JOHAN & NYSTRÖM PRESENTS

LONG MILES COFFEE PROJECT

Vi på J&N är stolta att sedan 2014 ha köpt kaffe från Long Miles Coffee i Burundi. När grundarna Ben & Kristy Carlson flyttade till Burundi 2011 såg de både orättvisor och dåliga jordbruksmetoder som genomsyrade landets kaffeindustri. De såg också att rosterier runt om i världen hade svårt att få konsekvent bra kaffe från Burundi. Som ett försök till positiv förändring för både bönder och kafferostare föddes Long Miles Coffee Project.

På rosteriet kallar vi dem kort och gott för ”Long Miles”. Vi har haft ett nära samarbete med dem sedan starten och känner varandra väldigt bra nu. Vid varje skörd får vi en mängd prover utifrån våra diskussioner under året, och vad de tror kan falla oss i smaken. Det är alltid många bra kaffen, och vi hittar något eller några som vi gillar lite extra!LONG MILES HISTORIA

Kaffeproducenter i Burundi har ofta haft en lång och mödosam väg till fots för att kunna leverera sitt kaffe. De har då tidigare valt att sälja sina kaffebär till ett väldigt lågt pris till någon som kunnat hämta det. I det otillgängliga och extremt lantliga landskapet i norra Burundi har därför närheten till producenterna varit väldigt viktigt för Long Miles.

2013 byggdes den första tvättstationen Bukeye. Den ligger vid foten av kullen Gaharo och samma människor som hjälpte till att bygga den, levererar idag sitt kaffe dit. Under bygget blev man överrumplad av intresset från producenterna. Fungerande vågar och rättvis betalning gjorde att intresset från kaffebönder långt överträffade kapaciteten för den lilla tvättstationen. Därför byggdes redan året efter den andra tvättstationen, Heza.

Long Miles har även en egen liten kaffegård, Gitwe, i närheten av Heza. Tanken med gården är främst att visa de andra producenterna i området hur man på bästa sätt kan bedriva en kaffeodling. Här visar man hur man bäst ökar sitt skördeuttag, bekämpar sjukdomar och insektsangrepp samt lyfter sin kvalitet. 2020 köpte vi en lott från Gitwe, ett utsökt tvättat kaffe med smaker av persika, svarta vinbär och grönt te.

Ett annat initiativ för att höja kvaliteten på kaffet och motivationen hos producenterna är projektet Farmer Field Schools som startades 2015. Tanken är att bönderna som är med i projektet ska få ”mönstergårdar”, och i sin tur sprida kunskaperna vidare till närliggande odlare. Long Miles gick runt till bönderna på de olika kullarna och frågade vilka som ville vara med. Det enda kriteriet var att man odlade kaffe. Här jobbar Long Miles tillsammans med producenterna genom sina anställda unga agronomer som de kallar för coffee scouts. Deltagarna utbildades till exempel i hur man beskär träd, kompostering, ogräshantering, gödsling och skadedjursbekämpning. Long Miles separerade ut lotter från dessa producenter första gången 2020 (och vi hade turen att knipa ett spännande tvättat kaffe med smaker av hallon, vit grapefrukt och papaya).

Förhoppningen med projektet är dels att få fler producenter att känna stolthet och engagemang i sin kaffeodling, men framför allt att göra odlingarna mer hållbara, både jordbruksmässigt och ekonomiskt. Nu vet bönderna att ju mer de investerar i sin odling, desto bättre betalt kan de få för sitt kaffe.

Idag driver Long Miles tre tvättstationer i Burundi; Bukeye, Heza och Ninga. Bygget av Ninga initierades 2017 för att komma närmre ännu fler producenter. Tvättstationen innebär att de 2000 kaffebönderna runt kullen Ninga inte behöver gå lika långt för att leverera sina kaffebär. Tiden mellan plockning på gården och bearbetning på tvättstation kortas också ner, vilket bidrar till att höja kaffets kvalitet. På grund av byråkratiska hinder kunde dock inte bygget komma i gång förrän 2020, men till skörden 2021 stod den färdig. Vårt kaffe Burundi Ninga var bland de allra första lotterna bärtorkat kaffe som producerades där!!

Läs mer om Long Miles, och deras andra projekt i både Uganda och Kenya, på deras hemsida longmilescoffeeproject.com eller kika in deras instagram @longmilescoffee fylld med vackra bilder och otroligt bra kaffe-content!
Burundi Gishubi
Burundi Gishubi
Burundi Gishubi
Burundi Gishubi
Burundi Gishubi
Burundi Gishubi
Burundi Gishubi
Burundi Gishubi
Burundi Gishubi
Burundi Gishubi
Burundi Gishubi
Burundi Gishubi
Burundi Gishubi
Burundi Gishubi
Burundi Gishubi
Burundi Gishubi

Burundi Gishubi

160.00 Rea Spara
Innehåll Hela Bönor, 250 g

Detta är ett otroligt fruktigt kaffe från kullen Gishubi i norra Burundi, med pigga smaker av hallon, rabarber och mandarin.

