KAFFEPLANTAN

GILLAR MÅNGFALD OCH TRIVS BÄST RUNT EKVATORN PÅ HÖG HÖJD

Kaffeträd trivs i växlande klimat med varma dagar och svala nätter och odlas främst i Afrika, Sydamerika, Centralamerika och Asien. Arabica växer på höjder av 1000-2000 m, generellt mellan vändkretsarna. Kaffeplantan uppskattar soljuset där och det aningen svalare klimatet på hög höjd.


Allt börjar med att bönorna från ett kaffebär planteras i en plantskola för att gro. Efter 9-15 månader har de blivit runt 30 cm långa och sätts ut på fältet där de kan växa sig starka. Det finns olika metoder för att odla kaffe, det bästa är att jobba med naturen och behålla den ursprungliga faunan för att blanda upp med andra arter som tex banan- och ananasträd. En stor fördel med mångfald i växtligheten är att kaffeträden tillåts att växa i skugga under de andra träden, och klarar på så sätt av de varma dagarna bättre samt att risken för svampangreppen minskar. Skörden blir mindre men kvaliteten ökar.


Den första blomningen sker efter 3-4 år, plantan har nu växt sig till ett träd och blommorna förvandlas i sin tur till kaffebär. Skörd sker vanligtvis en gång per år ungefär 40 veckor efter blomningen. Det mesta kaffet skördas för hand och det är inte ovanligt att de människor som jobbar med plockningen flyttar med skörden då det krävs som mest arbetskraft på gården under skördetiden.


Efter skörden går träden i dvala. Då beskärs de för att få en kraftigare tillväxt och det är även ett bra tillfälle att inspektera jorden och den övriga växtligheten.
Om man vill plantera kaffe är det optimala att använda en kaffeböna som fortfarande har sitt parchment kvar. Det är dock borttaget på råkaffebönor som är tänkta att rostas. Dessa går också att använda, men det är lite större risk att bönan inte gror. Kaffe-bönorna gillar att ligga i blöt i 24 timmar innan de planteras. Använd gärna sandblandad jord och lägg bönan ungefär 2 cm under jordytan. Vänd bönans platta sidan nedåt och den välvda uppåt. Tricket för att få den att gro är dels att hålla jorden lätt fuktig (där den fördelaktigt vattnas underifrån, tex på fatet) samt att ställa den på en värmematta eller ett uppvärmt badrumsgolv. Växtlampa är verkligen att rekommendera eftersom det är mörkt större delen av året i Sverige.


Efter 4-6 veckor kikar bönan fram, låt den då växa sig stark i cirka 2 veckor innan den planteras om i en djupare kruka. De första spenatliknande bladen skjuter fram några veckor efter omplanteringen och kallas ”baby leafs”. Efter det går det bara framåt, fortsätt vattna så sticker den iväg och bildar fler bladpar.


Förväntad bäravkastning är efter 7-8 år i perfekta förhållanden. Tålamod är en dygd. Och dygd är egenodlat kaffe.

 

Lycka till!

kaffekunskap

Nyare inlägg →