JOHAN & NYSTRÖM PRESENTS

FAF COFFEES BRAZIL

FAF Coffees drivs av familjen Croce, Marcos, Silvia och deras son Filipe. 2001 när familjen bodde i Illinois, USA, ärvde Silvia familjens kaffegård 'Fazenda Fortaleza' i Mocooa, Brasilien.

De bestämde sig för att skapa ett projekt som skulle påverka deras liv, ett projekt med ett syfte, och bestämde sig för att göra denna gård till en modell för en hållbar gård. De bestämde sig tidigt för att omvandla gården till något som var långsiktigt hållbart för människor och miljö. De förbjöd alla typer av miljöfarliga ämnen och bytte namn till Fazenda Ambiental Fortaleza, som på engelska betyder ‘Environmental Fortress Farm’.

När han pratade om deras gård sa Marcos Croce;

"Så, vad vi har är en 100-års plan. Alla kommer att vara på den här festen om hundra år och ni är inbjudna. Allt vi tänker på är för festen om hundra år; när vi planterar träd, när vi skyddar vattnet, när vi sätter någon byggnad på gården. Vad vi än gör tänker vi på om hundra år.”

Att odla kaffe på ett hållbart sätt innebär också att skapa "gröna korridorer" för vilda djur och bevara alla vattenkällor i området. De odlar också fler typer av växter inklusive banan, avokado, mango och passionsfrukt. Tillsammans med den redan rika omgivande skogen skapar detta ett naturligt kretslopp och en rik fauna, både för djurens skull, men också för att skapa ett ekosystem som på ett naturligt sätt minimerar behovet av att skydda kaffeträden.Familjen insåg att även om de gjorde allt som stod i deras makt för att förbättra miljön omkring sig hade det väldigt liten effekt om deras grannar skulle fortsätta som vanligt. Därför bestämde de sig för att försöka utöka sin filosofi till alla producenter i området. Fågeln Bob-o-link, vars försörjnings- och flyttmönster hotades av avskogning och ensidig odling, blev en symbol för att något behövde göras.

Resultatet är Bob-o-link Coffees – ett nätverk av producenter som alla har ambitionen att producera högkvalitativt kaffe i harmoni med naturen. Som Marcos Croce sa;

"Bob-o-link-projektet är en grupp bönder som bryr sig, bryr sig om idag och bryr sig om morgondagen."

Dessa gårdar i bergsregionen ligger på höjder från 900 till 1400 m.ö.h., och odlar varieteterna Bourbon, Mundo Novo och Catuai. De flesta gårdar är små, drivs av en enda familj och ligger på toppen av bergen - den perfekta miljön för att odla kaffe.

Idag är FAF Coffees inte bara en hållbar kaffegård utan också ett nätverk av bönder, ett centrum för kaffestudier och ett exportföretag som transporterar kaffe över hela världen.

Vi köpte vårt första kaffe från FAF Coffees 2010 och vår Brazil Fortaleza har varit en älskad favorit i vårt sortiment sedan 2013. Vi köper cirka 38 ton kaffe årligen. Det fyller upp 2 hela containrar, och för att sätta det i perspektiv är det 640 säckar råkaffe. Vi köper många olika lotter och använder dem inte bara för våra Seasonal Origin och Limited Edition-kaffe utan också som en del av några av våra brygg- och espressoblandningar.

Relationen vi har med Marcos, Felipe och Silvia är exakt i linje med vår inköpsfilosofi och det är ingen slump att vi valde att lansera vår espresso Bob-o-link med en Direct Trade ikon på etiketten. När du köper denna espresso är du också med och bidrar till projektet 'For a healthy soil' som du kan läsa mer om här.

Bob-o-link
Bob-o-link
Bob-o-link
Bob-o-link
Bob-o-link
Bob-o-link
Bob-o-link
Bob-o-link
Bob-o-link
Bob-o-link
Bob-o-link
Bob-o-link
Bob-o-link
Bob-o-link
Bob-o-link
Bob-o-link
Bob-o-link
Bob-o-link
Bob-o-link
Bob-o-link
Bob-o-link
Bob-o-link
Bob-o-link

Bob-o-link

195.00 NICE PRICE Spara
Innehåll Hela bönor, 500 g

Denna single origin-espresso har smaker av choklad, karamell och söta plommon. Kaffet kommer från ett långvarigt partnerskap med bönderna i Bob-o-link-projektet i Brasilien.

5 kronor per kilo vi säljer investerar vi i projektet ’For a healthy soil’ tillsammans med FAF Coffees.

