VÄRA BÄSTA RECEPT PÅ
KAFFEDRINKAR
Kaffe. Drink. Två ord som tillsammans blir om möjligt ännu godare än var och ett för sig. Kaffedrink! Många av oss tänker direkt Irish Coffee vilket inte är konstigt, det är en klassiker av en anledning, men det finns så många andra smarriga kaffedrinkar! Snarlika eller helt olika vår älskade Irish. Spana in recepten, se fram emot mysiga stunder och låt dig väl blanda och smaka.
Kaffe Karlsson
Irsih coffee goes Swedish style - då blir det en Kaffe Karlsson! Baileys och Cointreau tar Whiskyns plats och du har en drink god som godis. De flesta gillar. Och den funkar vid alla tillfällen!
Förslag på kaffe: Fika
Ingredienser – 1 glas
3 cl Baileys
3 cl Cointreau
15 cl nybryggt kaffe
0,5 dl lättvispad grädde
Garnering: Kakao
Gör så här:
Mät upp Baileys och Cointreau i ett Irish Coffee-glas eller ett annat passande värmetåligt glas.
Häll nybryggt kaffe över spriten.
Vispa grädden lätt.
Lägg försiktigt grädden på toppen så att det blir en tydlig kant till kaffet.
Pudra över ett lätt lager med kakao.
Ta daa! En Kaffe Karlsson till dig, låt den väl smaka.
Irish Coffee
Denna klassiska, whiskybaserade irländare är kändisarnas kändis när det kommer till kaffedrinkar. Inbjudande för ögat med den fluffiga grädden på toppen och ljuvligt varm och stärkande från första sippen. För att avrunda festmåltiden, sätta guldkant på en onsdag, värma upp en kylig dag – det finns alltid tillfälle för en Irish!
Förslag på kaffe: Bourbon Jungle
Ingredienser – 1 glas
4 cl blended whisky
2 dl nybryggt kaffe
2 tsk farinsocker
3 msk lättvispad grädde
Garnering: Farinsocker
Gör så här:
Mät upp whisky i ett Irish Coffee-glas eller ett annat passande värmetåligt glas.
Häll nybryggt kaffe över whiskyn.
Rör ner farinsockret.
Vispa grädden lätt.
Lägg försiktigt grädden på toppen så att det blir en tydlig kant till kaffet.
Strö över lite farinsocker på toppen.
Et voilà, din Irish Coffe är klar att njutas! Hoppas du gillar den.
Jamaikansk kaffe
Ytterligare en variant av vår trotjänare Irish Coffee, nu med rom på whiskyns plats. God, varm och välkommen när som helst. Om man gillar rom förstås. Och kaffedrinkar!
Förslag på kaffe: Sweet Serenity
Ingredienser – 1 glas
4 cl lagrad rom
2 dl nybryggt kaffe
2 tsk farinsocker
3 msk lättvispad grädde
Garnering: Nymalt kaffe
Gör så här:
Mät upp rom i ett Irish Coffee-glas eller ett annat passande värmetåligt glas.
Rör ner farinsockret.
Häll i det nybryggda kaffet.
Vispa grädden lätt.
Lägg försiktigt grädden på toppen så att det blir en tydlig kant till kaffet.
Pudra över ett lätt lager med Nymalt kaffe som garnering.
Så där ja – nu är bara det bästa kvar. Att dricka denna Jamaikanska goding!
Spansk kaffedrink
Söt som socker skulle man kunna säga om denna spanska variant av – just det – Irish coffee! Likör 43 eller någon annan söt likör sätter denna drink på kaffedrinkskartan för den som föredrar annat än whisky och rom.
Förslag på kaffe: Perduras
Ingredienser – 1 glas
4 cl spansk likör
1,5 dl starkt nybryggt kaffe
4 msk lättvispad grädde
Garnering: Nymalt kaffe
Gör så här:
Mät upp likör i ett Irish Coffee-glas eller ett annat passande värmetåligt glas.
Fyll på med varmt nybryggt kaffe.
Vispa grädden lätt.
