Kundtjänst

Guatemala Santa Isabel

I Lager
SKU
KU70
145 kr

Guatemala Santa Isabel har blivit ett kärt återseende under många år nu. Luis Wicho” Valdes är tillbaka med sin Caturra som i årets skörd har härliga smaker av gröna druvor, kola och röda vinbär. Mums! 

Gården Santa Isabel förvärvades först av familjen Valdes 1875. Genom olyckliga händelser försvann gården från familjen under många år tills Wicho Valdes far, Don Luis, köpte gården 1960 och återförde den därmed till familjen Valdes. Han började plantera kaffe 1965 och idag är Wicho ansvarig för hela jordbruket. Tack vare Wichos bakgrund inom agronomi har många implementeringar på fältet lett till minskad påverkan av bladsvamp samt behovet av gödselmedel och bekämpningsmedel. 

Regionen Coban får cirka 3500 mm nederbörd årligen, så behovet av beskärning är avgörande för att undvika svampsjukdomar. Det skapar också en lång och irrationell blomning, vilket orsakar mycket extra arbete under skörden. Ibland måste plockare passera ett kaffeträd upp till tio gånger för att plocka alla kaffebär när de är mogna. 

Efter plockning pulpas kaffet och läggs i tankar för att fermenteras i 48 timmarDärefter sköljs kaffet och blötläggs i vatten i ytterligare 24 timmar. Sedan torkas kaffet utomhus några dagar bara med tanke på den höga luftfuktigheten, och flyttas senare till välventilerade växthus. Torkningen övervakas noggrant för att uppnå en jämn fuktighet och vattenaktivitet för att säkerställa ett stabilt kaffe av hög kvalitet. 

Det här är sjunde året vi köper kaffe från Wicho, men det har uppenbarligen varit ett annorlunda år. Wicho förklarade att det varit större utmaningar att lyckas leverera kaffe i år med tanke på pandemin. Men tack vare långvariga partners som fortsatt att köpa de överenskomna volymerna överlevde gården och ser fram emot att börja den nya skörden om några månader.

Läs mer Göm

      -Enkelt, flexibelt och tryggt

 DHL Service Point  -Säkra leveranser