Kundtjänst

Specialkaffe -  Det är alltså inget hokuspokus, det betyder bara att kaffet är väldigt mycket godare.



Vad är specialkaffe? Ja, det undrar väldigt många.

Vi på Johan & Nyström använder oss av en kort, lätt och begriplig formulering: ”Specialkaffe är en kvalitetsbenämning där kaffet måste överstiga 80 poäng på en 100-gradig skala för att få benämnas specialkaffe.” Det är alltså inget hokuspokus, det betyder bara att kaffet är väldigt mycket godare.

SCAE använder sig även av en längre formulering men går inte in på poänggraderingen: Specialkaffe är kaffe som har odlats och skördats under ideala förhållanden och som därigenom har utvecklat en enastående karaktär. Processen att förädla moget kaffebär till råkaffe sker med största omsorg för att minimera defekter och ge högsta möjliga kvalitet. Sedan rostas kaffet varsamt för att få fram den inneboende karaktären. När kaffet bryggs med kunskap och engagemang omvandlas kaffebönan till en högkvalitativ dryck, som är både annorlunda och överlägsen marknadens norm. Den färdiga drycken skall kunna spåras tillbaka till bönornas geografiska ursprung.

Självklart har Johan & Nyström kaffen som är ekologiskt certifierade och Fairtrade-certifierade, men vi är mest stolta över den egna märkning Direct Trade. Det innebär att Johan & Nyström har ett nära direkt samarbete med kaffebönder som vi känner, litar på och vars värderingar vi delar. Vi träffar dem inte på mässor och branschtillställningar, utan där de bor, på deras gårdar och plantage; i vardagen, där de verkar och är mest naturliga. Vi betalar dem bra och besöker dem så ofta vi kan för att på så sätt skapa relationer och kunna förmedla den goda historien tillbaka till våra kunder.



Favoriter
175 kr

Vi är glada att ännu en gång kunna presentera detta älskade kaffe från vår vän Graciano Cruz. Panama Pineapple Thief har nästan blivit en legend i sortimentet. I år bjuder kaffet på underbara smaker av torkad jordgubb, honung och hjortron.

Vår relation med Graciano sträcker sig tillbaka till Johan & Nyströms grundande. När han först började producera sitt kaffe som Naturals och Honeys, var det många som skakade på huvudet. Kaffe från Panama skulle ju inte smaka så!? Graciano vågade gå sin egen väg och de senaste åren har många producenter följt i hans fotspår med kaffen som idag betingar några av de högsta kaffepriserna i världen.

Gracianos gård Los Lajones ligger på över 2000 meters höjd, vilket gör den till en av de högsta i hela Centralamerika. Att bara kalla den för kaffeplantage vore att förminska den, för det är en veritabel djungel med ett ofantligt rikt växt- och djurliv. Gården har varit i Gracianos ägo sedan 1992 och han odlar där idag främst gul Catuai och Geisha. Förutom den fantastiska smaken det ger, så gör den bärtorkade processmetoden även att gården förbrukar extremt lite vatten.

Läs mer

      -Enkelt, flexibelt och tryggt

Adyen logo   -Trygga betalningar

 DHL Service Point  -Säkra leveranser

155 kr

Ethiopia Guji är ett kaffe som har funnits i Johan och Nyströms sortiment under flera år. Det har kommit att bli en favorit hos våra kunder med sin tydliga karaktär som är lätt att känna igen, även för nybörjare inom kaffe. Ethopia Guji har smak av jordgubbar, blåbär och vanilj.

Kaffet kommer från en större privatägd gård i östra Guji. Det är ovanligt i ett land där mycket kaffe kommer från processtationer som tar emot kaffe från många småskaliga bönder. Därför får vi här ett kaffe från en specifikt plats, vilket är ovanligt i Etiopien. Gården ägs av Ismael Hassan sedan 2014 och omfattar idag omkring 200 hektar på nästan 2 000 meters höjd. Ismael har sedan starten jobbat hårt med att höja kvaliteten och investerar kontinuerligt i farmen. 

Ethiopia Guji är bärtorkat/naturligt processat vilket ger kaffet dess speciella karaktär. Kaffebäret torkas med skal och fruktköttet kvar runt bönan, istället för att pulpa (ta bort fruktköttet) och tvätta bönan först. Under torkningen börjar kaffebäret fermentera med naturliga bakterier från luften men även från kaffebäret. Processen kräver mycket kunskap och skicklighet för att skapa en ren och balanserad kopp fri från defekter. Det är också en miljömässigt skonsam metod, då det går åt väldigt lite vatten.

Kaffe har traditionellt sålts med det större området Sidamo som ursprung. Men på senare år har det fått namnet efter sin specifika geografiska plats då kaffet sticker ut från mycket annat kaffe i Sidamo. Etiopiskt kaffe benämns vanligen utifrån regionen det kommer ifrån. Detta för att olika regioner med sina unika karaktärer har varit viktiga för Etiopiska kaffeexportörer. De har strävat efter att skapa ett namn för de olika regionerna, precis som exempelvis med vin i Frankrike. I dag börjar systemet luckras upp lite, vilket gör att vi får mer spårbarhet i kaffet som vi köper.

Smakrikt & Sött - 250g hela bönor

Prodduktblad - PDF

Läs mer

      -Enkelt, flexibelt och tryggt

Adyen logo   -Trygga betalningar

 DHL Service Point  -Säkra leveranser