The Geisha Trio

I år hade vi den fantastiska idén att köpa inte bara en, utan tre olika Geishor från Graciano. Alla kommer från hans gård, Los Lajones, belägen på sluttningarna av Barú-vulkanen. På en höjd av 2 000 m.ö.h. är det en av de högst belägna gårdarna i hela Centralamerika.

Dessa kaffen har bearbetats med tre olika metoder: tvättad, bärtorkad och honey. Du kan förvänta dig tre fantastiska kaffen som verkligen framhäver skillnaderna i varje bearbetningsmetod. Graciano är känd för att tänja på gränserna för processmetoder och har verkligen lyckats med dessa tre lotter. Vi har rostat dem extremt noggrant och är så exalterade att dela dem med dig i denna limiterade utgåva.

VANLIGA FRÅGOR OM KAFFE

Skillnaden på espresso och bryggkaffe är att du brygger espresso i en espressomaskin. Rent krasst kan du använda ett bryggkaffe i espressomaskinen och göra dig en espresso och tvärt om, men urvalet av bönorna och rostprofilen är alltid satt med respektive bryggmetod i åtanke.

Grundregeln när vi ska brygga och dosera kaffe är att använda 6 gram kaffe på deciliter vatten. I de flesta fall så är kaffemåttet en bra riktlinje, dock så är det både inkonsekvent och oberäkneligt - vi har satt ihop en superenkel guide till dig här: BRYGGUIDE - DOSERING AV BRYGGKAFFE

Vi tycker att alla våra espresso passar bra med mjölk, men F.T.O. är ett väldigt bra val! Den ger en fyllig, rund smak med massor av choklad och lite torkad frukt. Eller så väljer du Fundamental med lite modernare smakprofil om du känner dig lite mer äventyrlig.

Det beror på vad man menar med "starkare", men ja, det är en mer koncentrerad dryck med mer kaffe/ml vätska. Om du tänker på vilken dryck som innehåller mest koffein så är det ju lite att jämföra päron med bananer, eftersom man ofta dricker mer bryggkaffe än espresso. Det viktigaste för oss är ändå att båda är goda!

Espresso ska vara relativt finmalet. Du ska gärna brygga din espresso på omkring 25 sekunder, så hitta en malningsgrad utefter det! Läs vårt inlägg om malningsgrad så får du lite mer (frukt)kött på benen.

Det korta svaret på frågan är nej, det är det inte. Vi har vissa kaffen som är både ekologiskt och Fairtrade-certifierade men merparten av våra kaffen är inte det. Det långa svaret, om du är intresserad av att läsa mer om kvalitet och vår inköpsfilosofi när det gäller kaffe, hittar du här.