalden som finns i kaffevärlden.

Kaffet är godissött med mycket svartvinbär och körsbär med en riktigt skön vinbärssyra.

Läs mer

Fri frakt vid köp av tre valfria påsar.

Klarna logo for checkout Dhl service point