Kaffet är producerat av Long Miles Coffee som drivs av Ben & Kristy Carlson. De flyttade till Burundi 2011 och såg både orättvisor och dåliga jordbruksmetoder som genomsyrade landets kaffeindustri. De såg också att rosterier runt om i världen hade svårt att få konsekvent bra kaffe från Burundi. Som ett försök till positiv förändring för både bönder och kafferostare föddes Long Miles Coffee.

På rosteriet kallar vi dem kort och gott för ”Long Miles”. Vi har haft ett nära samarbete med dem sedan 2014 och känner varandra väldigt bra nu. Vid skörd får vi en mängd prover utifrån våra diskussioner, och vad de tror kan falla oss i smaken. Det är alltid många bra kaffen, och oftast hittar vi något som vi gillar lite extra! I år föll vi särskilt mycket för det här kaffet som stod ut som mer komplext än övriga tvättade kaffen. Ett riktigt rent, fräscht och syrligt kaffe. Vi har främst bryggt kaffet med V60, som vi tycker lyfter fram fräschören riktigt bra, men ändå behåller sötman i kaffet.

Kullen Gishubi ligger alldeles intill urskogen och nationalparken Kibira. Den svala dimman från skogen på 2200 meters höjd ger smakrika och fylliga kaffebär. Men skogen har samtidigt under perioder använts som tillflyktsort för olika stridande grupperingar. Därför har bönderna historiskt ibland tvingats lämna sina odlingar, vilket lett till nedgångna kaffeträd och undermåliga jordar.

Long Miles kom till området 2014 när man byggde tvättstationen Heza. Tack vare hårt arbete av sina coffee scouts som utbildat bönderna har Long Miles lyckats vända den dåliga trenden. Tillsammans har de genom plantering av skuggträd, korrekt beskärning, kompostering och naturligt gödsel fått de små odlingarna att sakta må bättre igen. Nu vet bönderna att ju mer de investerar i sin odling, desto bättre betalt kan de få för sitt kaffe.

Producenter i Burundi har ofta haft en lång och mödosam väg till fots för att kunna leverera sitt kaffe. De har då i stället valt att sälja kaffet till ett väldigt lågt pris till den som kunnat hämta det. I det otillgängliga och extremt lantliga landskapet har därför också närheten till producenterna varit väldigt viktigt för Long Miles. Idag levererar 291 bönder från Gishubi kaffe till den närliggande tvättstationen Heza, och de får nu bra betalt för den höga kvalitet de producerar!

Burundi Gishubi är ett tvättat kaffe, vilket innebär att man tar bort fruktköttet och tvättar kaffebönorna innan man låter dem torka. Det är ett otroligt hantverk som i hög grad påverkar smaken på kaffet. Processen börjar med att kaffet i den här lotten sorteras två gånger direkt vid ankomst på tvättstationen, för att bara använda perfekt mogna bär. Därefter tas skal och fruktkött bort, och kaffet läggs i bassänger för att torrfermentera i cirka 12 timmar. Det betyder att kaffet jäser i en kontrollerad process. När det är klart fermenteras kaffet ytterligare en gång i ett dygn, men nu täckt med vatten. Fermenteringarna görs för att få loss musilaget från kaffebönorna. Det är den inre delen av fruktköttet som sitter fast på bönan. Kaffet sköljs sedan med rent vatten och sorteras ytterligare en gång för att plocka bort eventuella defekter. Ett dygn senare läggs kaffet på upphöjda bäddar där det torkar i två-tre veckor. Hela den här processen kräver mycket noggrannhet och är en de saker som skiljer bra tvättstationer från resten. Slutresultatet blir ett fantastiskt specialkaffe fullt av nyanserade smaker!

 

KAFFEINFO

Origin: Burundi
Region: Kayanza
Producent: Long Miles Coffee
Gård: 291 småskaliga bönder
Altitud: 2200 m.ö.h
Varietet: Red Bourbon
Coffee process: Washed

Smaker: Hallon, rabarber, mandarin

Innehåll: 100% kaffe

Burundi Ninga
Burundi Ninga
Burundi Ninga
Burundi Ninga
Burundi Ninga
Burundi Ninga
Burundi Ninga
Burundi Ninga
Burundi Ninga
Burundi Ninga
Burundi Ninga
Burundi Ninga
Burundi Ninga
Burundi Ninga
Burundi Ninga
Burundi Ninga

Burundi Ninga

175.00 Rea Spara
Innehåll Hela Bönor, 250 g

Detta är ett fantastiskt sött bärtorkat kaffe med smak av jordgubb och björnbär, med en grym fräschör som liknar blodapelsin.

