CHOKLADKOLA MED JULKAFFE

Chokladkola med kaffekross och flingsalt är extremt god. Seg härlig kola med mycket chokladsmak. Ett gött krisp som möter sältan gör det hela komplett.

Tänk på att ni kan variera smaken på flera sätt med samma sats kola. Jag tog ett hörn och strösslade på mortlade julkaffebönor. Urgott med kaffekrisp och lite salt på toppen.

Recept av Linn Utbult saltsomsocker.se

Chokladkola med kaffekross

Chokladkola, 16 stora kolor

  • 150 g mörk choklad
  • 150 g smör
  • 1 msk vaniljsocker eller 1 vaniljstång
  • 3 dl vispgrädde
  • 4 ½ dl strösocker
  • 1 ½ dl mörk sirap brödsirap funkar det med
  • 1 rejäl nypa flingsalt
  • Garnering
  • 3 msk mortlade julkaffebönor
  • flingsalt efter smak


Gör så här!

  1. Smält smöret på låg värme och hacka chokladen. Tillsätt chokladen med resten av ingredienserna, rör om. Koka smeten på medelvärme utan att röra för mycket i ca 20-30 minuter, tills den tjocknat lite. Rör om och koka sen upp kolan till 124 grader.
  2. Mortla julkaffebönorna till du har ett fint kaffekross.
  3. Klä en form ca 20*30 cm med bakplåtspapper, häll i chokladkolan och strö över kaffekrosset samt flingsalt. Låt stelna i rumstemperatur i minst 6-8 timmar men helst över natten. Skär sen kolan i rejält stora bitar.

Vill du ha ett till supersmarrigt recept? Kolla då in den här mjuka pepparkakan med kaffeglasyr!

← Äldre inlägg Nyare inlägg →