Mala kaffebönor - så lyckas du

Det finns kaffe som tilltalar de allra flesta. De som nöjer dig med en kopp för att kickstarta dagen och som bara vill vakna till - och så finns kaffe för den riktiga finsmakaren. Vill du har det där lilla extra, den där underbara koppen med en perfekt temperatur, en underbar arom och en smak som får gomseglet att resa sig? I så fall är det dags att börja mala kaffebönor och att sätta igång med att experimentera fram din egen favorit. 

Att mala kaffebönor är det bästa sättet att skapa en unik smak och en perfekt kaffekopp för den egna smakpaletten. Fördelen med att ha hela kaffebönor i hemmet är att det i och med detta aldrig är ett långt steg till att skapa en perfekt kopp. Att de dessutom för med sig en underbar doft och arom till hemmet är en annan fördel.

 

Mala kaffebönor - investera i en kaffekvarn

Det finns, helt enkelt, många fördelar med att mala kaffebönor - men det kommer även att förutsätta en hel del arbete och, framförallt, en investering i en riktigt bra kaffekvarn. Att mala kaffebönor i en mixer eller att mala kaffebönor utan kvarn är, helt enkelt, ingen bra idé. Vi vet att många håller mixen som ett bra redskap för att mala kaffebönor, men den ska ses som ett rent substitut och ingen permanent lösning. Vill du mala kaffebönor så behöver du en kaffekvarn, punkt slut.

Det finns kaffekvarnar i både elektriska och manuella modeller och dessutom i många olika prisklasser. Det är värt att mala kaffebönor i maskin och du kommer direkt att märka en skillnad så fort du tagit den investeringen. Ingen riktig kaffekonässör arbetar med en mixer, det ska föras till protokollet.

 

Tips för att mala kaffebönor

Gällande malningen av kaffebönor så handlar mycket om hur de egna preferenserna ser ut - och hur kaffet ska tillredas efter malningen. Det fina med att mala egna kaffebönor är att du med lätthet kan går från en finare malning vidare till en grövre sådan och därmed också anpassa kaffet till exempelvis en kaffepress eller en perkulator. Valet av kaffebönor är givetvis också något som du har all möjlighet att experimentera med och hitta din egen favorit.

Ser man till malningsgrad så brukar en finare malning rekommenderas dig som har moka-bryggning eller om du vill göra en espresso - även för en vanlig bryggare så bör kaffet vara lite finare malet. Grövre malning å sin sida passar för kaffepress och kokkaffe. Men, som sagt: du kan själv prova dig fram och hitta den malningsgrad som passar bäst för den kaffemaskin du använder dig av.

Vill du fördjupa dig lite mer i ämnet med vilken malningsgrad som passar till vilken bryggmetod hittar du mer info här.

 

FAQ

Varför ska man mala kaffebönor?

För att det ger dig ett kaffe med extra allt och för att färskmalet kaffe alltid smakar godast. Att mala kaffebönor visar att man tar sitt kaffe på allvar. Det ger en underbar smak, det sprider en härlig doft och det är dessutom ett snyggt sätt att skapa lite känsla i köket.

Hur ska man mala kaffe och vad ska man tänka på?

Själva malningen görs bäst i en riktig kaffekvarn så en sådan är definitivt en investering. I övrigt ska man också tänka på malningsgraden och utgå från hur kaffet ska framställas. Exempelvis presskaffe får gärna vara lite grövre - detta medan bryggkaffe är lite mittemellan och exempelvis espresso ska vara finare malet.

Är det billigare att mala kaffebönor själv?

Det gör sig ingen skillnad på priset, våra kaffen kostar lika mycket vare sig du väljer färdigmalet eller hel böna. Däremot kan du inte köpa våra “finare” kaffen som malda via webshoppen utan de säljs bara som hel böna. Köper du i nån av våra butiker eller hos en återförsäljare kan de ju såklart mala åt dig.

← Äldre inlägg Nyare inlägg →