Kundtjänst

Specialkaffe -  Det är alltså inget hokuspokus, det betyder bara att kaffet är väldigt mycket godare.



Vad är specialkaffe? Ja, det undrar väldigt många.

Vi på Johan & Nyström använder oss av en kort, lätt och begriplig formulering: ”Specialkaffe är en kvalitetsbenämning där kaffet måste överstiga 80 poäng på en 100-gradig skala för att få benämnas specialkaffe.” Det är alltså inget hokuspokus, det betyder bara att kaffet är väldigt mycket godare.

SCAE använder sig även av en längre formulering men går inte in på poänggraderingen: Specialkaffe är kaffe som har odlats och skördats under ideala förhållanden och som därigenom har utvecklat en enastående karaktär. Processen att förädla moget kaffebär till råkaffe sker med största omsorg för att minimera defekter och ge högsta möjliga kvalitet. Sedan rostas kaffet varsamt för att få fram den inneboende karaktären. När kaffet bryggs med kunskap och engagemang omvandlas kaffebönan till en högkvalitativ dryck, som är både annorlunda och överlägsen marknadens norm. Den färdiga drycken skall kunna spåras tillbaka till bönornas geografiska ursprung.

Självklart har Johan & Nyström kaffen som är ekologiskt certifierade och Fairtrade-certifierade, men vi är mest stolta över den egna märkning Direct Trade. Det innebär att Johan & Nyström har ett nära direkt samarbete med kaffebönder som vi känner, litar på och vars värderingar vi delar. Vi träffar dem inte på mässor och branschtillställningar, utan där de bor, på deras gårdar och plantage; i vardagen, där de verkar och är mest naturliga. Vi betalar dem bra och besöker dem så ofta vi kan för att på så sätt skapa relationer och kunna förmedla den goda historien tillbaka till våra kunder.



Favoriter
159 kr

Kirinyaga och Nyeridistrikten är ett par av de mest välrenommerade i Kenya. Rena, fruktiga och söta smaker är det som gör kaffe från den här regionen så populärt hos kafferostare världen över. Tvättstationen Kiriani i Kirinyaga öppnades redan 1963 och är en del av Thika Giki Farmers Co-operative Society i västra Kirinyaga distriktet i Kenya. Föreningen består av ca 2500 småbönder, med gårdar på 1800 meters höjd. Skörden sker i november och december varje år och bönderna odlar SL28, SL34, men även en del Ruiru 11. Kaffet tvättas i färskt flodvatten och torkas sedan på upphöjda afrikanska torkbord. Resultatet är ett kaffe som är blommigt i smaken, med smaknoter av fläder, vinbär och nässlor.

- Allt kaffe i Kenya graderas baserat på bönans storlek, där större bönor traditionellt har setts som bättre. Större bönor växter ofta på högre höjd, är mer kompakta och får högre smakpoäng, men det är inte alltid fallet. I Kenya är AA de största bönorna, sen kommer AB och därefter C. Det finns ännu fler klassifikationer, men dessa gäller inte för det som räknas som specialkaffe. För oss är det dock inte i huvudsak storleken som räknas, utan kvaliteten på smaken av det färdigrostade kaffet.

- Kenyanskt kaffe är det som många förknippar med specialkaffe och det är känt för sina utpräglade smaker av vinbär och citrus.

Ladda ner mer info om kaffet här:

Läs mer

      -Enkelt, flexibelt och tryggt

Adyen logo   -Trygga betalningar

 DHL Service Point  -Säkra leveranser

149 kr

250G HELA BÖNOR - EKOLOGISKT - SMAKRIKT OCH SÖTT KAFFE MED TONER AV SYLT OCH RÖDA BÄR

Ethiopia Guji kännetecknar allt vad etiopiskt specialkaffe kan vara. Smakrikt, sött och med påträngande inslag av röda bär och sylt. I den lilla subregionen Guji i södra Etiopien ligger välkända och toppresterande processtationer på rad. Detta är ett unikt kaffe som varit i ropet i flera år och som är enkelt att älska. Kring stationerna odlar lokalbefolkningen kaffe på höjder av nära 2000 meter över havet. Varieteterna är som oftast i Etiopien en blandning av inhemska typer.

Efter plockning torkas bären på upphöjda bäddar och att producera dessa natural-processade kaffen av kvaliteten Grade 1 är synnerligen en utmaning. Det är en kvalitet där omogna och övermogna bär noggrant sorteras ut för att ge plats åt de med precis rätt sockerhalt. På så sätt försäkrar man sig om en sötare och renare kopp kaffe. När bären torkat till en fuktighet av endast 12% tröskas de för att ta fram de gulgröna bönorna i bärens inre. Därefter tar ytterligare sortering vid innan kaffet prepareras för export. Den aktuella processtationen varierar efter tillgång och kvalitet, och vi skriver dess namn på sidan av varje påse.

Här kan du ladda ner en PDF om Ethiopia Guji.

Läs mer

      -Enkelt, flexibelt och tryggt

Adyen logo   -Trygga betalningar

 DHL Service Point  -Säkra leveranser