JOHAN & NYSTRÖM PRESENTS

LONG MILES COFFEE PROJECT

Vi på J&N är stolta att sedan 2014 ha köpt kaffe från Long Miles Coffee i Burundi. När grundarna Ben & Kristy Carlson flyttade till Burundi 2011 såg de både orättvisor och dåliga jordbruksmetoder som genomsyrade landets kaffeindustri. De såg också att rosterier runt om i världen hade svårt att få konsekvent bra kaffe från Burundi. Som ett försök till positiv förändring för både bönder och kafferostare föddes Long Miles Coffee Project.

På rosteriet kallar vi dem kort och gott för ”Long Miles”. Vi har haft ett nära samarbete med dem sedan starten och känner varandra väldigt bra nu. Vid varje skörd får vi en mängd prover utifrån våra diskussioner under året, och vad de tror kan falla oss i smaken. Det är alltid många bra kaffen, och vi hittar något eller några som vi gillar lite extra!LONG MILES HISTORIA

Kaffeproducenter i Burundi har ofta haft en lång och mödosam väg till fots för att kunna leverera sitt kaffe. De har då tidigare valt att sälja sina kaffebär till ett väldigt lågt pris till någon som kunnat hämta det. I det otillgängliga och extremt lantliga landskapet i norra Burundi har därför närheten till producenterna varit väldigt viktigt för Long Miles.

2013 byggdes den första tvättstationen Bukeye. Den ligger vid foten av kullen Gaharo och samma människor som hjälpte till att bygga den, levererar idag sitt kaffe dit. Under bygget blev man överrumplad av intresset från producenterna. Fungerande vågar och rättvis betalning gjorde att intresset från kaffebönder långt överträffade kapaciteten för den lilla tvättstationen. Därför byggdes redan året efter den andra tvättstationen, Heza.

Long Miles har även en egen liten kaffegård, Gitwe, i närheten av Heza. Tanken med gården är främst att visa de andra producenterna i området hur man på bästa sätt kan bedriva en kaffeodling. Här visar man hur man bäst ökar sitt skördeuttag, bekämpar sjukdomar och insektsangrepp samt lyfter sin kvalitet. 2020 köpte vi en lott från Gitwe, ett utsökt tvättat kaffe med smaker av persika, svarta vinbär och grönt te.

Ett annat initiativ för att höja kvaliteten på kaffet och motivationen hos producenterna är projektet Farmer Field Schools som startades 2015. Tanken är att bönderna som är med i projektet ska få ”mönstergårdar”, och i sin tur sprida kunskaperna vidare till närliggande odlare. Long Miles gick runt till bönderna på de olika kullarna och frågade vilka som ville vara med. Det enda kriteriet var att man odlade kaffe. Här jobbar Long Miles tillsammans med producenterna genom sina anställda unga agronomer som de kallar för coffee scouts. Deltagarna utbildades till exempel i hur man beskär träd, kompostering, ogräshantering, gödsling och skadedjursbekämpning. Long Miles separerade ut lotter från dessa producenter första gången 2020 (och vi hade turen att knipa ett spännande tvättat kaffe med smaker av hallon, vit grapefrukt och papaya).

Förhoppningen med projektet är dels att få fler producenter att känna stolthet och engagemang i sin kaffeodling, men framför allt att göra odlingarna mer hållbara, både jordbruksmässigt och ekonomiskt. Nu vet bönderna att ju mer de investerar i sin odling, desto bättre betalt kan de få för sitt kaffe.

Idag driver Long Miles tre tvättstationer i Burundi; Bukeye, Heza och Ninga. Bygget av Ninga initierades 2017 för att komma närmre ännu fler producenter. Tvättstationen innebär att de 2000 kaffebönderna runt kullen Ninga inte behöver gå lika långt för att leverera sina kaffebär. Tiden mellan plockning på gården och bearbetning på tvättstation kortas också ner, vilket bidrar till att höja kaffets kvalitet. På grund av byråkratiska hinder kunde dock inte bygget komma i gång förrän 2020, men till skörden 2021 stod den färdig. Vårt kaffe Burundi Ninga var bland de allra första lotterna bärtorkat kaffe som producerades där!!

Läs mer om Long Miles, och deras andra projekt i både Uganda och Kenya, på deras hemsida longmilescoffeeproject.com eller kika in deras instagram @longmilescoffee fylld med vackra bilder och otroligt bra kaffe-content!