Lägg försiktigt grädden på toppen så att det blir en tydlig kant till kaffet.
Pudra över lite nymalt kaffe på toppen.
Kaffe Bourbon
Mums fillibabba. Här myser en skvätt bourbon med kaffe och socker under ett fluffigt täckte av grädde. Så varmt och härligt närhelst du behöver något riktigt gott!
Förslag på kaffe: Bourbon Jungle
Ingredienser – 1 glas
4 cl Bourbon whiskey
2 dl starkt nybryggt kaffe
1,5 tsk råsocker, muscovado, rörsocker eller farinsocker
3 msk lättvispad grädde
Garnering: Samma socker du använde i drinken eller nymalt kaffe
Gör så här:
Blanda socker och bourbon i ett Irish Coffee-glas eller ett annat passande värmetåligt glas.
Fyll på med varmt nybryggt kaffe.
Vispa grädden lätt.
Lägg försiktigt grädden på toppen så att det blir en tydlig kant till kaffet.
Pudra över ett lätt lager med Nymalt kaffe som garnering.
Garnera med samma sorts socker du haft i kaffet eller lite Nymalt kaffe.
Hurra! Nu är din Kaffe bourbon klar att inmundigas! Njut.
Kaffe Amaretto
Kärt barn har många namn – och varianter. Vår gamle vän Irish får här en touch av Italien då Amaretto är den stora smakbäraren. Låt dig inte luras av att denna mandellikör smakar lite bittermandel – man blir allt annat än bitter av ett glas Kaffe Amaretto!
Förslag på kaffe: Sweet Serenity
Ingredienser – 1 glas
6 cl Amaretto mandellikör
1,5 dl starkt nybryggt kaffe
4 msk lättvispad grädde
Garnering: Riven mörk choklad, Nymalt kaffe eller lite rostade mandelspån.
Gör så här:
Mät upp Amaretton i ett Irish Coffee-glas eller ett annat passande värmetåligt glas.
Häll i det varma nybryggda kaffet.
Vispa grädden lätt.
Lägg försiktigt grädden på toppen så att det blir en tydlig kant till kaffet.
Toppa med lite riven mörk choklad, nymalt kaffe eller kanske lite rostade mandelspån
Mama Mia! Din mandeldoftand kaffedrink är rykande redo att drickas!
Calypso Coffee
När kaffe möter kaffe blir resultatet såklart utsökt. Nybryggda bönor, likör med kaffesmak och mörk rom. Med lite vispad grädde som pricken över i!
Förslag på kaffe: Sweet Serenity
Ingredienser – 1 glas
2 cl mörk rom
2 cl kaffelikör
2 cl nybryggt kaffe
3 msk lättvispad grädde
Garnering: Nymalt kaffe
Gör så här:
Mät upp spriten i ett Irish Coffee-glas eller ett annat passande värmetåligt glas.
Häll nybryggt kaffe över whiskyn.
Vispa grädden lätt.
Lägg försiktigt grädden på toppen så att det blir en tydlig kant till kaffet.
Pudra över lite nymalt kaffe på toppen.
Luta dig tillbaka och låt dig väl smaka. Som ljuv musik för gommen!
Baileys Coffee
Baileys. Kaffe. Grädde. Vad mer kan man önska? Ibland är det enklaste enkla det godaste goda. Efter maten, en skön eftermiddag, en speciell kväll - eller precis när som helst när godissuget sätter in.
Förslag på kaffe: Fika
Ingredienser – 1 glas
4-6 cl Baileys
2 dl nybryggt kaffe
3 msk lättvispad grädde
Garnering: Riven mörk choklad
Gör såhär:
Mät upp Baileys i ett Irish Coffee-glas eller ett annat passande värmetåligt glas.
Häll i det varma nybryggda kaffet.
Vispa grädden lätt.
Lägg försiktigt grädden på toppen så att det blir en tydlig kant till kaffet.
Riv lite mörk choklad på toppen.
Hepp! Klart. Ren och skär njutning med väldigt liten ansträngning. Mmmmmums.