Kaffet är producerat av Long Miles Coffee som drivs av Ben & Kristy Carlson. De flyttade till Burundi 2011 och såg både orättvisor och dåliga jordbruksmetoder som genomsyrade landets kaffeindustri. De såg också att rosterier runt om i världen hade svårt att få konsekvent bra kaffe från Burundi. Som ett försök till positiv förändring för både bönder och kafferostare föddes Long Miles Coffee.

På rosteriet kallar vi dem kort och gott för ”Long Miles”. Vi har haft ett nära samarbete med dem sedan 2014 och känner varandra väldigt bra nu. Vid skörd får vi en mängd prover utifrån våra diskussioner, och vad de tror kan falla oss i smaken. Det är alltid många bra kaffen, och oftast hittar vi något som vi gillar lite extra! När vi koppade årets bärtorkade kaffen (internationellt kallas de oftast naturals) föll vi alldeles särskilt för det här kaffet från kullen Ninga. Vi letar främst efter fruktiga och fräscha kaffen när det gäller bärtorkat från Burundi, och det här är verkligen ett exceptionellt bra sådant! Vi har främst bryggt kaffet med V60, som vi tycker lyfter fram det fräscha i kaffet men ändå behåller sötman.

När Long Miles byggde sin första tvättstation Bukeye vid kullen Gaharo blev man överrumplad av intresset från producenterna. Fungerande vågar och rättvis betalning gjorde att intresset från kaffebönder långt överträffade kapaciteten för den lilla tvättstationen. För att komma närmare många av producenterna bestämde man sig 2017 för att också bygga en tvättstation vid kullen Ninga. Det innebär att 2000 kaffebönder runt Ninga inte behöver gå lika långt för att leverera sina kaffebär. Tiden mellan plockning och bearbetning på en tvättstation kortas också ner, vilket bidrar till att höja kaffets kvalitet. På grund av byråkratiska hinder kunde dock inte bygget av tvättstationen komma i gång förrän 2020. Vårt kaffe Burundi Ninga är bland de första lotterna bärtorkat kaffe som producerats där! Nästa år hoppas man även kunna producera tvättade kaffen.

För att höja kvaliteten på kaffet och motivationen hos producenterna, initierade Long Miles 2015 projektet Farmer Field Schools. Tanken är att bönderna som är med i projektet ska få ”mönstergårdar”, och i sin tur sprida kunskaperna vidare till närliggande odlare. Long Miles gick runt till bönderna på de olika kullarna och frågade vilka som ville vara med. Det enda kriteriet var att man odlade kaffe. Deltagarna utbildades till exempel i hur man beskär träd, kompostering, ogräshantering, gödsling och skadedjursbekämpning. Long Miles separerade ut lotter från dessa producenter första gången 2020. Vårt kaffe Burundi Ninga är just ett sådant kaffe. För-hoppningen med projektet är dels att få fler producenter att känna stolthet och engagemang i sin kaffeodling, men framför allt att göra odlingarna mer hållbara, både jordbruksmässigt och ekonomiskt.

Burundi Ninga är ett bärtorkat kaffe, vilket innebär att man låter kaffebönorna torka i sina bär. Första steget på tvättstationen är att sortera bort kaffebär som inte är perfekt mogna. Det gör man först genom så kallad densitets-sortering, på engelska floating. Med hjälp av vatten sorterar man bort omogna och övermogna kaffebär som flyter till ytan snabbare än perfekt mogna bär. Kaffebären sorteras därefter även för hand innan de läggs upp på torkborden. Där får de torka 25–30 dagar beroende på väder. På torkborden förvandlas långsamt de djupröda kaffebären och får en plommonliknande lila-svart färg. Kaffet har torkat klart när bönorna har nått den idealiska fuktnivån på 10,5 %. Då är bönorna tillräckligt torra för att inte riskera bli dåliga, men har fortfarande kvar så mycket som möjligt av sina smaker. Nu separerar man kaffebönorna från det torkade bäret. Slutligen sorteras kaffet en sista gång och läggs i säckar där kaffet vilar några veckor innan det är klart för att skickas till oss.


KAFFEINFO

Origin: Burundi
Region: Kayanza
Procucent: Long Miles Coffee
Gård: Ninga Washing Station
Altitud: 1800
Varietet: Red Bourbon
Processmetod: Natural

Smaker: Jordgubb, blodapelsin, björnbär

Ingrediens: 100% kaffe

SMAKA KAFFET

FRESH CROP BURUNDI