Initiativtagarna till Bob-o-link är familjen Croce som sedan 2001 driver gården Fazenda Ambiental Fortaleza. De har sedan dess transformerat den gamla släktgården till en mönstergård när det kommer till hållbara jordbruksmetoder. FAF Coffees innefattar idag ett nätverk av bönder, ett centrum för kaffestudier och ett exportföretag som fraktar kaffe över hela världen.

Familjen insåg att även om de gjorde allt i sin makt för att förbättra miljön omkring dem, hade det en väldigt liten effekt om deras grannar fortsatte som förut. Därför beslutade man sig för att försöka utöka deras filosofi till producenterna i området. Fågeln Bob-o-link, vars uppehälle och flyttmönster var hotat av skogsavverkning, ensidiga odlingar av sojabönor och majs, blev en symbol för att något måste göras.

Resultatet är ”Bob-o-link Coffees” ett nätverk av producenter som alla har ambitionen att producera högkvalitativt kaffe i harmoni med naturen. Dessa gårdar ligger i den bergiga Mogiana-regionen (delstaterna São Paulo och Minas Gerais), på höjder som varierar från 900 till 1400 m.ö.h., och odlar varieteter som Bourbon, Mundo Novo och Catuai. De flesta gårdarna är små och drivs av en familj och är belägna på toppen av bergen, den perfekta miljön för att odla kaffe! Bären plockas sedan selektivt för hand och torkas på terrasser bredvid sina hem.

Att odla kaffe hållbart innebär bland annat att utesluta alla typer av miljöfarliga ämnen, skapa “gröna korridorer” för djurlivet och bevara alla vattenkällor i området. De odlar även fler typer av växter inklusive banan, avokado, mango och passionsfrukt för att tillsammans med den redan rika omkringliggande skogen, få ett naturligt kretslopp och en rik fauna. Både för djurens skull, men också för att skapa ett ekosystem som på ett naturligt sätt minimerar behovet att skydda kaffeträden. 

FAF hjälper producenterna med utbildning i skördeteknik, beskärning och torkning, men även ekonomisk assistans om det behövs. Nätverket blir större för varje år, då fler producenter ser fördelarna som kommer med arbetet. Både för naturen, och även för att de får bättre betalt för sitt kaffe, vilket också skapar hållbarhet för familjerna.

Kaffet kommer direkt till oss på rosteriet i Länna utan mellanhänder och rostas sen varsamt. Den erfarna kaffedrickaren kommer att hitta toner av choklad, smörkola och söta plommon. Alla andra kommer njuta av en fylligt söt och god kopp espresso både med och utan mjölk.

Vi på J&N har köpt kaffe från Familjen Croce sedan 2010 och den relationen vi har till Marcos, Filipe och Silvia är precis i linje vår inköpsfilosofi. Det är därför inget sammanträffande att vi väljer att lansera denna limiterade espresso med en Direct Trade stämpel på framsidan.  Läs mer om Direct Trade här.

 

KAFFEINFO

Origin:  Brazil
Region:  Sao Paulo
Procucent:  FAF Coffees
Gård: Bob-o-link producenter i Serra do Cigano
Altitud:  1100-1300 m.ö.h.
Varietet:  Red Catuai, Mundo Novo, Bourbon
Process: Natural

Smaker:  Choklad, karamell, söta plommon

Bryggmetod: Vi har rostat den som en espresso, men många tycker den smakar fantastiskt som en brygg också! Testa själv! 

Innehåll: 100% kaffe

Bold Statement
Bold Statement
Bold Statement
Bold Statement
Bold Statement
Bold Statement

Bold Statement

130.00 NICE PRICE Spara
Innehåll Hela bönor, 250 g

Vi kan se att det här smakar som kaffe ”ska smaka” enligt många. En klassisk smak på ett riktigt bra kaffe. Och det vet den här påsen om, den ber inte om ursäkt utan sträcker på sig och tar plats: Bold Statement. Smaker som för tankarna till choklad som smälter i munnen, hasselnötter man knaprar på och en näve sötmandel går hand i hand med toner av saftiga, röda bär. Detta är ett elegant, bärtorkat kaffe som alltid kommer ha sina trogna fans hos kaffedrickarna!

ROSTPROFIL Här drar vi ut på rostningen. Vi är varsamma med temperaturen för att kunna dra ut på och förlänga hela rostprofilen. Kropp och sötma står i centrum för Bold Statement och smakerna utvecklar vi ordentligt för att få fram rondör, fyllighet och sötma. En trygg igenkänning i koppen!

URSPRUNG Kaffet i Bold Statement kommer från Familjen Croce i Brasilien och bönderna som är med i familjens projekt “Bob-o-link Coffees”. Det är ett nätverk av bönder med ambitionen att odla högkvalitativt kaffe i full harmoni med naturen.