tips för att brygga bättre
Espresso
Utgå från receptet 1 till 2,25. Det är ration från hur mycket malet kaffe som ska bli färdig espresso. Använd gärna en våg eller mät kaffet i cl som rinner ut. Vi har utgått från 18 g kaffe i receptet nedan, men mängden kaffe är helt beroende på vilken storlek du har på ditt portafilter.
Recept för: Dubbel espresso
Kaffe: 18 g
Espresso: 40 g, 93 °C
Malning: Finmalet, finjustera alltid malningsgraden i förhållande till det kaffe du använder.
Bryggtid: 25 - 30 sek från att man trycker på knappen.
- En ren maskin och en ren station är nödvändigt när vi ska brygga espresso, se därför till att alltid rengöra efter varje gång du använt maskinen.
- Skölj ur grupphuvudet på espressomaskinen genom att trycka igång bryggningen och låta vattnet flöda i 1–3 sekunder. Detta spolar bort det kaffe som fastnat från föregående bryggning.
- Mal alltid ditt espressokaffe precis vid bryggtillfället. Se till att ha full kontroll på hur många gram kaffe du ska brygga din espresso med, gärna med hjälp av timerfunktionen på kvarnen eller med hjälp av en våg. Vi rekommenderar 18 g kaffe för en dubbel espresso.
- Pressa kaffet med en tamper mot kanten av bänken, ett rakt och jämt tryck, ca 12 kg. Bra tips är att använda din kroppstyngd som att du lutar dig mot bänken.
- Sätt handtaget i espressomaskinen och sätt igång bryggningen på en gång. Om brygghandtaget med kaffe sitter i maskinen utan att bryggas så kan kaffet lätt brännas vid eftersom grupphuvudet ofta är väldigt varmt.
- Utgå från receptet 1 till 2,25 när du skall brygga din espresso. 18 g malet kaffe ska brygga till 40 g färdig espresso. Använd gärna en våg eller mät espresson i cl som rinner ut.
En optimal bryggtid för detta är 25 - 30 sek från att man trycker på knappen. Brygger man längre än 30 sek smakar kaffet bara mer beskt. Prova dig fram till vilket recept som passar dig. Ju mer noggrann du är desto mer kan du påverka smaken.
- Vi rekommenderar att alltid låta kaffepucken sitta kvar i brygghandtaget om du har en hög frekvens på bryggningarna. Om du brygger espresso hemma däremot, där det blir färre bryggningar, är det bättre att slå ut pucken eftersom kaffets fetter lätt torkar in i filterkorgen om den får sitta kvar för länge.
SNABBGUIDE
DOSERA BRYGGKAFFE
Grundregeln när vi ska brygga och dosera kaffe är att använda 6 gram kaffe på deciliter vatten. Vare sig du doserar du för bryggkaffe, french press, Chemex, V60 eller Aeropress kan du använda dessa riktlinjer. Här är ett enkelt diagram som visar hur mycket kaffe vi kan använda per deciliter vatten.
BRYGGUIDE
Kaffebryggare
Trots att det är en automatisk maskin så finns det knep för att brygga den allra godaste koppen kaffe. Vi har delat upp vårt recept i tre olika nivåer, så att du ska hitta något som passar dig och den utrustning du har hemma, men också för att du ska våga prova på något lite mer avancerat!
BRYGGUIDE
AEROPRESS
Perfekt för den som tröttnat på stora maskiner, vill ha en liten kaffebryggare med sig på resan eller utfkykten, eller helt enkelt bara vill ha en riktigt god kopp kaffe.
HITTA DITT NYA FAVORITKAFFE
- SINGLE ORIGIN
- BRYGGKAFFE
- Espresso
Brygguide
Hario V60
En serie högklassiga filterhållare som kaffekonnässörer världen över hyllar för sina enastående egenskaper. Konens lutning, det stora hålet i botten och de skruvade ribborna längs kanterna ger en perfekt bryggning och en fenomenal kopp kaffe.
BRYGGUIDE
Espresso
För många en snabb, besk och tuff kick på morgonen. För andra en känslig produkt med fina, friska smaker. En bryggmetod som öppnar en värld av smaker, tävlingar och tekniker.
brygguide
chemex
Detta är bryggmetoden där form möter funktion, stil möter smak och upplevelse möter ögongodis. Lika älskad för sitt utseende som för sitt sätt att brygga kaffe. Möjligheten att brygga ner i samma karaff som kaffet serveras i gör den ensam i sitt slag.
BRYGGUIDE
MATCHA
Denna tidlösa och eleganta dryck har nu tagit plats i smakvärldens strålkastarljus. Det finns ingen motsvarighet. Vi dricker vår matcha klassiskt samt varm eller kall med mjölk.