Flavours
Serien Flavours handlar helt om att lyfta de naturliga smakerna i varje kaffe. Innehållet i påsen ändras i takt med skördeperioderna som varierar under året i olika delar av världen. De flesta kaffena är single origin, men ibland kan vi känna att en blandning är det som bäst stämmer överens med kaffets smakprofil.
Vi jobbar tillsammans med några av de bästa producenterna i världen, varav de flesta är en del av vårt Direct Trade-program. Kaffet kommer från specifika lotter som ofta är små, och det är alltid av högsta kvalitet. Serien sträcker sig från de trygga, familjära smakerna till mer äventyrliga och djärva. Flavours är perfekt för den som är ute efter en exceptionell kopp som verkligen framhäver kaffets unika smak och karaktär.
VANLIGA FRÅGOR OM KAFFE
Skillnaden på espresso och bryggkaffe är att du brygger espresso i en espressomaskin. Rent krasst kan du använda ett bryggkaffe i espressomaskinen och göra dig en espresso och tvärt om, men urvalet av bönorna och rostprofilen är alltid satt med respektive bryggmetod i åtanke.
Grundregeln när vi ska brygga och dosera kaffe är att använda 6 gram kaffe på deciliter vatten. I de flesta fall så är kaffemåttet en bra riktlinje, dock så är det både inkonsekvent och oberäkneligt - vi har satt ihop en superenkel guide till dig här: BRYGGUIDE - DOSERING AV BRYGGKAFFE
Vi tycker att alla våra espresso passar bra med mjölk, men Dark Knight. är ett väldigt bra val! Den ger en fyllig, rund smak med massor av choklad och lite torkad frukt. Eller så väljer du Fundamental med lite modernare smakprofil om du känner dig lite mer äventyrlig.
Det beror på vad man menar med "starkare", men ja, det är en mer koncentrerad dryck med mer kaffe/ml vätska. Om du tänker på vilken dryck som innehåller mest koffein så är det ju lite att jämföra päron med bananer, eftersom man ofta dricker mer bryggkaffe än espresso. Det viktigaste för oss är ändå att båda är goda!
Espresso ska vara relativt finmalet. Du ska gärna brygga din espresso på omkring 25 sekunder, så hitta en malningsgrad utefter det! Läs vårt inlägg om malningsgrad så får du lite mer (frukt)kött på benen.
Det korta svaret på frågan är nej, det är det inte. Vi har vissa kaffen som är både ekologiskt och Fairtrade-certifierade men merparten av våra kaffen är inte det. Det långa svaret, om du är intresserad av att läsa mer om kvalitet och vår inköpsfilosofi när det gäller kaffe, hittar du här.
För den absolut bästa smakupplevelsen rekommenderar vi alltid hela bönor. Så fort kaffet mals börjar det tappa sina flyktiga aromer och smaker. Genom att mala bönorna precis innan du brygger bevarar du kaffets fulla potential och får en oslagbart färsk och nyanserad kopp. Malet kaffe är ett utmärkt och smidigt alternativ, men en bra kaffekvarn är den enskilt bästa investeringen du kan göra för att lyfta ditt kaffedrickande till en ny nivå.
Kaffets största fiender är syre, ljus, värme och fukt. Förvara därför kaffet i originalförpackningen, som är designad för att skydda bönorna. Kläm ut så mycket luft som möjligt och förslut påsen noga. Placera den sedan i ett svalt och mörkt skafferi. Undvik absolut kylskåpet och frysen, då kondens kan bildas vilket förstör kaffet och det kan dra åt sig oönskade smaker.
Single Origin betyder att allt kaffe i påsen kommer från ett enda ursprung – en specifik gård, ett kooperativ eller en begränsad region. Till skillnad från en blend (blandning), som är skapad för en konsekvent och balanserad smakprofil, lyfter ett Single Origin-kaffe fram den unika karaktär som platsen, jordmånen och processmetoden ger. Det är ett fantastiskt sätt att upptäcka kaffets mångfald och smaka på en specifik del av världen.
Rostningen formar kaffets slutgiltiga karaktär. Förenklat kan man säga:
- Ljusrost: Lyfter fram kaffebönans ursprungliga, komplexa smaker. Förvänta dig en högre syrlighet med friska, ofta fruktiga eller blommiga toner.
- Mellanrost: Balanserar ursprungskaraktär med rostsmaker. Syrligheten är mildare och du hittar ofta mer fyllighet, sötma och toner av nötter och choklad.
- Mörkrost: Här dominerar rostsmakerna. Kaffet får en kraftig kropp, låg syrlighet och djupa smaker av mörk choklad, kakao och karamell.
Det är den roligaste frågan av alla, och det bästa sättet att hitta svaret är att utforska! Vi hjälper dig gärna på vägen med några enkla steg:
1. Börja med en trygg och omtyckt bas: Om du är osäker är ett bra första steg att prova en av våra populära blends. De är omsorgsfullt komponerade för att vara balanserade, fylliga och älskade av många. Vårt kaffe Fika är ett perfekt exempel – en mellanrostad, rund och nötig kopp som passar lika bra med mjölk som utan. Det är en utmärkt startpunkt för de flesta.
2. Använd våra filter för att hitta din smakprofil: På våra kaffesidor kan du enkelt filtrera kaffet baserat på smaknoter.
- Gillar du runt & chokladigt? Klicka i filter som "Choklad" eller "Nötter". Då får du oftast fram kaffen från Central- och Sydamerika.
- Föredrar du friskt & fruktigt? Välj filter som "Bär" eller "Citrus". Då visas ofta ljusrostade, syrliga kaffen, vanligtvis från Afrika.
3. Läs smakbeskrivningarna – de är din guide: Vi beskriver alltid kaffets karaktär på produktsidan. Står det "toner av mörk choklad, hasselnöt och söta plommon"? Låter det gott? Då är det med största sannolikhet ett kaffe du kommer att tycka om.
Det är en av de viktigaste frågorna du kan ställa! Vi tar färskhet på största allvar och rostar vårt kaffe i små batcher varje vecka. Alla våra kaffepåsar märks med ett rostdatum, inte ett bäst-före-datum. Det är din garanti för att kaffet är färskt. Kaffet är som allra bäst från cirka en vecka efter rostning och 1–2 månader framåt. När du handlar hos oss kan du vara trygg med att du får nyrostat kaffe av högsta kvalitet, levererat direkt från vårt rosteri hem till dig.