Filosofi
Johan & Nyström grundades 2004 med visionen om en bättre kaffevärld. Vi ville förändra kaffebranschen i stort och smått. Vi såg att allt kaffe som såldes i Sverige var av låg kvalitet, att bönderna fick dåligt betalt och att kaffet smakade dåligt. Det har varit en lång resa sedan dess, och om vi tittar i backspegeln så inser vi att vi kommit en bit på vägen mot vårt mål. Medvetenheten kring kaffe är mycket högre idag och många fler efterfrågar bra kaffe. Men fortfarande finns väldigt mycket att göra. Bättre kaffe åt folket!

Vår inköpsmodell
Vår idé är egentligen ganska enkel. Vi köper riktigt bra kaffe, som är producerat på ett hållbart sätt och som vi betalar en rättvis summa för. En ganska banal affärsidé och sedvanlig inköpsfilosofi för kaffe kan man tänka. Tyvärr är den varken banal eller särskilt sedvanlig. För det mesta kaffet som köps runtom i världen, inklusive här i Sverige, är objektivt sett inte av särskilt bra kvalitet. Det är dessutom sällan producerat på ett hållbart sätt vare sig ur ett miljömässigt eller ekonomiskt perspektiv. Även om mycket kaffe idag är certifierat, betyder det tyvärr inte hållbart. Det är ganska enkelt att räkna ut att om ett paket kaffe kostar 80 kr/kg i mataffären, och produktionskostnaden för en genomsnittlig kaffebonde i Latinamerika är 27 kr/kg, så blir det inte mycket pengar kvar till bondens lön efter att alla andra ska ha sin del av kakan. Visste du att fler och fler kaffeproducenter överger sina gårdar och ger upp sin produktion? Var ska kaffet då produceras i framtiden?
Men, vi ska inte prata om vad alla andra gör. Det viktiga är vad vi gör. Vi tror på långsiktighet och hållbarhet. Ärligt talat så ligger det ju såklart ett egenintresse i det påståendet. För vi, Johan & Nyström, vill ju också vara långsiktiga och hållbara. För att kunna vara det så måste den viktigaste aktören i vår värdekedja, kaffebonden, behandlas med den respekt de förtjänar. Det handlar om att långsiktigt engagera sig och utvecklas tillsammans. Vi ställer höga krav på producenterna vi jobbar med, både i termer av hållbarhet men även kvalitet. I gengäld betalar vi vad kaffet och deras arbete faktiskt är värt. Bara genom att producenterna själva kan ta kontrollen över sin kvalitet och sedermera priset för kaffet och vem man säljer till, kommer kaffeindustrin att bli rättvis på riktigt. Med hjälp av Enveritas jobbar vi löpande för att mäta hållbarhetsarbetet på de kaffegårdar vi köper kaffe av.

HÅLLBARHET
Vilken etikett sätter vi på vårt sätt att handla? Direct Trade? Direkthandel? Handel utan mellanhänder? Det vore lite att förenkla och ibland försköna att använda en sådan etikett. Vi tror helhjärtat på att utesluta de mellanhänder som inte behövs. I kaffeindustrin finns det väldigt många onödiga mellanhänder som alla ska ha betalt. Men det finns också några absolut nödvändiga mellanhänder för att ett kaffe ska ta sig från busken till vårt rosteri. Om det finns någon mellanhand, är det då verkligen Direct Trade? Oavsett vad vi kallar det, jobbar vi för spårbarhet och transparens. Transparens att både kunna se hur mycket någon har fått betalt, men även transparens gentemot producenter. Vilka är våra behov och förväntningar framöver? Att kunna ge producenterna en trygghet i att vi kommer tillbaka nästa år och året efter det. Kontinuitet skapar en trygghet hos producenter att våga investera i gården, att ta nödvändiga, ibland tuffa beslut för gårdens fortlevnad men som kommer att ge bättre resultat i framtiden.
Vi tror också på att använda vår storlek. Vi är fortfarande ett ganska litet rosteri sett till omvärlden, men vi har ändå vuxit så pass mycket att vi kan utnyttja storleken till något bra. Så gott som alla producenter, även de allra bästa, producerar kaffe i ett kvalitetspann. Att bara välja ut det allra bästa kaffet från en producent, kanske några hundra kilo om ens det, ger förvisso bra betalt per kilo. Men vad händer med allt det andra kaffet? Det kaffet som är av väldigt bra kvalitet, långt bättre än det som oftast dricks runtom i världen, men kanske inte når upp till den yttersta toppen vi köper. Kaffe som utgör kanske 70-80 procent av en producents volym? Det väldigt bra kaffet köper vi också, så vi kan använda det i våra otroligt goda bryggblandningar till exempel.
Allt detta skapar en stabilitet och ett ömsesidigt utbyte. Många av producenterna vi jobbar med har vi köpt kaffe av i 10 år. Det om något är för oss ett kvitto på att det fungerar, oavsett vad man väljer att kalla det.

ROSTNING
Vårt rosteri som ligger i Länna söder om Stockholm är ett av Europas modernaste rosterier för specialkaffe. Det är byggt från början till slut in i minsta detalj för att rosta fantastiskt bra kaffe.
Allt vårt kaffe rostas varsamt och långsamt så att smakerna får tid att utvecklas ordentligt. Alla kaffen behöver rostas på ett unikt sätt för att lyfta fram dess smaker så bra som möjligt. Därför provrostar vi alltid alla kaffen för att hitta den perfekta rostprofilen. Vi vill på bästa tänkbara sätt ta tillvara på kvaliteten i kaffebönorna och lyfta fram det hårda arbete som kaffebonden lagt på att få fram ett komplext och smakrikt kaffe. Provrostningen är oerhört viktig och vi lägger mycket tid på den. Eftersom kaffets karaktär kan förändras under tiden vi har det på lagret så provrostar vi också kontinuerligt allt vårt kaffe. Därmed kan vi vara säkra på att det alltid smakar precis som vi vill.