Kundtjänst

SPECIALKAFFE

SMAKEN AV BÄTTRE KAFFE

Vi vill inspirera folk att våga prova något nytt, även om man är van vid sitt hemmakaffe som oftast är rostat åt det mörkare hållet. Vi vill öka konsumentens kunskap om specialkaffe. Men egentligen är det inget ”special” med specialkaffe. Det är en bara en kvalitetsbenämning av kaffet som används för att skilja bra kaffe från det massproducerande industriella kaffet.

Vi vill göra specialkaffe mer tillgängligt för att att den breda massan ska upptäcka smaken av bättre kaffe. Vi vill få alla att börja dricka riktigt bra kaffe, kaffe som verkligen förtjänar att kallas kaffe. Kaffe som är producerat och upphandlat till rättvisa priser och som hjälper till att värna om både människor och vår planet. Vi vill hjälpa till att höja nivån på allt kaffe, så att vi till slut bara kallar vårt hållbara, goda och skäligt betalda kaffe för ”kaffe”.

Alla rosterier kan köpa kaffet direkt från bönderna, men för att få ett välsmakande kaffe måste man plocka de perfekt mogna bären för hand.

Det rostade kaffet måste även vara färskt och kan inte ligga på lagerhyllan i månader. Kaffet måste också rostas långsamt enligt slow roast-metoden. Råvaror smakar godast när de behandlas varsamt, där smakämnena långsamt får utvecklas. När kaffet bedöms används en universell smakskala där kaffet måste ligga över 80 på en 100-gradig skala för att få kallas specialkaffe.

Vi vill göra specialkaffe mer tillgängligt för att att den breda massan ska upptäcka smaken av bättre kaffe.
KUNSKAP

Specialkaffe

Vi vill inte vara en auktoritet som distanserar sig till människor som inte förstår vad vi jobbar med. Vi vill istället inspirera folk att våga prova något nytt, även om man är van vid sitt hemmakaffe som oftast är rostat åt det mörkare hållet.

Läs mer
KUNSKAP

Planta till kopp

Vägen till en god kopp kaffe är lång. Den innefattar professionalism hos alla inblandade och hårt arbete. Vi samarbetar bara med bönder som vet hur viktigt varje led är för en fulländad kaffeupplevelse.

Läs mer
KUNSKAP

KAFFEPLANTAN

Kaffeträd trivs i växlande klimat med varma dagar och svala nätter och odlas främst i Afrika, Sydamerika, Centralamerika och Asien. Arabica växer på höjder av 1000-2000 m, generellt mellan vändkretsarna. Kaffeplantan uppskattar soljuset där och det aningen svalare klimatet på hög höjd.

Läs mer
KUNSKAP

HÅLLBART

Människor och deras miljöer är alltid centralt kopplade till kaffe. Råvaran kaffe odlas och processas på några av de mest avlägsna platserna på vårt jordklot och följer du ekvatorn finns det goda chanser att du finner dess olika ursprung.

Läs mer
KUNSKAP

Kaffets historia

Kaffets absoluta vagga och centrum är Etiopien och det har det varit sedan drygt 1000 år. Det var här man upptäckte den buske som har försett mänskligheten med det oemotståndliga kaffebäret.

Läs mer
KUNSKAP

Teets historia

Människan har alltid varit skicklig på att nyttja det som naturen har att erbjuda, särskilt de växter som har givit oss en uppiggande och stimulerande effekt.

Läs mer
OM OSS

DIRECT TRADE

På Johan & Nyström brinner vi för att utveckla och förändra en synnerligen traditionsrotad bransch. Kaffe är en av de råvaror som omsätter mest pengar i världen men trots detta så lever många kaffeproducenter i extrem fattigdom.

Läs mer
KUNSKAP

KAFFEKVALITET

För oss är kvalitet extremt viktigt, och vi jobbar hela tiden för att höja kvaliteten på allt kaffe vi köper.Tillsammans med de producenter vi jobbar med strävar vi mot att konstant utveckla och förbättra kaffet.

Läs mer