Kundtjänst

Specialkaffe -  Det är alltså inget hokuspokus, det betyder bara att kaffet är väldigt mycket godare.Vad är specialkaffe? Ja, det undrar väldigt många.

Vi på Johan & Nyström använder oss av en kort, lätt och begriplig formulering: ”Specialkaffe är en kvalitetsbenämning där kaffet måste överstiga 80 poäng på en 100-gradig skala för att få benämnas specialkaffe.” Det är alltså inget hokuspokus, det betyder bara att kaffet är väldigt mycket godare.

SCAE använder sig även av en längre formulering men går inte in på poänggraderingen: Specialkaffe är kaffe som har odlats och skördats under ideala förhållanden och som därigenom har utvecklat en enastående karaktär. Processen att förädla moget kaffebär till råkaffe sker med största omsorg för att minimera defekter och ge högsta möjliga kvalitet. Sedan rostas kaffet varsamt för att få fram den inneboende karaktären. När kaffet bryggs med kunskap och engagemang omvandlas kaffebönan till en högkvalitativ dryck, som är både annorlunda och överlägsen marknadens norm. Den färdiga drycken skall kunna spåras tillbaka till bönornas geografiska ursprung.

Självklart har Johan & Nyström kaffen som är ekologiskt certifierade och Fairtrade-certifierade, men vi är mest stolta över den egna märkning Direct Trade. Det innebär att Johan & Nyström har ett nära direkt samarbete med kaffebönder som vi känner, litar på och vars värderingar vi delar. Vi träffar dem inte på mässor och branschtillställningar, utan där de bor, på deras gårdar och plantage; i vardagen, där de verkar och är mest naturliga. Vi betalar dem bra och besöker dem så ofta vi kan för att på så sätt skapa relationer och kunna förmedla den goda historien tillbaka till våra kunder.Favoriter

Äntligen har vi en färsk skörd kenyanskt kaffe på rosteriet! Kenya AA Kainamui är ett kärt återseende som i år bjuder på ett fantastiskt kaffe med smaker av pomelo, blodapelsin och sockervadd. Kenyanskt kaffe ses av många som det absolut godaste kaffe man kan dricka. Vi förstår verkligen varför. Kenya AA Kainamui är ett kaffe som man bara måste testa!

Tvättstationen Kianamui används av cirka 1 800 småskaliga bönder som är medlemmar i New Ngariama Farmers Cooperative Society. Av dem är ca 600 kvinnor. Bönderna äger i genomsnitt 200 kaffeträd på mindre än en halv hektar mark. Jordbrukare i området odlar utöver kaffe också gravellea, macadamia nötter, eukalyptus, te, majs och bananer.

Smakrikt och sött - 250g hela bönor

Läs mer

Ethiopia Guji kännetecknar allt vad etiopiskt specialkaffe kan vara. Smakrikt, sött och med påträngande inslag av röda bär och sylt. I den lilla subregionen Guji i södra Etiopien ligger välkända och toppresterande processtationer på rad. Detta är ett unikt kaffe som varit i ropet i flera år och som är lätt att älska. Ett ekologiskt certifierat kaffe som odlas nära 2000 m över havet.

Smakrikt & Sött - 250g hela bönor

Prodduktblad - PDF

Läs mer